Istorinėje Nepriklausomybės aikštėje fontanas neveikia nuo 2008 metų. Tai buvo metai, kai šalį purtė krizė, prezidento pareigas dar ėjo Valdas Adamkus, o kai kurie dabartiniai Seimo nariai dar sėdėjo mokyklos suole.

Seimo vicepirmininkas, valdančiosios Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas LNK žinioms sakė, jog reikėtų keisti ir paties fontano vamzdžius.

Nebeveikiantis fontanas buvo išardytas 2013 metais, kai Lietuva ruošėsi pirmininkauti Europos Sąjungos (ES) Tarybai. Nupjauti žalvariniai purkštuvai buvo saugoti Trakų Vokėje, po to juos pavogė.

Tentu dabar uždengta konstrukcija priklausė Vilniaus miesto savivaldybei. Šio Seimo kadencijos pradžioje savivaldybė fontaną perdavė parlamentui, kad pats ir tvarkytų.

„Buvo ilgas Seimo neapsisprendimas, tai norim, tai nenorim, tai svarbu, tai nesvarbu“, – dar 2021 m. komentavo dabar jau buvęs Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Ir nors jau rodėsi šviesa tunelio gale, ilgainiui paaiškėjo, jog fontaną yra per sudėtinga atstatyti ir Seimui.

„Blogai, labai lėtai dalykai vyksta“, – teigė V. Mitalas.

Nėra pradėta net projektuoti. Architektai konkurse dalyvauti atsisakė.

„Jie norėjo plačiau pateikti savo vizijas, o Kultūros paveldo departamentas pasakė, kad čia turi būti tai, kas buvo – istorinė aikštė“, – pasakojo kitas Seimo vicepirmininkas, valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Paulius Saudargas.

Per tą laiką Vilniaus miesto meras pasikeitė, juo pernai pavasarį tapo konservatorius Valdas Benkunskas. Jis teigė, jog norėtų, kad viena iš valstybės reprezentacinių aikščių „judėtų greičiau“.

Vilniaus miesto meras V. Benkunskas Seimo nariams pasiūlė dirbti drauge, mat savivaldybė ruošiasi po Seimu esančio Geležinio Vilko tunelio rekonstrukcijai iš viršaus. Tam reikės Nepriklausomybės aikštę iškasti. Sako, kad būtų kvaila ją po to sukasti atgal taip, kaip dabar yra.

„Mes pasiūlėme savo pagalbą, o ar ja bus pasinaudota, klausimas ne man“, – teigė V. Benkunskas.

Vilniaus miesto meras V. Benkunskas rankas tiesia ir į kitą objektą. Ko gero, retas parlamentas Europoje visai greta turi žvyruotą automobilių aikštelę, kurios akmenys pasitarnauja ir per riaušes.

Šis beveik 2 hektarų plotas Vilniaus centre irgi yra patikėtas Seimui. V. Benkunskas nori jį susigrąžinti, čia regi tarptautinį konferencijų verslo centrą.

„Kurio Vilniaus mieste mums labai trūksta, kuris kažkada buvo planuotas Sporto rūmuose“, – priminė Vilniaus miesto meras V. Benkunskas.

Bet Seimo vadovybė dar neapsisprendė ir sako, kad dėl tokio aukso vertės sklypo sprendimus reikėtų priiminėti ne likus keliems mėnesiams iki Seimo kadencijos pabaigos.

Opozicinės Darbo partijos lyderis Andrius Mazuronis priminė, jog matė Arvydą Avulį vaikščiojantį savivaldybėje, tad gal jis norėtų šiame sklype kažką daryti. Vilniaus miesto meras V. Benkunskas tikino, jog nei A. Avulis, nei „BaltCap“ šioje istorijoje „tikrai nėra ir tikiuosi, kad nebus“.

Anot A. Mazuronio, V. Benkunskui pirmiau reikėtų „sunešioti Nacionalinio stadiono geležines kurpes“.

„Todėl aš ir pasiūliau per valdybos posėdį Vilniaus merui, kad pirmiau reikia baigti Nacionalinį stadioną, įrodykite, kad sugebate. Tada galėsime kalbėti apie šį sklypą“, – kalbėjo parlamentaras A. Mazuronis.

Kiek tokie projektai kainuotų V. Benkunskas sako kalbėti dar anksti.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: