Ketvirtadienį Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose rengiama NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaujančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija.

Norvegijos karališkųjų oro pajėgų kariai iš nuolatinių dislokacijos vietų Norvegijoje į Lietuvą atskrido balandžio 27 dieną.

Norvegija savo karius dalyvauti NATO oro policijos misijoje siunčia jau trečią kartą. Pirmą kartą NATO oro policijos misijoje norvegai dalyvavo 2005 metais, antrą kartą jie dalyvavo 2007-2008 metų pamainoje. Visą Norvegijos pamainą sudarys apie 90 įvairių sričių specialistų.

Misiją baigiantys Lenkijos kariai Baltijos šalių erdvėje keturis mėnesius patruliavo su keturiais naikintuvais MiG-29 „Fulcrum“.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo, Lietuvai, Latvijai ir Estijai tapus NATO narėmis. Nuo tada NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvavo jau 15 NATO šalių kariai. Italijos ir Lenkijos kontingento misija bus jau 37-oji nuo jos vykdymo pradžios.

NATO padidino Oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančių sąjungininkų pajėgas reaguodamas į pakitusią saugumo situaciją po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos. NATO naikintuvai misijai Baltijos šalių erdvei saugoti dislokuojami ir Estijoje bei Lenkijoje.