Pasak politikės, socialdemokratai šią iniciatyvą nusprendė palaikyti, reaguojant į naujausius Seimo nario pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

„Apsisprendimas įvyko, kai pasirodė, kad Seimo narys R. Žemaitaitis tiesiog elgiasi taip, kaip nedera elgtis Seimo nariui. Ir net prasidėjus karui, kuomet „Hamas“ žudė niekuo nekaltus žmones, jis toliau skleidžia neapykantą žydų tautai, žydų žmonėms“, – „Žinių radijui“ sakė V. Blinkevičiūtė.

„Tai yra tiesiog nepateisinama, tai yra jau sisteminiai dalykai ir šalia teisinio vertinimo prokuratūroje tikrai turi būti įvertinimas ir Seime“, – pridūrė ji.

LSDP pirmininkė atkreipia dėmesį, kad socialdemokratai šią savaitę prisijungė ir prie Seimo suburtos specialiosios apkaltos komisijos.

„Mes, socialdemokratai, delegavome savo atstovą ir į komisiją, rengiančią apkaltos dokumentus – Dovilę Šakalienę – ir tikrai apkaltą palaikysime“, – akcentavo V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad antradienį Seimas pritarė specialiosios apkaltos komisijos prašymui skirti daugiau laiko įvertinti naujausius parlamentaro R. Žemaitaičio pasisakymus po „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. Komisijos sudėtį papildė ir trys opozicinių frakcijų atstovai – „darbietis“ Viktoras Fiodorovas, socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas.

R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais.

Įtaria vykstančias pokilimines kovas dėl ambasadoriaus Bajarūno: viskas atrodo blogai

Daliai parlamentarų raginant atšaukti iš pareigų mobingu kaltinamą ambasadorių Jungtinėje Karalystėje Eitvydą Bajarūną, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad tokie skandalai kenkia šalies diplomatinei tarnybai. Visgi, europarlamentarė svarsto, ar ši istorija nebyloja apie tam tikrus užkulisinius politinius nesutarimus tarp institucijų.

„Negerai, kad tokie dalykai apskritai vyksta diplomatinėje tarnyboje, kad viskas taip iškelta į viešumą, kai, matyt, buvo galima išsiaiškinti tuos dalykus“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė V. Blinkevičiūtė.

„Nežinau, ar čia kokios pokiliminės politinės kovos. Labai norėčiau, kad taip nebūtų, kad aš klysčiau“, – vylėsi ji.

Todėl socialdemokratų lyderė pažymėjo, kad klausimai dėl E. Bajarūno privalo būti išspręsti kaip galima greičiau.

„Dabar viskas atrodo blogai. Mes ne tiek daug turime patyrusių diplomatų Lietuvoje, kurie gali dirbti ir dirbti produktyviai. Štai dabar, kai iškyla tokie dalykai, būtų gerai, kad šitas klausimas būtų kaip galima greičiau išspręstas“, – nurodė ji.

ELTA primena, kad abejonės dėl diplomato tinkamumo tęsti pareigas kilo po to, kai naujienų portalas delfi.lt paskelbė, jog, šaltinių duomenimis, Užsienio reikalų ministerija (URM) sulaukė skundų dėl galimo E. Bajarūno mobingo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Vėliau portalo paviešintoje URM inspektorių ataskaitoje kalbama apie netinkamą ambasadoriaus elgesį, jo žmonos piktnaudžiavimą ambasados resursais. Todėl siūlyta spręsti dėl E. Bajarūno tinkamumo eiti pareigas.

Visgi, šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad kaltinimų mobingu ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi sulaukęs Lietuvos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje E. Bajarūnas yra tiesiog reiklus vadovas. Todėl, pasak prezidento, tam tikros ambasadoje kilusios įtampos ir nesutarimai – natūralūs.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebėjosi prezidento užimta pozicija dėl mobingu kaltinamo ambasadoriaus. Pasak ministro, keista, kad G. Nausėda suskubo užstoti diplomatą, prieš tai neišklausęs skundą pateikusių darbuotojų.

Praėjusią savaitę E. Bajarūnas surengė spaudos konferenciją, kurioje išdėstė savo poziciją ir neigė jam metamus kaltinimus. Visgi, netrukus po to URM raštu kreipėsi į ambasadorių, reikalaudama viešai paneigti jo surengtos spaudos konferencijos metu paviešintą esą melagingą informaciją. Ministerija atsakyti į visus klausimus suteikė 3 dienas, tačiau, Eltos žiniomis, ambasadorius jokio atsakymo nepateikė.

Ambasadoriai yra skiriami ir atleidžiami prezidento Vyriausybės teikimu ir Seimo URK pritarimu.

Apie Karbauskio kaltinimus LSDP kandidatui: nereikėtų klijuoti etikečių


Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sureagavo į „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pareikštus kaltinimus socialdemokratų kandidatui į Kupiškio rajono merus Algirdui Raslanui dėl nuslėptos narystės Komunistų partijoje. Politikė paragino mero rinkimuose kovoti garbingai ir vienas kito nejuodinti.

