Primindama apie premjerės Ingridos Šimonytės pažadus atsistatydinti po NATO viršūnių susitikimo ir apie konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio kalbas surengti priešlaikinius Seimo rinkimus, V. Blinkevičiūtė tarybos posėdžio metu paragino partiečius nesivelti į konservatorių ir liberalų tarpusavio ginčus.

„Į asmenines konservatorių ir liberalų karštakošiškas kovas tarpusavyje mums, socialdemokratams, tikrai nereikia veltis“, – dėstė politikė.

„Kviečiu matyti valstybės ir visų jos žmonių interesą. Ir būtent konkrečiais darbais atsverti dažnai emocijomis ir ambicijomis grįstą valdančiųjų politiką. Čia pat kviečiu ir raginu vertinti mūsų nacionalinius interesus, nes geopolitinė situacija ir toliau lieka įtempta“, – pridūrė ji kalbėdama apie Ukrainoje vykstantį karą.

Neteisybės jausmas Lietuvoje stiprėja, teigė V. Blinkevičiūtė, o žmones esą neramina ekonominis nesaugumas, teisingumo stoka, pagarbos trūkumas.

„Konservatorių ir liberalų Vyriausybė jau trejus metus tęsia tokių šaltų skaičių politiką. Įvairius, pasakyčiau, žiaurius optimizavimus ir populistines desovietizacijas. Justino Marcinkevičiaus, tautos poeto, ir vėl prasidėjęs niekinimas yra ryškiausias tos kvailos konservatorių ir liberalų desovietizacijos pavyzdys. Lietuvos didžioji dalis žino Justino Marcinkevčiaus „Lietuvą“ kaip Sąjūdžio šaukinį“, – toliau dėstė socialdemokratų lyderė.

Socialdemokratų lyderė: valdantieji nepripažįsta klaidų


Socialdemokratų lyderė aštriai kritikavo valdančiųjų inicijuotą sveikatos reformą bei užimtą laikyseną dėl streikuoti svarstančių mokytųjų profsąjungų.

V. Blinkevičiūtė įsitikinusi: dešiniųjų Vyriausybė kalta dėl šalį ištikusių švietimo bei sveikatos krizių.

Vilija Blinkevičiūtė

Be to, jos teigimu, I. Šimonytės Vyriausybė net negalvoja pripažinti klaidų ar įsiklausti į visuomenę, kuri, socialdemokratės požiūriu, jau reiškia nepasitenkinimą valdžia.

„Ši atsistatydinti „pamiršusi“ valdžia trejus metus transliuoja, kad už visus žino geriau. O jei reikalai vyksta ne pagal ją, vadinasi kažkas kažko nesupranta. Taigi, mažų mažiausiai du trečdaliai Lietuvos nesupranta dabartinės valdžios. O jiems tai atrodo nieko tokio“, – socialdemokratams kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Mūsų sveikatos priežiūros sistema braška per siūles – medikai, savivaldybės bei pacientai reiškia nepasitenkinimą pradėta sveikatos arba, kaip dabar visi sako, tiesiog A. Dulkio reforma. Iš ligoninių išeina medikai. O švietimo ministro panosėje – galimas mokytojų streikas. Taigi dvi didelės krizės – švietimo ir sveikatos sistemose“, – piktinosi politikė.

V. Blinkevičiūtė retoriškai klausė: kodėl esant tokiai prastai situacijai, nėra imamasi ryžtingų sprendimų.

„Esant tokiai situacijai, jau galėjo būti surengtas bendras premjerės I. Šimonytės, prezidento Nausėdos, ministro A. Dulkio ir ministro G. Jakšto susitikimas. O po jo – aukščiausių šalies vadovų aiškus sprendimas apie tai, ką darom toliau“, – garsiai svarstė socialdemokratė.

Pasak jos, ne blogiausias kelias būtų buvęs ir atsitraukti nuo sveikatos reformos.

„Prezidentas, premjerė, ministrai – visi drauge – galėtų nuspręsti, kokias reformas tęsti, kokias audituoti ir peržiūrėti. Surengti diskusijas su medikais, mokytojais. Jei reforma neveikia ar nepasirengta, nepabijoti jos atsisakyti“, – teigė politikė.

