„Jeigu kalbame apie Lietuvą, pirmas interesas yra sužinoti, ką galima čia galėtų veikti opozicija kažkokia, kuri veikia kažkokiu būdu prieš Rusijos dabartinę valdžią.

Ir kitas aspektas – natūralu, kad Rusija stengiasi siųsti papildomus žvalgybos pajėgumus įvairiais būdais, kad gauti kuo daugiau informacijos, kas vyksta ar Lietuvoje, ar kitose valstybėse“, – kalbėjo buvęs VSD vadovas G. Grina.

Perklaustas, ar tai tiesiogiai reiškia, kad į Lietuvą atsiunčiami šnipai, jis sutiko ir dar pridūrė, kad galima ir „aktyvuoti“ jau šalyje esančius.

G. Grina sakė negalintis pasakyti, ar Lietuvoje esantiems Rusijos ir Baltarusijos opozicionieriams gresia pavojus.

„Šito negalime teigti, nei taip, nei ne. Kadangi mums labai sunku suprasti, kokie yra Maskvos tikslai. Manau, kad pirmas dalykas, ką žvalgybiškai turėtų daryti Rusija – rinkti informaciją, ką jie čia veikia, su kuo daro kontaktus, su kuo susitikinėja, kokia lobistine veikla užsiima.

O visa tai po to panaudoti kontraveiksmams. Jeigu sužinai, kad kažką daro, tai galima paleisti propagandą, diskredituoti. Bet svarbiausia yra sužinoti bazinę pirminę informaciją ir tada gali imtis taktinio lygmens veiksmų“, – kalbėjo G. Grina.

Jis LNK pabrėžė, jog kare yra taikomos „visos priemonės“.

Buvęs VSD vadovas ragino ir socialiniuose tinkluose pro pirštus nepraleisti už agresiją pasisakančių komentatorių. Ir tokį pamačius – pagalvoti, ar ta nėra karo kurstymas?

„Nes feisbuko burbuluose kovoti gaunasi kaip Sizifo darbas – reikia tiesiog gaudyti žmones“, – kalbėjo jis.

G. Grina kalbėjo, jog paprasčiausias bauginimo būdas yra šantažas.

„O jeigu nepavyksta, imamasi ir fizinio bauginimo būdų. Kaip žinome, Rusijos specialiosioms tarnyboms tai nėra joks tabu. Ir jei jie mato tam reikalą, tą ir daro“, – kalbėjo jis.

Visą LNK pokalbį su G. Grina žiūrėkite čia: