Kaip pabrėžiama pranešime, policijos vyresniajam tyrėjui su 25 metų stažu skaičiuoklė rodo 51,15 euro atlyginimo didėjimą (iki mokesčių). Vidaus tarnybos leitenantui, dirbančiam kalėjime ir turinčiam 5 metų stažą, atlyginimas didėtų 15,99 euro. Į rankas tai – mažiau nei 10 eurų. Vidaus tarnybos vyresniojo puskarininkio laipsnį turinčiam ir jau 29 metus tarnaujančiam pareigūnui skaičiuoklė žada 43,15 euro padidėjimą.

„Pristatant vidaus tarnybos statuto projektą, vidaus reikalų ministerija nurodė, kad šiuo įstatymu sprendžia pagrindinę problemą – pareigūnų skaičiaus mažėjimą ir trūkumą statutinėse įstaigose. Kaip pagrindinės šios problemos priežastys buvo įvardinta tai, kad statutinė tarnyba daugeliui nepatraukli: per mažas darbo užmokestis, pavojus pareigūnų gyvybei ir sveikatai, papildomi sveikatos būklės, fizinio pasirengimo ir nepriekaištingos reikalavimai bei kiti apribojimai. Pasak rengėjų, vienas iš projekto tikslų – nustatyti priemones, kurios pagerintų pareigūnų motyvaciją ir skatintų pareigūnus ilgiau likti tarnyboje.

Taigi, panašu, kad Vidaus reikalų ministerijai situacija gerai žinoma, kokioje padėtyje šiuo metu yra statutinės įstaigos, taigi klausimas, ką norima apgauti tokiais pažadais?

Vidaus reikalų bei teisingumo ministrės greičiausiai sakys, kad štai, atlyginimai tikrai didinami. Tačiau ar tikrai galime tai vertinti kaip atlyginimų didinimą, o ne kaip patyčias iš pareigūnų bendruomenės.

Abi ministrės, tiek A. Bilotaitė, tiek E. Dobrowolska, viešai aiškino, kad naująjį statutą kritikuojantys pareigūnai priešinasi pareigūnų atlygio didinimui. Buvo piešiamas rožinis vaizdelis apie atlyginimų augimą ir kad tai taps išaugusių krūvių kompensacija. Tai štai realybė – krūviai pareigūnams per pastaruosius kelerius metus tiek policijoje, tiek kalėjimuose, tiek pasienyje, augo kartais. Už tai gauname ką? Nemanau, kad šį procesą galima išdidžiai vadinti didėjimu. Trupinių barstymas, kad ir kaip gražiai būtų pateikiamas, niekada neatstos duonos riekės“, – sako Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė Loreta Soščekienė.

VRM: priėmus Vidaus tarnybos statuto pakeitimus, atlygis nemažės nei vienam pareigūnui

Vidaus reikalų ministerija(VRM) parengė skaičiuoklę, kurioje statutiniai pareigūnai gali pasitikrinti atlyginimo dydį, priėmus naują Vidaus tarnybos statutą. Ministerijos teigimu, skaičiuoklė paneigia, kad į pareiginę algą inkorporavus priedą už laipsnį ir pakeitus apmokėjimo už stažą tvarką, pareigūnams algos esą sumažės.

Kaip pabrėžia vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas, skaičiuoklėje atsispindi tik dalis numatomo pokyčio – iš kitų metų biudžete numatytų 37 mln. eurų statutinių pareigūnų darbo užmokesčio didinimui, skaičiuoklėje atsispindi tik dalis jų – 11,7 mln. eurų Vidaus tarnybos statuto pakeitimams.

„Skaičiuoklė buvo sukurta kaip įrankis, parodantis, kad pagal naują Statuto projektą atlyginimas nei vienam pareigūnui nesumažės. Antrame etape, kaip ir sutarta su profsąjungomis, mes sudėliosime darbo užmokesčio politikas, pagal kurias pareigūnų atlyginimams bus paskirstyta dar 24 mln. eurų, numatytų kitų metų biudžete“, – teigia V. Dmitrijevas.

VRM skelbia, kad skaičiuoklė parodo, kad didžiausią pokytį pajus žemiausios ir vidurinės grandies pareigūnai. Statuto projekte numatytas minimalių pareiginių algų koeficientų padidinimas, dėl to faktiškai pareiginė alga padidės 5711 pareigūnų, kurių pareiginė alga nesieks projekte nustatytos minimalios pareiginės algos.

„Norėtume paneigti tuos mitus, kad inkorporavus priedą už pareiginį laipsnį ir tos didesnės bazės apskaičiavus kitas išmokas, pareigūno atlyginimas gali mažėti. Norime pasakyti, kad skaičiuojant bendrai nuo didesnės bazės, pareigūnų atlyginimas visada didėja. Tą parodo skaičiuoklė“, – ketvirtadienį spaudos konferencijos metu VRM sakė V. Dmitrijevas.

VRM įstaigose pareiginė alga padidės 2859 pareigūnams iš 15054 (19 proc.).

Pažymėtina, kad skaičiuokle apskaičiuojant pareigūno darbo užmokestį, neskaičiuojamos priemokos, mokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą ir budėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)