Dviejų dienų vizito metu numatyti jos susitikimai su Slovėnijos prezidentu Borutu Pahoru, premjeru Miro Ceraru ir Nacionalinės Asamblėjos pirmininku Milanu Brglezu.

Prezidentė aptars šalių bendradarbiavimą įveikiant migracijos krizę ir valdant pabėgėlių srautus, geopolitinę saugumo situaciją ir atgrasymo priemones, kurių bus siekiama Varšuvos NATO viršūnių susitikime. Taip pat bus kalbama apie patirtį užsitikrinant energetinį saugumą ir ekonominio bendradarbiavimo perspektyvas, teigiama Prezidentūros pranešime.

Šalies vadovė planuoja aplankyti Lietuvos policijos pareigūnus, dirbančius Europos Sąjungos sienų apsaugos agentūros „Frontex“ padalinyje Slovėnijos ir Kroatijos pasienyje. Dešimt Lietuvos pareigūnų ten padeda valdyti per Kroatiją į Slovėniją plūstančius migrantų srautus.

Dalia Grybauskaitė

Pasak prezidentės, Lietuva yra pirmoji, kuri reagavo į Slovėnijos prašymą padėti saugoti sieną ir tai naudinga pačiai Lietuvai siekiant išvengti migrantų srautų.

„Mes rodome solidarumą, nes mums apsimoka padėti toms šalims tvarkytis, nes padedami kitoms šalims mes padedame ir sau bent tuo, kad mėginame išvengti tokios situacijos, kad tie srautai gali pajudėti ir link mūsų“, - pirmadienio rytą transliuotame interviu LRT radijui sakė D.Grybauskaitė.

Pernai Slovėnijos sieną kirto 380 tūkst. žmonių, šiemet – jau apie 100 tūkstančių.

Prezidentė taip pat Liublianos rotušėje atidarys Lietuvos ir Slovėnijos valstybinių santykių 25-mečiui skirtą Vytauto Daraškevičiaus fotografijų parodą, aptars kultūrinio bendradarbiavimo potencialą.

Lietuvos ir Slovėnijos vadovai kaip dviejų tautų draugystės ženklą unikaliame gamtos kampelyje Postoinoje inauguruos simbolinį „Taikos suolelį“. Tai prieš kelerius metus Slovėnijoje gimusi graži tradicija, kuria siekiama puoselėti draugystę ir solidarumą tarp tautų. Prezidentas B.Pahoras su kitų šalių vadovais jau yra inauguravęs penkis simbolinius suolelius įvairiose Slovėnijos vietose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)