Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė DELFI teigė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos. Esą ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras atsisako tai komentuoti.

Kuo tiksliai įtariamas V. Giržadas, DELFI sužinoti nepavyko.

Buvusiam tiesioginiam jo vadovui Vitalijui Gailiui jokie įtarimai šiame tyrime nėra pareikšti.

Su pačiu V. Giržadu DELFI susisiekti nepavyko.

Anksčiau jau skelbta, kad V. Giržadas gyvena bute, kuris priklauso tik per plauką Seimo nario kėdę apkaltos procedūros metu išsaugojusiam Aleksandrui Sacharukui. Šiame bute neseniai darbavosi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai – jie paėmė dalį V. Giržado daiktų. A. Sacharukas teismo prašo išaiškinti, ar STT agentai teisėtai atliko kratą bute, kuris yra teisinę neliečiamybę turinčio Seimo nario nuosavybė.

DELFI primena, kad būtent nuo V. Giržado prasidėjo vadinamasis FNTT skandalas. Tuometis vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis išreiškė nepasitikėjimą FNTT direktoriaus pavaduotoju, tačiau V. Gailius atsisakė jį atleisti iš pareigų. Vėliau R. Palaitis, remdamasis iš Valstybės saugumo departamento gauta informacija, abiem FNTT vadovams panaikino leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido juos iš pareigų.

Ikiteisminis tyrimas prokurorų atliekamas dėl dienraščio „Lietuvos rytas“, kurio didžiausiu akcininku per antrinę bendrovę buvo bankas „Snoras“, publikacijos apie puolimą prieš „lietuviškus bankus“. Šioje publikacijoje cituojamas pavardės nenurodęs teisėsaugos pareigūnas kritikavo planuojamus veiksmus. Vėliau paaiškėjo, kad „Snoro“ valdytam dienraščiui nutekėjo informacija iš pasitarimo Generalinėje prokuratūroje, kuriame dalyvavo ir V. Giržadas.

Pačioje FNTT skandalo pradžioje V. Giržadas žurnalistams pareiškė, kad „Lietuvos ryte“ cituojamo pareigūno mintys sutampa su jo paties, tačiau neigė ką nors sakęs žurnalistams.

„Tame pasitarime pasakyti žodžiai ir („Lietuvos ryto“ - DELFI) pacituotas FNTT pareigūnas... tai iš tikro panašūs žodžiai buvo pasakyti mano. Tai reiškia, kad asmenys, dalyvavę tame pasitarime tendencingai citavo vieną iš FNTT vadovų. Bet tai nereiškia, kad tai pasakė, perdavė ir atidavė šią informaciją būtent tas pareigūnas, kuris juos pasakė“, - vasario 15 d. surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo iš pareigų metamas FNTT direktoriaus pavaduotojas.

Dėl FNTT vadovų atleidimo vyko mitingai, posėdžiavo Seimo Antikorupcijos komisija, ties žlugimo riba atsidūrė valdančioji koalicija. Mat konservatoriai kategoriškai reikalavo grąžinti V. Gailių ir V. Giržadą į darbą, o R. Palaitis ir liberalcentristai atsisakė tai padaryti. Galiausiai R. Palaičiui teko atsistatydinti iš ministro posto, o politinės audros aprimo.

Abu buvę pareigūnai savo atleidimą apskundė teismui ir siekia būti grąžinti į pareigas bei prisiteisti solidžias kompensacijas už neturtinę žalą. V. Gailius praėjusią savaitę tapo trečiosios valdančiosios koalicijos partijos – FNTT skandalo nuošalyje laikytis mėginusio Liberalų sąjūdžio – kandidatu į Seimą.