Kreipimasis skirtas LSDP Etikos ir procedūrų komisijai, Tarybai, Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos (LSDMS) pirmininkei Orintai Leiputei, laikinajam partijos vadovui, J. Olekui ir jo štabo vadovui bei fondo direktoriui.

„Šiuo laišku kreipiamės į LSDP Etikos ir procedūrų komisiją, LSDMS pirmininkę O. Leiputę, LSDP atsakingus narius, J. Oleką ir A. Vaičeliūną, prašydamos paaiškinti pastaruoju metu pasirodžiusius viešus pareiškimus, kurie, manome, nedaro garbės partijai ir yra nesuderinami su socialdemokratinėmis vertybėmis“, – rašome laiške.

Jo autoriai stebisi J. Oleko pasisakymais, teigiama, kad kandidatas į partijos lyderius naudojo „moteris ir savo oponentę V. Blinkevičiutę menkinančią retoriką, leido suprasti, kad moterų ir vyrų lygybės klausimas yra išspręstas“.

LSDP suvažiavimas

Kartu pateikiamos ir šios kandidato į LSDP lyderius citatos:

„Galėčiau apie viską pagalvoti, bet aš kaip džentelmenas negaliu tiesiog palikti to vargo Vilijai“;

„Ir moka dirbti partijoje atveriant kelius moterims įtraukiant į sprendimo priėmimą, bendraujant, bet nebūtinai sunkiausią naštą užkrauti moterims“;

„Bet vežimą traukti, tą sunkųjį darbą, aš pasiryžęs, kad tamsta galėtum sėdėti tam vežime su kitom mūsų partijos moterim ir gražiai džiaugtis mūsų pergalės vaisiais“.

Laiške teigiama, kad „tokios ir panašios dviprasmiškos replikos (replika apie „vežimą“ su aliuzija į posakį apie bobas ir ratus?) sulaukė ir spaudos dėmesio“.

Taip pat balandžio 30 dieną vykusių debatų metu, A. Vaičeliūnas, J. Oleko štabo vadovas, St. Kairio fondo direktorius, oficialioje partijos facebook paskyroje komentuodamas tiesiogiai vykstančius debatus, apie V. Blinkevičiūtę pateikė tokį komentarą:

„Žinai, Sauliau, mane stebina, kad ji yra visiška tinginė. Nieko neveikia nesidomi, neskaito bet nori būt partijos pirmininku“.

„Europos parlamento narė V. Blinkevičiūtė yra nuolatos pripažįstama kaip aktyviausia EP narė tarp Lietuvos atstovų, todėl toks komentaras ne tik įžeidžiantis, tačiau ir visiškai melagingas bei klaidinantis. Kalbant apie šią situaciją ir aukščiau vardytas viešas replikas, dera prisiminti ankstesnius A. Vaičeliūno pastebėjimus ir komentarus jo oficialioje facebook paskyroje. Tarkim, A. Vaičeliūnas viešai dalijosi Arūno Orlausko kvietimu į radikalų organizuojamą „Šeimų maršą“, – rašome kreipimosi tekste.

Teksto autoriai teigia, kad paskutiniu metu J. Oleko ir A. Vaičeliūno „viešai reiškiamos replikos moterų atžvilgiu yra nederamos“.

Vilija Blinkevičiūtė

„Tokie ir panašūs svarstymai kuria įtampas jos bičiulių tarpe, kelia diskusijas apie realų mūsų partijos požiūrį į lyčių lygybę, abipusę pagarbą“, – rašo teksto autoriai.

„Lietuvos socialdemokratų partija visada pasisakė ir pasisako už lyčių lygybę, vienodas galimybes tiek moterims, tiek vyrams, už subalansuotą moterų ir vyrų dalyvavimą priimant sprendimus ir einant aukščiausias pareigas, vienintelė partija Lietuvoje turi nustačiusi kvotų sistemą skirtingų lyčių narių dalyvavimui rinkimuose, pasisako prieš bet kokią diskriminaciją, todėl tokie vieši pasisakymai ir žeminantys komentarai neturi nieko bendro nei su socialdemokratinėmis vertybėmis nei su elementaria etika“, – aiškinama tekste.

Todėl prašoma įvertinti „šiuos bičiulių pasisakymus, viešus komentarus bei propaguojamą ultraradikalų retoriką ir imtis visų įmanomų veiksmų, kad tokie veiksmai ateityje daugiau niekada nesikartotų“.

Dokumente taip pat yra prašoma oficialios „J. Oleko pozicijos dėl jo rinkimų štabo vadovo A.Vaičeliūno išsakyto melagingo ir įžeidžiančio komentaro apie kandidatę į LSDP pirmininko postą bei atsakymo, ar tokie veiksmai – rinkiminės kampanijos strategijos dalis ir ar apie tokius štabo vadovo veiksmus žinojo J.Olekas, ar jie buvo iš anksto derinti su J.Oleku?“.

„Taip pat, prašome LSDMS pirmininkės O.Leiputės imtis aktyvių veiksmų, kuriais mūsų organizacijos narės būtų apginamos nuo bet kokios formos diskriminacijos ir nekorektiškų veiksmų bei imtis lyderystės šviesti, diskutuoti ir propaguoti pamatines socialdemokratines vertybes partijoje“, – rašoma Delfi gautame dokumente.

Primename, kad jau šį sekmadienį paaiškės, kas taps naujuoju LSDP partijos lyderiu.

Po prasto pasirodymo Seimo rinkimuose iš šios pozicijos pasitraukė Seimo narys Gintautas Paluckas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)