„Nedakepusi“ mokesčių reforma


V. Blinkevičiūtės teigimu, Vyriausybės inicijuota mokesčių reforma žlugo, valdantiesiems nusprendus reformos neskubėti priimti šiais metais.

„Konservatorių ir liberalų vyriausybės trejus metus žadėta ir pagaliau į Seimo komitetus atkeliavusi mokesčių reforma, ko gero galima pasakyti, kad žlugo“, – LSDP tarybos posėdyje teigė V. Blinkevičiūtė.

„Akivaizdu, kad konservatoriai pavėlavo su reformos pateikimu Seime, todėl, kadencijai einant į pabaigą, neturi kitos išeities, tik bandyti prastumti atskiras pertvarkos dalis“, – aiškino socialdemokratų lyderė.

LSDP pirmininkės manymu, konservatoriai savo poelgiais „įvarė visą koaliciją į kampą“. Pasak V. Blinkevičiūtės, konservatoriai visą kadenciją „tempė gumą“, o tada „iš užančio ištraukė nedakepusią reformą“.

„Tai visiškai akivaizdu pasiklausius, kaip Vyriausybės teikiamus mokestinius pakeitimus vertina pačios valdančiosios koalicijos partneriai. Vaizdelis, matyt, vertas visiems žinomos pasakėčios apie lydeką, gulbę ir vėžį, nes man atrodo, kad visi trys koalicijos partneriai tą vežimą traukia į skirtingas puses“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė

Susirinkusiems partiečiams V. Blinkevičiūtė priminė, kad mokesčių reforma turi atitikti tris principus: būti teisinga, aiški ir nešti naudą gyventojams.

„Neapmokestinamo pajamų dydžio sulyginimas su minimalia alga, PVM lengvata būtiniausiems maisto produktams, galų gale prezidento siūlymai, kaip taikliau padėti šeimoms – visa tai gerintų finansinę žmonių padėtį. Tačiau vargu, ar tokie bei panašūs siūlymai Seimo rudens sesijoje sulauks pritarimo iš valdančiųjų liberalų ir konservatorių“, – svarstė ji.

LSDP rinkimų štabo vadovu paskyrė R. Duchnevič


Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) taryba rinkimų štabo vadovu paskyrė Robertą Duchnevičių.

Jo kandidatūrą patvirtino šeštadienį posėdžiavusi LSDP taryba.

Šiuo metu socialdemokratas eina Vilniaus rajono mero pareigas. Kovo mėnesį vykusiuose savivaldybių merų ir tarybų rinkimuose politikas surinko 50,2 proc. balsų ir aplenkė 49,07 proc. palaikymo sulaukusį LLRA-KŠS kandidatą Waldemarą Urbaną, taip laimėdamas mero postą.

Civilinės sąjungos įstatymo pirmiausia turi susitarti valdantieji


Pastarosiomis savaitėmis atsinaujinus diskusijoms dėl Seime sunkiai kelią besiskinančio Civilinės sąjungos projekto, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad dėl šio įstatymo priėmimo pirmiausia turi susitarti valdantieji.

„Nepriimtinas toks dalykas, kada valdantieji su savo dauguma nori primesti kažkam kitam savo valią. Tai priklauso nuo valdančiosios daugumos. Pirmiausia jie, tarpusavyje, turi susitarti, rasti pritarimą tam, kad šis įstatymo projektas būtų priimtas“, – žurnalistams po Vilniuje vykusio LSDP tarybos posėdžio pabrėžė V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratų lyderė patikino, kad LSDP visuomet pritarė ir palaikė Civilinės sąjungos įstatymą.

Pasak V. Blinkevičiūtės, kad kol kas ji nenusprendė ar dar kartą bandys dalyvauti prezidento rinkimuose.

„Nebėkime įvykiams už akių. Viskam ateis savas laikas. Bus mūsų partijos sprendimai, tada ir bus viskas pasakyta“, – žurnalistams po Vilniuje vykusio LSDP tarybos posėdžio teigė V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad artimiausi šalies vadovo rinkimai vyks 2024 m. gegužę. Apie savo kandidatūrą kol kas paskelbė tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurelijus Veryga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)