„Nepriimtinas Kinijos spaudimas prieš Lietuvos diplomatus. Jungtinė Karalystė yra kartu su Lietuva ir mano draugu, užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu prieš šią prievartą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ trečiadienį pareiškė britų diplomatijos vadovė.

Kinijai siekiant Lietuvos atstovybę Pekine pervadinti Reikalų patikėtinio biuru, Lietuva konsultacijoms atšaukė ambasados laikinąją reikalų patikėtinę Audrą Čiapienę. Kadangi pavaduojančio diplomato nebėra, Lietuvos ambasada laikinai tęsia darbą nuotoliniu būdu ir laukia, kol Pekinas pratęs diplomatų akreditacijų galiojimą.

Kiek anksčiau trečiadienį Čekijos Senatas taip pat pasmerkė Pekino veiksmus prieš Lietuvą, kaip pažeidžiančius tarptautinę teisę.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Pašlijus šalių santykiams, Kinija rugpjūtį atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo, kad Vilnius padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Lapkritį Kinija, reaguodama į Taivaniečių atstovybės atidarymą Vilniuje, pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva – diplomatinėms atstovybėms Vilniuje ir Pekine pradėjo vadovauti žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai, o ne ambasadoriai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)