Paprasčiausi susitikimai su draugais, ar tiesiog buvimas viešumoje gali keistis iš esmės. Lietuvoje jau labai greitai gali atsirasti mobilioji programėlė, kuri kitiems praneštų apie šalia esantį, koronavirusu užsikrėtusį asmenį.

Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga žurnalistams sakė, kad būtų stebima aukšta galimo viruso perdavimo rizika.

„Jis mato greta esančius asmenis, telefonus, nedideliu atstumu. Gali fiksuoti laiką, kiek greta telefonas buvo. Jei žmogus buvo greta kito 15 minučių, arba ilgiau, nedideliu atstumu, tai jau yra laikoma aukšta rizika dėl galimo viruso perdavimo“, – LNK žinioms sakė A. Veryga.

Koronavirusu užsikrėtęs asmuo turėtų savo noru įsidiegti programėlę ir įsijungti „Bluetooth“ ryšį. Taip visi šalia tokio asmens esantys gautų pranešimą apie sergantįjį.

Anot A. Verygos ją planuoja įsidiegti latviai ir estai.

„Matyt, bus galimybė jas derinti ir su kitomis valstybėmis, nes paskubėjus ir susikūrus labai kažką savitom, paskui gali būti sudėtinga su kitomis šalimis tai integruoti. Ateina tos technologijos ir bendras supratimas“, – kalbėjo ministras.

Žmogaus teisių specialistai įžvelgia nemažai pavojų. Žmogaus teisių centro vadovė Birutė Sabatauskaitė LNK žinioms sakė, kad turi būti užtikrinta, jog programėlė nerinks perteklinių duomenų apie asmenį.

„Yra labai svarbu, kad programėlė užtikrintų, kad ji nerinktų duomenų ir kad jie nebūtų naudojami bet kuriems tikslams, kad ir bendrai sužinoti, kad ir kur konkretūs asmenys yra, naudojant sekimui. Kad nebūtų centralizuotai kaupiami tokie duomenys“, – kalbėjo B. Sabatauskaitė.

Gyventojų nuomonė dėl tokios programėlės išsiskyrė. Vieni sakė, kad informacijos apie koronaviruso ir taip pakanka, kiti dvejojo ar tik nebus tai privatumo pažeidimas. Kiti šią idėją palaikė – teigė, kad mintį palaiko, nes laikinai reikia atsisakyti asmens teisių dėl tokios pandemijos.

Panaši programėlė paskutinėmis dienomis buvo pradėta naudoti Vokietijoje. Visgi ne visi vokiečiai dėl to džiaugiasi.

„Žmonių sekimas mane gąsdina, bet jei tai padėtų, neatmesčiau galimybės užsiregistruoti“, – kalbėjo viena Berlyno gyventoja.

Vokietijos informacinių technologijų ekspertai teigia, kad nėra garantijos, kad programėlė yra visiškai saugi.

LNK primena, kad Lietuvoje taip pat buvo sukurta mobili programėlė, saviizoliacijos priežiūrai. Būtent šiai programėlei ir gali būti pritaikyta perspėjimo funkcija dėl arti esančių sergančiųjų.

Buvęs Nacionalinio visuomenės ir sveikatos centro (NVSC) konsultantas Algirdas Stonys LNK žinioms sakė, kad ne visos šalys leidžia programėlę įsidiegti savanoriškai.

„Kiek matau, yra linkstama Lietuvoje pasirinkti decentralizuotą kelią, apsaugant šiuos duomenis ir duodant žmonėms tą sutikimą. O pavyzdžiui, kitose šalyse, kaip Anglijoje, ten yra privaloma“, – kalbėjo konsultantas.