„Antrame ture linkiu garbingos kovos – nė vieno nejuodinti, pristatyti savo darbus, savo galimybes, savo įdirbį, savo pasiekimus gyvenime“, – „Žinių radijui“ penktadienį kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Klijuoti etikečių niekam nereikėtų. To visiems ir palinkėčiau“, – pridūrė ji.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis ketvirtadienį pareiškė, kad „valstiečių“ kandidatė į Kupiškio rajono merus Eglė Blaževičienė dalyvauja negarbingoje rinkimų kovoje, nes kitas kandidatas, kurį iškėlė socialdemokratai, Algirdas Raslanas „yra nuslėpęs nuo rinkėjų savo biografijos faktą, jog jis priklausė Komunistų partijai“.

Tai, pasak LVŽS lyderio, tvirtina net keli šaltiniai.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis teigė nevertinsiąs kandidato priklausomybės šiai partijai, tačiau nuslėptas biografijos faktas, anot jo, kelia daug klausimų dėl kandidato sąžiningumo. Pasak jo, rinkėjai turi teisę žinoti apie kandidatų veiklas jų praeityje, kad galėtų priimti atitinkamą sprendimą rinkimų metu.

Spalio 22 dieną vyksiančiame antrajame pirmalaikių rinkimų ture dėl Kupiškio rajono mero pareigų varžysis LVŽS kandidatė E. Blaževičienė ir LSDP atstovas A. Raslanas.

Kaip ELTA jau skelbė, spalio 10 d. Seimas pakoregavo Rinkimų kodeksą. Įsigaliojus jo pakeitimams, kandidatams į Seimą, Prezidentus, Europos Parlamentą ir savivaldą reikės deklaruoti buvusias ir esamas priklausomybes politinėms organizacijoms.

Tai reiškia, kad reikės taip pat deklaruoti priklausomybę buvusioms Komunistų partijoms (SSKP, LKP (SSKP) ar LKP). Informacija apie tai turėtų atsirasti kandidatų anketose, tačiau jos nebus rinkimų plakate.

Seimui pritrūko balsų Rinkimų kodekse įteisinti, kad rinkimų komisijos leidžiamame kandidato plakate, taip pat plakate su kandidatų sąrašu būtų nurodyta informacija apie kandidato narystę Komunistų partijose ir jose eitas pareigas.

Portalo 15min atliktame tyrime nustatyta, kad iš viso šiuo metu Seime dirba 20 buvusių Komunistų partijos (TSKP) narių. Apie savo praeitį Komunistų partijoje dauguma parlamentarų nenurodė.

Abejoja konservatorių galimybėmis prezidento rinkimuose: jos nėra tokios, kad būtų galima laimėti

Apie dalyvavimą prezidento rinkimuose vis dar galvojanti Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė kritikuoja konservatorius, prakalbusius apie tai, kad partijai esą svarbiau dalyvauti šalies vadovo rinkimuose, o ne juos laimėti.

„Kiekvienus politinius rinkimus, jei dalyvauji, labai svarbu yra laimėti. Kitokio nusiteikimo būti ir neturėtų. Manyčiau, kad iš anksto taip pasakyti gal nederėtų. Bet jie taip vertina savo galimybes, kurios tikrai nėra tos, kad būtų galima pasiekti pergalę“, – „Žinių radijui“ penktadienį teigė V. Blinkevičiūtė.

Ji taip pat primena pačių konservatorių pareiškimus, esą vadovauti Vyriausybei ir kandidatuoti į prezidento postą – nesuderinami dalykai. Todėl politikė kelia klausimą, ar partijai pavyks šiuos dalykus suderinti.

„Iki tol visą laiką buvo sakoma, kad dalyvauti prezidento rinkimuose ir būti premjere ar premjeru yra nesuderinami dalykai. Tai kaip čia dabar bus suderinta? Prieš tai konservatoriai labai kritikavo tokius kandidatus“, – teigia V. Blinkevičiūtė.

Apskritai, atkreipia dėmesį socdemų lyderė, I. Šimonytės kandidatūra jai atrodo natūralus sprendimas.

„Visiškai normalu. (...) Sveikinu, tiesiog sveikinu – tai yra jų partijos apsisprendimas ir žiūrėsime, koks bus rezultatas“, – sakė politikė.

Visgi, patys LSDP dėl savo partijos kandidatūros nėra apsisprendę. Kol kas V. Blinkevičiūtė neatskleidžia ir pavardžių, iš kurių partija renkasi.

„Socdemai dar neturi kandidatų, sprendžiame, svarstome. Kai priimsime geriausią sprendimą, tada ir paskelbsime. (…) Tikrai kol kas nenorėčiau nei vienos pavardės įvardinti“, – sako socdemų lyderė, pažymėdama, kad apie dalyvavimą šalies vadovo rinkimuose svarsto ir pati.

„O pati – galvoju“, – sakė V. Blinkevičūtė.

ELTA primena, kad pirmadienį TS-LKD oficialiai pritarė, kad kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose partijai atstovautų premjerė I. Šimonytė. Apie apsisprendimą dalyvauti partijos rinkimuose dėl kandidatūros šalies vadovo rinkimuose, Ministrė pirmininkė pranešė praėjusią savaitę, trečiadienį, savo asmeninėje „Facebook“ paskyroje.

Klausiamas apie I. Šimonytės rinkimines perspektyvas, partijos lyderis Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad svarbiausia, jog dešinės rinkėjas turės už ką atiduoti balsą. O rinkimų rezultatai, tęsė jis, gali būti palankūs įvairiems kandidatams.

Didžioji dauguma partijos skyrių prezidento rinkimuose siūlė dalyvauti I. Šimonytei, partijos pirmininkui G. Landsbergiui ir socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei.