„Nieko blogo, kad tam skiriame lėšas. Bet pats blogiausias dalykas, kad valdantieji norėjo pasigirti, o išėjo kaip visada (...). Pasirodo, už pinigus. Manau, kad bus pasimokyta iš tokio pigaus populiarumo“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Pasak politikės, tokios pagyros visiškai nepelnytos, nes valdantieji tiesiog nesusitvarko.

„Daug klausimų kelia, kaip dirba Ministrų kabinetas, koks yra pasitikėjimas ministrais...“ – sakė V. Blinkevičiūtė.

Pirmiausia, socialdemokratei neįtiko tai, kaip valdantieji tvarkosi su išaugusiomis kainomis.

„Lankausi miestuose, miesteliuose, susitinku su žmonėmis ir nuolat girdžiu vieną klausimą – kas vyksta? Kodėl šitaip išaugo kainos, kaip išgyventi? Maisto produktai, energetika, dujos, elektra, paslaugos brangsta diena iš dienos“, – teigė V. Blinkevičiūtė.

Pasak politikės, nors infliacijos priežastys susijusios su procesais bei įvykiais už Lietuvos sienų, klausimu dėl Vyriausybės veiklos kyla nemažai.

„Kai kalbame apie nuolat kylančias kainas, tai Vyriausybė padarė tikrai ne viską arba padarė ne taip, kaip turėjo būti padaryta“, – sakė politikė.

Pasak jos, biudžete resursai turėjo būti paskirstyti kur kas taikliau, atsižvelgiant į gyventojų socialinę padėtį.

„Patvirtintame biudžete numatomi šimtai milijonų eurų, kurie skiriami kaip kompensacijos už elektrą ir energetikos resursus visiems be išimties – vienodai. Ir tiems, kurie uždirba šimtus tūkstančių, ir tiems, kurie baseinus šildo, ir tiems kurie gauna vidutines bei mažas pajamas bei vos galą su galu suduria“, – sakė politikė.

Jos teigimu, tokie Vyriausybės sprendimai nėra teisingi.

„Parama turi būti taikli ir socialiai teisinga“, – pažymėjo ji.

Daug klausimų dėl „Ignitis“: tai – valstybė valstybėje

Savo kalboje V. Blinkevičiūtė daug kritikos skyrė didžiausio elektros tiekėjo „Ignitis“ veiklai.

„Kalbant apie „Ignitis“, tai ši įmonė virto valstybe valstybėje. Jau dabar ėmėsi vienašališkai keisti sutartis su elektros vartotojais. Daug žmonių gauna milžiniškas sąskaitas už elektrą ir su pagarsinimais: jei nesusimokėsite – atjungsime“, – kalbėjo politikė.

Anot jos, už tai atsakomybę turėtų prisiimti valdantieji. Be to, akcentavo ji, privalu pateikti daugiau informacijos dėl dalies „Igntitis“ akcijų privatizavimo aplinkybių.

„Primenu, kad „Ignitis“ yra valstybinė įmonė. Pagrindinis akcijų paketas priklauso valstybei. Tai reiškia, kad mums visiems. Kyla daug klausimų dėl šios įmonės. Ypač klausimas, kodėl buvo privatizuota dalis „Igničio“ akcijų. Vyriausybė negali dangstytis slaptumo grifais. Taip, ne ši Vyriausybė privatizavo. Ankstesnė Vyriausybė. Bet žmonės privalo žinoti “, – sakė V. Blinkevičiūtė.

„Siūlome Vyriausybei nesislėpti, o paviešinti informaciją“, – pridūrė ji.

Sako, kad nebūtų skyrusi tokio viceministro, o premjerės pozicijos nepateisina

Ir šiame kontekste LSDP pirmininkė sukritikavo energetikos ministro Dainiaus Kreivio darbą. Ypač, akcentavo politikė, netoleruotina tai, kad D. Kreivys viešai nedeklaravo, kad su juo susijusi įmonė turi valstybės valdomos „Ignitis grupės“ akcijų. Taip pat, kad „Ignitis“ akcijų turi bei dividendus gauna ir „Ignitis grupę“ tiesiogiai kuruojantis finansų viceministras Gediminas Norkūnas.

„Nepateisinu nei energetikos ministro, nei finansų viceministro, premjerės ir finansų ministrės. Pasirodo, visi žinojo, kad ministras ir viceministras turi „Igničio“ akcijų. Sako, kad viskas gerai. Kažkokia nesąmonė. Nesvarbu, tu esi ministras, tu esi viceministras ir tu esi pažeidžiamas. Tu privalai deklaruoti. Aš niekada nebūčiau skyrusi viceministro, kuris turi akcijų. Niekada nebūčiau tokio viceministro skyrusi kuruoti „Ignitis“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

D. Kreivys turi trauktis pats, nes liksime prie suskilusios geldos

Galiausiai V. Blinkevičiūtė suabejojo D. Kreivio darbu derintis dėl viršpelnių su pagrindine elektros eksportuotoja į Lietuvą – Švedija. ELTA primena, kad spalį už energetiką atsakingi ES ministrai patvirtino EK pasiūlytą aukštų energijos kainų suvaldymo priemonę – apmokestinti viršplanines ne iš dujų elektrą gaminančių įmonių pajamas, kurios viršija 180 Eur/MWh.

„Neaišku, kaip dirba Energetikos ministerija su energetikos ministru Kreiviu. Priminkime, kokia šiandien diena? Gruodžio 10-oji. Ar prisimenate, ką žadėjo ministras Kreivys dėl sutarties su Švedija ir viršpelnių gavimo Lietuvai? Kad turėsime pasirašę sutartį iki gruodžio pirmosios. O dabar gruodžio 10 d. ir sutarties nėra. Nesusitarta“, – konstatavo V. Blinkevičiūtė.

„Mielieji, dirbkite, kad būtų sprendimai ir jie būtų naudingi Lietuvos žmonėms. Kad nebūtume palikti prie suskilusios geldos“, – sakė politikė ir palinkėjo D. Kreiviui pasitraukti iš ministro posto pačiam.

„Galvoju, kad jau tiek visko prisikaupė, kad vienam iš ministrų, apie kurį kalbėjau, jau laikas pačiam susiprasti ir pasakyti: dovanokite, antrą kartą užlipau ant to paties grėblio. To ir linkiu“, – apibendrino V. Blinkevičiūtė.

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba šeštadienį susirinko į posėdį, kuriame aptars politines aktualijas, įvertins dvejus Vyriausybės darbo metus, diskutuos apie artėjančius savivaldos rinkimus.

Taryboje taip pat ketinama priimti rezoliuciją dėl infliacijos ir kovos su ja priemonių plano, svarstyti kreipimąsi į Ministrų kabinetą dėl kritinės situacijos sveikatos apsaugos sistemoje, taip pat bus pristatyta rezoliucija dėl Švietimo įstatymo pataisų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)