Savaitgalį, naktiniame Vilniuje, prie atsargos karininko Dariaus Antanaičio priėjo baltarusis.

„Aktyviai priekabiavo prie aplinkinių lietuvių, aiškindamas rusų kalba, kad Vilnius priklauso Baltarusijai, kad mes, Kaune ir Žemaitijoje gyvenantys žmonės, o visas Vilnius ir rytinė Lietuvos dalis yra Baltarusijos“, – pasakojo D. Antanaitis. Fizinio konflikto išvengta.

„Nebuvo labai keista girdėti. Tik keista buvo girdėti, kad tas žmogus dirba ir gyvena Lietuvoje, atvykęs iš Baltarusijos, ko gero, kaip opozicionierius Aliaksandrui Lukašenkai. Tačiau Lietuvoje tęsia tą Baltarusijos propagandos liniją“, – kalbėjo jis.

„Čia tokia pseudomokslinė teorija, kuri labai populiari Baltarusijoje“, – teigė istorikas Tomas Baranauskas.

Baltarusijos mokslininkai yra išplėtoję vadinamąją „litvinizmo“ teoriją. Ji tikina, kad Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK) buvo baltarusių valstybė, kad tikrieji litvinai, tai baltarusiai, todėl ir Vilnius neva jų. O dabartiniai lietuviai, tai žemaičiai. Neva, kai prasidėjo atgimimas, jie iš baltarusių, Lietuvos vardą pavogė.

„Pas juos dar yra ta tezė, kad XIII amžiuje, LDK sostinė pirmoji buvo Naugarduke. O Naugardukas dabar Baltarusijoje. Po to į kitą baltarusišką miestą, Vilnių persikėlė, žodžiu, pas juos taip dėliojasi akcentai“, – šnekėjo T. Baranauskas.

Darius Antanaitis

Anot istoriko, tokia teorija labiausiai vadovaujasi ne A. Lukašenkos aplinka.

„Labiausiai populiari ta teorija yra opozicijos tarpe. Bet A. Lukašenka flirtuoja su ta teorija, sakykime, taip“, – sakė istorikas.

Prezidentūra ragina vizų bei leidimų čia gyventi išdavinėjimą baltarusiams stabdyti, kad sąlygos būtų vienodai griežtos, kaip rusams. Tai viena iš temų, kurią prieš Seimo sesiją su Prezidentu aptarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, šią savaitę tai siūlys aptarti ir komitetui.

„Tai prezidento mintis, kuri ne svetima man, noriu iškart pasakyti, kad aš tam pritariu“, – teigė L. Kasčiūnas.

Dėl ribojimų rusams, Seimas balsavo pavasarį. Kadangi Baltarusijos piliečiams tokie patys apribojimai nebuvo numatyti, įstatymą Prezidentas vetavo.

Čia gyvenantys baltarusiai, prie Seimo surengė protestą, Seimas Prezidento veto atmetė. Tada valdantieji tikino, kad reikia atsižvelgti į Baltarusijos opozicionierių prašymus, kad Lietuva jiems turi likti atvira.

„Manau, kad „Wagner“ atsiradus Baltarusijoje, ankstesni matymai keičiasi, mes turime tai vertinti. Pavyzdys, „Wagner“ su baltarusiškais pasais, ar ne? Labai paprastas pavyzdys, kaip tai galėtų būti iš jų pusės organizuojama“, – kalbėjo L. Kasčiūnas.

Iš viso Lietuvoje dabar gyvena beveik 60 tūkstančių Baltarusijos piliečių, tai yra daugiau gyventojų nei Alytuje.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: