„Mes, Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai, esame rimtai sunerimę dėl vadinamojo užsienio agentų įstatymo priėmimo pirmojo svarstymo metu. Jeigu Sakartvelas nori eiti link ES ir NATO, jis turi laikytis demokratijos, teisinės valstybės ir žmogaus teisių principų“, – trečiadienį tokia žinia savo „Twitter“ paskyrose pasidalijo Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai Gabrielius Landsbergis, Edgaras Rinkevičius bei Urmasas Reinsalu.

Bendrame ministrų pareiškime, kurį išplatino ir Lietuvos užsienio reikalų ministerija, nurodoma, kad Sakartvelas turėtų tinkamai įvertinti savo šalies ir piliečių interesus. Be to, šalies miestuose kilus masiniams protestams, Baltijos šalys ragina gerbti kartvelų teisę taikiai protestuoti.

„Sakartvelo parlamente pirmuoju skaitymu priimtas įstatymo dėl užsienio agentų projektas kelia rimtų klausimų dėl Sakartvelo demokratijos perspektyvų. Raginame Sakartvelo parlamentą atsakingai įvertinti tikruosius savo šalies interesus ir susilaikyti nuo sprendimų, kurie kenkia Sakartvelo žmonių siekiui gyventi demokratinėje šalyje, judančioje europinės ir euroatlantinės integeracijos keliu. Raginame Sakartvelo Vyriausybę gerbti žmonių teisę taikiai protestuoti“, – teigiama bendrame ministrų pareiškime.

ELTA primena, kad antradienio vakarą Sakartvele tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti prieš įstatymo projektą, kuriuo siekiama apriboti „užsienio agentų“ įtaką ir, kaip baiminasi daugelis šalies gyventojų, nutildyti kritikus.

Dauguma Sakartvelo parlamento narių antradienį per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymo projektui, pavadintam „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“. Oficialiai šiuo teisės aktu siekiama, kad organizacijos atskleistų finansinius sandorius su užsieniu.

Tačiau kritikai baiminasi, kad įstatymas gali turėti tokį patį poveikį kaip Rusijoje dar anksčiau priimtas panašus įstatymas, pagal kurį visos organizacijos ar asmenys, gaunantys finansinę paramą iš užsienio arba patiriantys tam tikrą „užsienio įtaką“, skelbiami „užsienio agentais“.

Sakartvelo įstatyme numatoma, kad tokios organizacijos kaip žiniasklaidos priemonės gali būti klasifikuotos kaip „užsienio agentai“, jei daugiau kaip 20 proc. savo lėšų gauna iš užsienio.

Tūkstančiai žmonių iki vėlyvos nakties sostinėje Tbilisyje toliau protestavo prieš planuojamą priimti teisės aktą, o policija prieš juos panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją