V. Blinkevičiūtę palaikė apie 56 proc. rinkimuose dalyvavusių partijos narių, apie 44 proc. – europarlamentarą J. Oleką,rodo preliminarūs partijos pirmininko rezultatai

Visuotiniuose partijos pirmininko rinkimuose dalyvavo daugiau nei 7,9 tūkst. partijos narių.

LSDP pirmininko rinkimų komisija galutinius rinkimų rezultatus tvirtins gegužės 14 dieną.

Išrinktoji LSDP pirmininkė pareigas pradės eiti gegužės 29 dieną, tądien rengiamas ir partijos suvažiavimas.

Dabartinės opozicinės koalicijos formatas netenkina

Išrinktoji partijos pirmininkė žadėjo susitikti su opozicijos lyderiu Sauliumi Skverneliu ir aptarti galimybes bendradarbiauti.

„Turbūt mes su S. Skverneliu susitiksime, išgersime arbatos arba kavos, aptarsime visus reikalus, ir tuomet priimsime sprendimus“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Tačiau politikė priminė, kad ne kartą per rinkiminę kampaniją vyko diskusijos apie tai, kad socialdemokratų frakcija yra pakankamai stipri dirbdama opozicijoje.

„Sprendimus turime derinti ir su kitomis opozicinėmis partijomis. Bet ten, kur sprendimai yra mums nepriimtini, mes tikrai jų nepalaikysime. Ten, kur galime rasti bendrus sprendimus, sėsime prie derybų stalo, ir priimsime atitinkamus sprendimus. Žvelgiant į ateitį, esame pasiryžę bendradarbiauti, tačiau būti koalicijoje opozicijoje vien tik dėl to, kad dirbtume tik pasirašę sutartį, tai ne tame yra svarbiausia esmė. Svarbiausia esmė yra, kaip mes sugebame priimti sprendimus, kurie reikalingi Lietuvos žmonėms“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Išrinktoji pirmininkė sakė, kad dabartinis opozicinės koalicijos formatas jos netenkina.

„Pagal tai, kokia yra dabar situacija, pagal tai, kaip bendradarbiauja „valstiečiai“, „darbiečiai“, tas mūsų socialdemokratų tikrai netenkina. Kol kas jų opozicinė koalicija neatrodo rimta. Man rodos, kad jie labai dažnai tarpusavyje neranda bendrų sutarimų. Mums tai būtų visiškai nepriimtina“, - sakė V. Blinkevičiūtė.

Svarbiausias darbas – pergalė savivaldos rinkimuose

Socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimus laimėjusi europarlamentarė sako, jog svarbiausias laukiantis darbas – pergalė savivaldos rinkimuose.

„Pagrindiniai darbai tai, žinoma, komandos suformavimas ir neatidėliotinas darbas – pergalė savivaldos rinkimuose. Koncentruosimės visi bendrai į savivaldos rinkimus, kad atlieptume žmonių lūkesčius“, – spaudos konferencijoje sekmadienį sakė išrinktoji LDSP pirmininkė.

Savo varžovą rinkimuose V. Blinkevičiūtė sakė kviečianti prisijungti prie partijos pavaduotojų.

Naujoji socialdemokratų vadovė žada siekti, jog partija būtų vieninga, o sprendimai būtų priimami įsiklausant vienam į kitą.

„Norėčiau, kad mes visi būtume vieningi, kad girdėtume vienas kitą, kad įsiklausytume į vienas kitą, kad iš tikrųjų dirbtume kaip viena didelė ir graži šeima, kad priimtume tuos sprendimus visi kartu kaip galima labiau išdiskutavę, kad būtų išgirstas kiekvienas mūsų partijos bičiulis, kur jis begyventų, ką jis bedirbtų, kokias pozicijas jis užimtų“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Naujoji LSDP vadovė sakė matanti šią partiją kaip atstovaujančią žmonėms, siekiantiems darbuotojui palankių darbo sąlygų, šeimoms, norinčioms suteikti vaikams gerą išsilavinimą nepriklausomai nuo tėvų pajamų. Taip pat, jos teigimu, socialdemokratų rinkėjas yra žmogus, kuriam rūpi žmogaus teisės ir lygios galimybės visiems žmonėms.

