„Na iki galo turbūt ne. Tų interpretacijų ir sprendimų dar yra tikrai daug, ir variacijų, kaip reaguoti į šitą visą skandalą, tikrai dar liko. Manau, kad teisėsauga nepadarė nuo pradžios iki galo viso savo darbo, todėl mes šiek tiek painiojamės tarp informacijos šaltinių, kiekių ir kokybės.

O pati dauguma, kaip ji išspręs šį klausimą su ponia Venckiene, tai jau Seimo prerogatyva ir grynai Seimo atsakomybė“, - sakė prezidentė.

Paklausta, ką reikėtų daryti dėl užsienyje besislapstančios Seimo narės Neringos Venckienės, kuri jau kurį laiką nedirba, bet algą gauna, D. Grybauskaitė dar kartą pakartojo, kad tai Seimo reikalas. O prokuratūros darbo ieškant dingusios Seimo narės prezidentė kritikuoti neskubėjo.

„Kiek žinau, šioje situacijoje, prokuratūra atliko savo darbą, yra pateikti oficialūs prašymai tam tikroms šalims dėl N. Venckienės vietos identifikavimo ir išdavimo. Taigi dabar dabar kitos šalys, į kurias buvo kreipiamasi, turi atlikti savo darbą“, - sakė prezidentė.

Atsakomybę už koalicijos darbą turi prisiimti socialdemokratai

Už centro kairės koalicijos sudėtį ir veiksmus atsakomybę turi prisiimti didžiausia valdančioji partija – socialdemokratai, sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ji pareiškė nepakeitusi nuomonės dėl Darbo partijos dalyvavimo valdančiojoje koalicijoje – kad teisti asmenys valdžioje negali būti.

„Pačią koaliciją vertinau iš karto po rinkimų ir savo nuomonę labai aiškiai išsakiau – kad teisiamųjų suole sėdinti partija ir partijos vadovai tikrai neturi dalyvauti valdančiojoje daugumoje. Mano nuomonė nesikeičia. Todėl manau, kad šiai koalicijai ir buvo, ir bus tikrai sunku dirbti, ypač socialdemokratams. Nes ši partija prisiima atsakomybę už koalicijos darbą“, – pirmadienį interviu LNK televizijai sakė valstybės vadovė.

Vilniaus apygardos teismas buvusį Darbo partijos pirmininkas Viktorą Uspaskichą, dabartinį vadovą Vytautą Gapšį, Seimo narę Vitaliją Vonžutaitę ir buvusią finansininkę Mariną Liutkevičienę pripažino kaltais dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo. Šis nuosprendis apskųstas.

„Matome, kiek yra skirtingų nuomonių, intencijų, interesų. Koalicija yra draskoma iš vidaus. Tai pačių socialdemokratų apsisprendimo klausimas“, – pabrėžė D.Grybauskaitė, vertindama koaliciją.

Po pernai rudenį Lietuvoje vykusių Seimo rinkimų valdančiąją koaliciją suformavo Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Generalinis prokuroras vykdo Seimo patvirtintą reformą

Generalinis prokuroras Darius Valys neimprovizuoja, o vykdo Seimo patvirtiną prokuratūros reformą, teigė prezidentė.

„Ši reforma įvykdyta Seimui sutarus, 103 balsais nubalsavus už reformą 2011 metais, sutarus tiek opozicijai, tiek pozicijai. Prokuroras čia neturi jokios improvizacinės laisvės, jis vykdo Seimo priimtą visų koalicijos partnerių įstatymą“, – sakė valstybės vadovė, paklausta apie D. Valio vykdomą prokuratūros reformą.

Ši pertvarka sulaukia daug prokurorų kritikos, keletas žinomų pareigūnų paliko tarnybą, kai kurie bylinėjosi teisme.

Prezidentės teigimu, reformą daugiausia kritikuoja pareigų netekę vadovai.

„Ypač kai kritikuoja vadinamoji vadukų sukurta antroji profsąjunga prokuratūros, tai vertinu labai neblogai (D. Valio darbą – BNS)“, – teigė D. Grybauskaitė.

Praėjusią savaitę prokurorų profesinė sąjunga paskelbė pareigūnų tyrimą apie reformos rezultatus. Šio tyrimo duomenimis, dauguma iš 349 apklaustų prokurorų tvirtino, kad reforma „nesukėlė jokių teigiamų padarinių“. Ji nepanaikino funkcijų dubliavimo, neleido optimaliai panaudoti turimų finansinių išteklių, neužtikrino tinkamo mikroklimato dirbantiesiems, neleido tolygiai paskirstyti darbo krūvio, nepadėjo atsisakyti dvigubų standartų.