Kaip LNK pasakojo kauniečiai, Islandijos plente, vietoje, kur dabar atrodo lyg plynas laukas, augo beržai, ąžuolai ir kiti vertingi medžiai. Dabar čia likę keli kelmai, nes buvo iškirsta per 700 medžių.

Prie pat autostrados esanti didelė teritorijoje iš paukščio skrydžio matyti, kiek čia augo medžių. Aplinkosaugininkai nekomentuoja šios situacijos, argumentuodami teisėsaugos pradėtu tyrimu.

„Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamos veikos, numatytos Baudžiamojo Kodekso 270 straipsnio antroje dalyje – aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimas, galimai sukėlęs pavojingų pasekmių aplinkai. Šiuo metu atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, tikslinamas galimos padarytos žalos dydis. Šiuo metu proceso sprendimai dar nėra priimti“, – LNK sakė prokuroras Rimas Bradūnas.

Visgi, pasak apinkosaugos specialistų, iškirsti medžiai buvo ne jauni medeliai, o kai kurie augę ir pusšimtį metų.

„Kalbame apie virš 900 želdinių, kurie galimai neteisėtai buvo pašalinti. Šiuo metu vykdomos proceso dalyvių apklausos, konkretūs įtarimai dar nėra suformuluoti“, – kalbėjo prokuroras.

LNK šaltinių žiniomis, pirminė preliminari galimai padaryta žala siekia 400 tūkst. eurų, tačiau norint išvengti teismų, šalys bando susitarti taikiai, siekiant sumokėti padarytą žalą. Tačiau vietiniai žmonės gaili iškirstų medžių ir sako pastebėję, kad viskas vyko paskubomis.

Iškirsti medžiai Kaune

„Buvo iškirsti medžiai, visas miškas čia, šalia esantis. Per vieną naktį, atrodo, ar per kiek ten laiko, bet labai greitai. Bandyta labai greitai susisukti, kad viskas greitai būtų padaryta. Tai labai blogai“, – LNK sakė vietos gyventojas.

„Nukirsti nereikia, tegul auga. Nebent jau reikia pjauti, o jeigu ne, tai tokie žali – gražu, kam reikia pjauti juos“, – kalbėjo kita pašnekovė.

Kas šioje vietoje savavališkai iškirto medžius ir kuriems verslininkams priklauso teritorija, neatskleidžiama. Gyventojai baiminasi, kad po jų langais gali išdygti nauji kotedžai.

Tuo tarpu aplinkosaugos specialistai sako, kad iškirtus tokią gausybę medžių, ypač itin taršioje teritorijoje, prie pat magistralės, padaryta žala ne tik gamtai, bet ir žmonėms.

„Gamtai, bet net ir visai visuomenei čia labai dideli nuostoliai. Medis – ne stulpas, greit nepastatysi. Prasivalydavo dujos, turi pratraukti miestą, o dabar – nupjovė, nukirto, užtvėrė“, – LNK komentavo Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Aleksandras Kerpauskas.

Pasak jo, toks kirtimas itin pavojingas vykstant anomalijoms gamtoje.

„Mes pjaunam šaką, ant kurios sėdime – juk matome, klimato kaita: Ispanija dega, Italija dega, visur... Net ir turistams atvažiavusiems pagrindinė vertybė yra miestų žaluma, o pas mus atvirkščiai – lyg tai būtume kokie atsilikę“, – sakė A. Kerpauskas.

Jau ne pirmą kartą kartojantis situacijai, kai verslininkams labiau apsimoke medžius nukirsti ir susimokėti baudas, nei išsaugoti gamtą, Aplinkos ministerija parengė įstatymo pataisas, kuriomis siūloma tris kartus didinti dabar esančias baudas.

Iškirsti medžiai Kaune

„Kai nsunaikinama iki trijų medžių, siūloma bauda nuo 2,7 tūkst. iki 13,5 tūkst. eurų. Jei medžių daugiau nei trys ir mažiau nei dešimt, suma iki 20 250 eurų. Jeigu sunaikintų 10 ir daugiau, kurie auga mieste, bauda nuo 6075 iki 30 375 eurų“, – LNK pateiktame komentare sako ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės vadovas Algirdas Klimavičius.

Jeigu teisėsaugai pavyks nustatyti, kas kaltas dėl beveik tūkstančio Islandijos plente iškirstų želdinių, už tai gali grėsti laisvės atėmimas iki 6 metų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: