„Šiandieną kreipiuosi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad apsvarstytų jo šios savaitės pasisakymus, kurie, mano asmeniniu vertinimu, išeina už visų įmanomų ribų to, ką galėtų sakyti ne tik Seimo narys, bet apskritai bet kuris save gerbiantis žmogus“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovės teigimu, R. Žemaitaičio pasisakymai yra skirti įtampų ir neapykantos didinimui visuomenėje.

„Remigijaus Žemaitaičio kalbėjimas yra visuomenės kiršinimas, jo pasisakymai yra antisemitiniai ir čia galima tik svarstyti, ar ruošiantis NATO samitui, suaktyvėjus priešiškų šalių dezinformacijos kampanijoms R. Žemaitaitis yra šiaip tik naudingas žmogus, ar jis tai daro sąmoningai. Abu variantai yra įmanomi“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Tai Etikos komisija tikiuosi, kad apsvarstys, be to ėmėsi ir teisėsauga jau veiksmų. Ką dar galima padaryti? Matyt, galima viešą pasmerkimą ir nuomonę išreikšti“, – taip pat pažymėjo ji.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat pažymi, kad Etikos ir procedūrų komisija turi teisę priimti sprendimą dėl apkaltos procedūros R. Žemaitaičiui inicijavimo.

„Etikos procedūra gali priimti tokį sprendimą, apsvarsčiusi žalą, kuri yra daroma“, – pabrėžė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad kritikos dėl antisemitinių pasisakymų sulaukęs Seimo narys R. Žemaitaitis toliau dalijasi tarptautinę bendruomenę piktinančiais pareiškimais ir apkaltino žydus esą vykdžius lietuvių holokaustą.

Antradienį politikas savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame kritikavo šiuo metu Izraelyje darbo vizitu viešinčią premjerė Ingridą Šimonytę. Tai papiktino Seimo narį, kurio nuomone tokie vizitai ir dvišalių santykių vystymas yra nepriimtini. Be to, politikas nurodė, kad Antrojo pasaulinio karo metais šalyje esą vyko lietuvių holokaustas. Todėl ne pirmą kartą Izraelio laikyseną kritikuojantis parlamentaras kėlė klausimą, kada Vilnius sulauks Jeruzalės atsiprašymo.

„Buvo Holokaustas žydų, bet dar didesnis holokaustas lietuvių buvo Lietuvoje! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada žydai atsiprašys mūsų?“ – piktinosi R. Žemaitaitis.

Trečiadienį Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl pastarųjų parlamentaro įrašų socialiniame tinkle.

Ažiotažą savo pasisakymais „Facebook“ socialiniame tinkle R. Žemaitaitis sukėlė ir anksčiau. Politikas pasidalijo įrašu apie netoli Betliejaus, Palestinoje, Izraelio nugriautą mokyklą ir pareiškė, kad „be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – Izraelis“.

Po R. Žemaitaičio pasisakymų kilo tarptautinio pasipiktinimo banga: į pareiškimus netruko sureaguoti Izraelio, Vokietijos, JAV ir Nyderlandų ambasados bei Amerikos žydų komitetas (AJC), pasmerkę Seimo nario teiginius ir reikalaudami viešo atsiprašymo.

Sureagavo ir R. Žemaitaičio bendražygiai – po ažiotažą sukėlusios istorijos partija „Laisvė ir teisingumas“ sustabdė R. Žemaitaičio narystę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)