Taip pat siūloma grąžinti tą medžioklės įrankių sąrašą, kuris buvo naudojamas iki K. Mažeikos tvarkos pakeitimo.

Pirmadienio rytą registruoto įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte LVŽS atstovai rašo, kad siūlo į įstatymą „perkelti tą medžioklės įrankių sąrašą, kuris buvo naudojamas iki gegužės 8 dienos.

Taigi, medžiojant būtų leidžiama naudoti šiuos įrankius:

1) ilguosius graižtvinius ir lygiavamzdžius ginklus su optiniais taikikliais ar be jų; B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus (tik tuo atveju, kai, siekiant nutraukti kančias, pribaigiamas sužeistas medžiojamasis gyvūnas);

2) tinklus, graibštus, gaudykles, užtikrinančias gyvo ir nesužeisto gyvūno pagavimą;

3) selektyviuosius spąstus, užtikrinančius staigią pagauto gyvūno žūtį.

„Kadangi įstatyme siūlomas įtvirtinti įrankių sąrašas yra baigtinis, kiti įrankiai, kaip antai durklai, lankai, medžioklėje negalėtų būti naudojami“, – įstatymo pakeitime siūlo A. Širinskienė ir A. Nekrošius.

Taip pat, priėmus siūlomus įstatymo pakeitimus, „aplinkos ministras neturėtų teisės tvirtinti leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašo. Baigtinis sąrašas būtų tvirtinamas Seimo priimtu įstatymu ir kiekvieną kartą, kai būtų norima šį sąrašą išplėsti, būtų užtikrintas deramas konsultavimasis su visuomene, skaidrumas bei viešumas, o taip pat išvengta vienasmenio sprendimų priėmimo“.

Kaip rašo BNS, penktadienį pasirašytas ministro įsakymas sulaukė daug kritikos, nepritarimą sprendimui įteisinti medžioklę lankais išreiškė ir S. Skvernelis, o opoziciniai konservatoriai pranešė dėl jo teisėtumo kreipsiąsi į teismą bei inicijuosiantys lankų uždraudimą įstatymu.

Kaip teigia ministro atstovas, minėtame įsakyme „yra nemažai saugiklių bei kitų galutinių sprendimų“.

Po susitikimų ministras žada pateikti ir komentarus žiniasklaidai.

K. Mažeikos įsakymu pakeičiamos medžioklės taisyklės ir tarp leidžiamų naudoti įrankių ir priemonių įrašytas punktas apie medžioklinius lankus. Įsakyme nurodoma, jog papunktis dėl medžioklėje leidžiamų įrankių įsigalioja nuo 2022 metų balandžio.

Ministras teigia, jog iki tol bus siekiama įvertinti kitų šalių praktiką, su visuomene bus išdiskutuotos taisyklės ir reikalavimai tokiai medžioklei.

Aplinkos apsaugos aktyvistai pirmadienį ruošiasi laikydamiesi karantino reikalavimų surengti protestą prie ministerijos dėl šių pakeitimų bei perduoti K. Mažeikai Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“.

Lanką medžioklėje naudoti buvo leidžiama iki 2004 metų, vėliau uždrausta.

Lankų naudojimo priešininkai teigia, jog tylus šūvio paleidimas palengvina galimybes brakonieriauti, tačiau šalininkai teigia, jog tyli medžioklė yra būdas apsaugoti aplinkinius gyventojus nuo šūvių triukšmo.