„Šiuo metu turime informacijos dėl keliolikos Lietuvos Respublikos piliečių, sulaikytų ir/ar atliekančių bausmę Baltarusijoje. Baltarusijos institucijos ne visada iš karto informuoja Lietuvos institucijas apie Lietuvos piliečių sulaikymo atvejus“, – teigiama URM atsakyme Delfi.

URM priminė, kad ji šiemet jau tris kartus aktyviai informavo visuomenę apie suintensyvėjusius Baltarusijos institucijų priešiškus ir provokacinius veiksmus prieš Lietuvos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į Baltarusiją, taip pat ir apie tai, kad Lietuvos piliečiai Baltarusijoje gali būti sulaikomi ir neteisėtai.

„Dar kartą primename apie galiojančią primygtinę rekomendaciją Lietuvos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu ten yra, nedelsiant išvykti“, – teigia URM.

Anot ministerijos, Baltarusija nėra laikoma valstybe, gerbiančia teisės viršenybės principą, joje nėra nepriklausomos ir nešališkos teismų sistemos, todėl sunku tikėtis sąžiningo ir nepriklausomo tyrimo ir teismo proceso.

Pranešė latvių ministras

Apie Baltarusijoje sulaikytus savo šalies piliečius spalio pabaigoje paskelbė Latvija. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Latvijos užsienio reikalų ministras Krišjanis Karinš televizijos „TV3“ laidoje teigė, jog turima žinių apie 25 pastaruoju metu sulaikytus latvius. Jiems, anot ministro, buvo pateikti įvairūs kaltinimai.

Ministro nuomone, jei ne visi, tai bent dalis šių sulaikymų greičiausiai yra politiškai motyvuoti.

K. Karinš paragino latvius nevykti į Baltarusiją, nes ten nesilaikoma įstatymų, ir jei ten kas nors nutiks, Latvijos diplomatai saviems piliečiams padėti negalės.

„Diplomatinių santykių (su Baltarusija – Delfi) mes dabar neturime, neturime jokios įtakos, todėl negalėsime (padėti – Delfi)“, – sakė ministras, pridūręs, kad Latvijos visuomenė yra įpratusi prie teisės viršenybės ir teisingo teismo, tačiau Baltarusijoje to nėra.

Valstybės saugumo departamentas

VSD: veikia ypač agresyviai

Vasarą Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) įspėjo gyventojus, kurie keliauja į Baltarusiją, kad kaimyninės šalies žvalgybos pareigūnai ėmė veikti ypač agresyviai.

Anot departamento, jie verbuoja bet ką, tikrina telefonus, o juose rastą informaciją naudoja šantažui.

VSD pažymėjo, kad yra buvę konkrečių atvejų, kai prieš Lietuvos piliečius buvo naudojamas šantažas ir spaudimas esą teigiant, kad draudimas atvykti į Baltarusiją bus panaikintas, jeigu asmenys sutiks bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.

Valstybės sienos apsaugos vadas (VSAT) Rustamas Liubajevas anksčiau pateikė duomenis, kad per pirmąjį šių metų pusmetį į Baltarusiją buvo nuvykę apie 230 tūkst. Lietuvos piliečių, vidutiniškai per mėnesį – 52 tūkst.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)