„Mes turime labai aiškiai pasakyti, kokios yra mūsų socialdemokratinės vertybės ir jas drąsiai atstovauti, nieko neslepiant ir nevyniojant į vatą“, – kalbėjo ji.

Turi skirtingą supratimą apie moterų vaidmenį

Europarlamentarė be pykčio ir diplomatiškai atsiliepė apie jos oponento per rinkimų kampaniją išsakytą frazę, kad „nebūtinai sunkiausią naštą užkrauti moterims“.

„Moteris labai dažnai ne tik tris, bet ir visus keturis kampus laiko – ne tik namuose, bet ir kitose situacijose. Galvoju, kad mūsų moterys yra tikrai pakankamai stiprios, išsilavinę, gebančios priimti sprendimus, ir norinčios dalyvauti sprendimų priėmime. Tik tam turi būti sudarytos visos galimybės suderinti darbą ir šeimos įsipareigojimus, ir šita linkme mums dar reikia labai daug dirbti. Nes Lietuva pagal lyčių lygybės indeksą tikrai neatrodo gerai“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

J. Olekas sakė nematęs vienuolikos partijos narių laiško, kuriuo reiškiamas pasipiktinimas būtent tokiais jo teiginiais. Plačiau apie laišką galima paskaityti čia.

„Aš dar kartą pasakysiu, kad augau tokioje šeimoje, kur moterims nepalieka trijų ar keturių kampų laikyti. Vyrai taip pat kimba į darbus kartu su moterimis.

O to laiško iš tikrųjų dar nesu matęs. Esu tik daug apie jį girdėjęs. Kai pamatysiu, galėsiu pasižiūrėti, ar reikia sėsti ir gerti kavą ar arbatą ir aiškintis su bičiuliais, ar paliksime tą išsiaiškinti tam, kam jis buvo adresuotas – Etikos komisijai ir kitiems“, – sakė J. Olekas.

Du kandidatai pasitraukė anksčiau

Iš pradžių LSDP pirmininko rinkimuose dalyvavo keturi kandidatai: V. Blinkevičiūtė, J. Olekas, politologas Liutauras Gudžinskas ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Du iš jų pasitraukė dar rinkimams nesibaigus. L. Gudžinskas pareiškė paramą V. Blinkevičiūtei, o V. Mitrofanovas parėmė J. Oleką.

Ryškesniu socialdemokratų rinkimų kampanijos diskusijų objektu tapo partijos garbės pirmininko Vytenio Povilo Andriukaičio laiškas partiečiams, kuriuo jis parėmė J. Oleką.

Dėl tokio per rinkimus išsiųsto laiško pasipiktino V. Blinkevičiūtė. V. P. Andriukaičio elgesį sukritikavo ir kitas partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

Nuo pat studijų baigimo dirbo socialinės apsaugos srityje

61 metų politikė šiuo metu dirba Europos Parlamente.

1983 metais, baigusi teisės studijas Vilniaus universitete, ji pradėjo dirbti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Ministerijoje ji išdirbo 25 metus. 1994 m. buvo paskirta ministerijos sekretore, 1996 – viceministre, 2000 – ministre. Socialinės apsaugos ir darbo ministre dirbau iki 2008m. keturiose vyriausybėse (XI, XII, XIII, XIV).

2004 – 2009 metais buvo Lietuvos Respublikos Seimo nare. Dirbo Socialinių reikalų ir darbo komitete. 2004 metais kandidatavo prezidento rinkimuose. 2004 metais apdovanota Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

2009 metais pirmą kartą buvo išrinkta į Europos Parlamentą, 2014 metais – antrą kartą. Šioje kadencijoje jai buvo patikėta vadovauti Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetui. Tai aukščiausia pozicija, kurią kada nors užėmė Lietuvos europarlamentaras, prisistatydama savo, kaip europarlamentarės, tinklapyje pažymi V. Blinkevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (580)