„Noriu paklausti, ar pas mus nebeliko smurto? Jūs ką, nematote dramblio kambaryje?“, – penktadienį „Žinių radijui“ dėstė V. Blinkevičiūtė.

Pasak politikės, Lietuvoje dar nėra išspręsta smurto prieš vaikus, moteris ir vyrus problema.

„Ta konvencija apima ir smurtą prieš moteris, mergaites, vaikus, berniukus, vyrus“, – teigė ji, pabrėždama, kad neratifikuodama Stambulo konvencijos Lietuva lygiuojasi į Viktoro Orbano Vengriją.

Visgi, ketvirtadienį už siūlymą įtraukti šį klausimą į Seimo pavasario sesijos programą balsavo tik 4 socialdemokratai. Tarp balsavusiųjų už parlamentaro Tomo Vytauto Raskevičiaus siūlymą šios sesijos metu ratifikuoti Konstitucinio Teismo (KT) išvados sulaukusią Stambulo konvenciją buvo socialdemokratai Orinta Leiputė, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas ir Gintautas Paluckas.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais, rugsėjį, kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)