Visų pirma, prezidentė nebėra tokia populiari kaip prieš pirmąją kadenciją. Antra, šalies vadovė įsigijo priešų. Trečia, D. Grybauskaitei teks aiškinti per pirmąją kadenciją priimtus ar nepriimtus sprendimus.

Kaip teigia Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Lauras Bielinis, šiuo metu D. Grybauskaitei prireiks aiškinti savo veiksmus – neužteks tik tylėti ar nuvykti į tolimiausią Lietuvos kampelį nusifotografuoti su vaikais ar senoliais.

„Dabar ji tyli ir baigta. Geriausiu atveju ji išvažiuoja į tolimiausią rajoną, kad pasifotografuotų su kokia nors bobute, paglostytų vaikams galvas arba pasveikintų sportininką čempioną“, - teigė L. Bielinis.

Kokius rinkėjus D. Grybauskaitė praras?

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
„Pradėkime nuo paties didžiausio konflikto – Darbo partijos. Darbo partijos bei prezidentės abipusė nemeilė akivaizdi ir, aš manau, ten bus padaryta viskas, kad balsuojantys už Darbo partiją nebalsuotų už D. Grybauskaitę“, - teigė L. Bielinis.

Jo teigimu, šiais metais socialdemokratai taip pat kur kas labiau nusiteikę dirbti savo kandidato naudai nei prieš praėjusius prezidento rinkimus. Politologas primena, kad prieš 2009 m. rinkimus tuomet dar būdamas gyvas socialdemokratų patriarchas Algirdas Mykolas Brazauskas pareiškė, kad buvusi jo Vyriausybės finansų ministrė būtų labai gera ir ryžtinga prezidentė. Apie tuometinį socialdemokratų kandidatą Algirdą Butkevičių jis taip nekalbėjo.

„Atsiminkime labai gerai: A.M. Brazauskas viešai pareiškė, kad D. Grybauskaitė yra geriausia kandidatė. A. Butkevičius viešai pareiškė, kad jis nenori kandidatuoti, bet partija jam liepė. Maždaug taip buvo pasakyta. Jie patys akivaizdžiai savo elektoratui tada signalizavo, kad, na, balsuokite, kaip norite, nebalsuokite arba balsuokite už D. Grybauskaitę. Tada partija elgėsi pasyviai“, - teigė L. Bielinis.

Pasak mokslininko, šiuo metu socialdemokratų elektoratas bus kur kas stipriau agituojamas balsuoti už socdemą Zigmantą Balčytį, kuriam situacija, anot L. Bielinio, gana palanki: „Z. Balčytis netgi nieko nedarydamas jau įgauna gerą pagreitį“.

L. Bielinio nuomone, aktyviausiai D. Grybauskaitę palaikys konservatorių ir liberalų elektoratas, o tie, kurie nenorės už ją balsuoti, gali paprasčiausiai boikotuoti rinkimus.

Politologo teigimu, dabartinei prezidentei kliudo ir tai, kad ji visuomenei atrodo uždara.

„Šitų rinkimų specifika bus ta, kad D. Grybauskaitė turės viešai kalbėti ir diskutuoti su visuomene, su žurnalistais, su kandidatais-konkurentais. Nes jeigu ir dabar ji slėpsis, tai visuomenė to nesupras. O rodyti jos vaizdelį, kai stovi apsikabinusi močiutę vidury kaimo ar sveikinasi su Europos Sąjungos prezidentu, nepakaks“, - teigė politologas.

„Anuose rinkimuose jos įvaizdis buvo toks: ji ateis ir viską greitai sutvarkys. Šiandien tas įvaizdis nedirba, nes visi puikiai supranta: tiek vidaus, tiek užsienio politikoje D. Grybauskaitė nerealizavo savo pažadų, kuriuos ji aiškiai buvo išsakiusi. Užsienio politika – labai silpna arba susilpninta. Mūsų santykiai su Lenkija, pavyzdžiui, beveik ties konflikto riba. O vidaus politikoje ji nepadarė tiek, kiek žadėjo“, - pridūrė L. Bielinis.

T. Janeliūnas: dėl antro turo nėra visiškai aišku

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Tomas Janeliūnas teigia, jog spekuliacijos dėl būtinai būsiančio antrojo rinkimų turo nėra visiškai tikslios, mat dar nėra susidėliojęs galutinis kandidatų sąrašas – tai yra nėra aišku, ar jis dar plėsis, ar ne.
Lauras Bielinis

„Šiuo metu D. Grybauskaitė yra lyderis. Tai nereiškia, kad ji laimės triuškinančiai, bet ji yra lyderis, todėl susidurs su mažiau sunkumų nei kuris kitas kandidatas. Bet tai nereiškia, kad jis surinks maksimalią paramą ir būtinai laimės pirmame ture. Kol kas nėra visų kandidatų ir nėra elementarių paskaičiavimų, kiek kiekvienas galėtų surinkti pirmame ture. Jeigu tų kandidatų dar smarkiai padaugės, jeigu jų bendra balsų suma galėtų prilygti 50-čiai procentų, tada antras rinkimų turas neišvengiamas. Bet apklausos šiuo metu yra nepatikimos, nes spekuliuoja dėl kandidatų skaičiaus“, - aiškino politologas.

T. Janeliūnas taip pat pažymi, prezidento rinkimuose niekada nebūna taip, jog rinkėjai balsuoja už mėgstamos partijos iškeltą ar remiamą kandidatą. Todėl visai gali būti, jog tinkamai organizavusi savo rinkimų kampaniją dabartinė prezidentė susirinks įvairių partijų balsus – net tų, kurios nėra natūralūs jos sąjungininkai.

„Asmenybės visą laiką pritraukia šiek tiek kitokius rinkėjus nei pačios partijos. Todėl visai gali būti, kad socialdemokratinių pažiūrų rinkėjai gali remti D. Grybauskaitę, nepaisant to, kad Z. Balčytis yra socialdemokratų kandidatas. Arba „Tvarkos ir teisingumo“ partijos rinkėjai gali balsuoti už D. Grybauskaitę, jeigu rinkimuose nuo šios partijos dalyvaus Valentinas Mazuronis“, - teigė T. Janeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (442)