„Detalės, kurios buvo paminėtos B. Hodgeso, – aš pasakyčiau, kad jis nelabai disponuoja pačia paskutine informacija“, – taip JAV atsargos generolo žodžius, išsakytus „Vilniaus saugumo forume“, dar pernai komentavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

Tiesa, tuomet jis atsišaudė į amerikiečio išsakytą kritiką dėl parengtojo rezervo, pakartotinių mokymų, rezervistų integravimo į ginkluotąsias pajėgas, nors B. Hodgesas dar viešai suabejojo, ar Lietuva protingai vykdo viešuosius pirkimus, ar kartu su Estija ir Latvija gali naudoti tą pačią įrangą, amuniciją. Nepraėjo nė metai ir į naują „Vilniaus saugumo forumo“ renginį atvykęs B. Hodgesas pažėrė daugiau abejonių dėl Lietuvos pasirengimo gintis bei sąjungininkų gebėjimų laiku padėti.

Pasak generolo, NATO 5-ojo straipsnio garantijos nėra automatinės – straipsnis aktyvuojamas politine valia. Dar daugiau, anot JAV atsargos generolo, „gali užtrukti net dvi savaites, kol pastiprinimas atvyks į Lietuvą“, kuri jau bus užpulta Rusijos. Todėl reikia ruoštis tas dvi savaites atsilaikyti patiems.

Kas slypi už kritikos?

Pirmiausia į akis gali kristi tai, kad B. Hodgeso tiek pernai, tiek praėjusią savaitę išsakyta kritika sulaukė kone identiškų reakcijų iš KAM ir kariuomenės vadovybės. Pernai gen. V. Rupšys, atsakydamas į B. Hodgeso pastabas, kone tvardydamasis pabrėžė, jog JAV atsargos generolas „veikiausiai neturėjo naujausios informacijos apie Lietuvos ginkluotųjų pajėgų padėtį“.

Panašų vertinimą šiemet pateikė ir Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, nevengiantis su ironiška šypsena atsišaudyti antraštinėmis citatomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)