„Mano nuomone, ne“, – į „Žinių radijo“ klausimą, ar gali teistas žmogus vadovauti ligoninei, atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Vis tik, pabrėžė ji, G. Pikūno teistumą ir tinkamumą eiti ligoninės vadovo pareigas turi įvertinti Raseinių rajono savivaldybė.

„Visų pirma, situaciją turėtų analizuoti ir su ja tvarkytis savivaldybė“, – teigė Seimo pirmininkė.

„Šiame etape tai nėra Seimo klausimas, tai yra, visgi, vietos valdžios klausimas ir vietos valdžios sprendimai“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Vis dėlto, ji pažymėjo, kad dabartinius įstatymus bus galima koreguoti tam, kad būtų išvengta teistų žmonių paskyrimo vadovauti ligoninėms.

„Bet jei dabartinės įstatyminės aplinkos bazės neužtenka tam, kad tokių situacijų būtų išvengta, tai, žinoma, galima taisyti ir įstatymus. Jeigu tokios iniciatyvos bus, jas svarstysime“, – tikino V. Čmilytė-Nielsen.

„Rudens sesijoje gali būti įvairių iniciatyvų taisant tą situaciją. Bet tai nėra Seimo įsikišimo klausimas ir čia, visų pirma, ne per įstatymų pakeitimus, bet per parlamentinę kontrolę būtų galima tą situaciją panagrinėti“, – akcentavo ji.

Raseinių ligoninė

Seime jau bręsta iniciatyvos pakeisti įstatymus, numatant, kokius kriterijus turėtų atitikti gydymo įstaigai vadovauti siekiantis asmuo. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas planuoja įstatymų pakeitimus, kuriais būtų nustatytos aiškesnės sąlygos kandidatams į gydymo įstaigos direktoriaus postą.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pritartų tokiems pakeitimams. Anot jo, reikėtų konkrečiai nustatyti, kokius nusikaltimus ir kada juos padaręs asmuo nebegalėtų užimti ligoninės vadovo kėdės.

Praėjusį trečiadienį ELTA paskelbė, kad Raseinių ligoninės vadovo konkursą laimėjęs G. Pikūnas 2012 m. buvo nuteistas už sukčiavimą. Jam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė, ją atliekant pataisos namuose.

Raseinių rajono meras Arvydas Nekrošius Eltai patvirtino, kad G. Pikūnas apie savo teistumą konkurso organizatoriams nebuvo pranešęs.

Eltos kalbintas G. Pikūnas nepaneigė, kad anksčiau buvo teistas, tačiau nenorėjo prisiminti įvykio, dėl kurio buvo teismo pripažintas kaltu. Vyras pažymėjo, kad jo teistumas yra išnykęs, jis teigė turintis tai įrodančią pažymą.

Raseinių rajono meras A. Nekrošius Eltai tikino apie rajono ligoninės vadovo postą laimėjusio G. Pikūno teistumą sužinojęs prieš pat konkurso finalinį etapą. Tačiau už ką G. Pikūnas buvo pripažintas kaltu, meras informacijos neturėjo.

Todėl šiuo metu A. Nekrošius laukia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) patvirtinimo, ar konkursą laimėjęs chirurgas gali vadovauti gydymo įstaigai.

ELTA primena, kad liepos pabaigoje Raseiniuose dalis medikų suabejojo ligoninės vadovo konkurso skaidrumu. Dėl to pasipiktinimą išreiškė dalis ligoninės darbuotojų, 7 darbuotojai buvusiam ligoninės direktoriui Vidmantui Merkliopui įteikė prašymus išeiti iš darbo.

Anot medikų, mieste ėmė sklisti kalbos, kad, nepasibaigus ligoninės vadovo konkursui, savivaldybė jau turėjo kandidatą šioms pareigoms užimti. Gydytojai paprašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, nebuvo išgirsti.

Savo ruožtu Raseinių rajono meras A. Nekrošius Eltai sakė medikų priekaištų nesuprantąs. Jo neįtikino ir gydytojų abejonės dėl skaidrumo organizuojant ligoninės vadovo konkursą.