Duomenis apie tai, jog Baltarusijoje sulaikyta ir šnipinėjimu kaltinama moteris, „Naša Niva“ žurnalistai aptiko Minsko teisme nagrinėjamų bylų tvarkaraštyje.

Tiesa, ji rusiškai rašmenimis buvo įvardinta kaip Jelena Romanauskienė, nenurodant tėvavardžio, kas Rusijoje ir Baltarusijoje nėra įprasta.

„Elenos bylos nagrinėjimas Minsko miesto teisme prasidės 2024 m. birželio 3 d. Teismo procesas bus uždaras. Moteris kaltinama „agentūrine veikla“ (Baltarusijos baudžiamojo kodekso 358-1 straipsnis). Jai gresia nuo trejų iki septynerių metų kalėjimo“, – skelbia „Naša Niva“.

15min skelbia, kad moteris – ne Jelena Romanauskienė, o Elena Ramanauskienė, prieš keletą metų dalyvavusi savivaldos rinkimuose Druskininkuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) portale esančioje anketoje nurodoma, kad E. Ramanauskienė 2019 metais kandidatavo su visuomeniniu rinkimų komitetu „Už Druskininkus su Ričardu Malinausku“.

Anketoje ji buvo nurodžiusi, kad dirba sanatorijoje „Belorus“. Delfi aptiko, kad sanatorijoje ji ėjo rinkodaros vadovės pareigas.

Registrų centro duomenys rodo, kad ji yra vadovavusi sanatorijos „Belorus“ darbuotojų profesinei sąjungai.

Prieš tai, 2007-aisiais, ji į tarybą kandidatavo su sociademokratais. Moteris anketoje nurodė, kad yra gimusi Minske, yra baigusi Minsko ekonomikos akademiją.

URM atstovė Paulina Levickytė patvirtino, kad situacija yra žinoma.

„Situacija URM žinoma, teikiame konsulinę pagalbą. Neturime pagrindo tikėti kaltinimų pagrįstumu. Ministerija dar kartą primena rekomendaciją nevykti į Baltarusiją, Lietuvos piliečiai gali būti neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiame išgalvoti kaltinimai, yra apklausiami Baltarusijos saugumo struktūrų“.