Pranešime rašoma, kad Lietuvos Respublikos konsuliniai pareigūnai nebuvo tinkamai informuojami apie Lietuvos Respublikos piliečio sulaikymą ir jo pagrindus, apie piliečio sveikatos būklę, nebuvo sudarytos sąlygos lankyti sulaikytąjį ir suteikti jam reikiamą konsulinę pagalbą.

„Tokiais veiksmais Baltarusijos Respublika šiurkščiai pažeidė Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių. Lietuvos Respublika griežtai reikalauja nedelsiant oficialiai informuoti Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją apie Lietuvos Respublikos piliečio sulaikymo pagrindus, piliečio būklę sulaikymo metu ir visas susijusias aplinkybes, taip pat patvirtinti minėto piliečio mirties faktą, nurodyti mirties laiką ir vietą, aplinkybes bei priežastis.

Užsienio reikalų ministerija pažymi, kad pastaruoju metu suintensyvėjo Baltarusijos institucijų priešiški ir provokaciniai veiksmai prieš Lietuvos Respublikos piliečius, jau esančius ar laikinai atvykusius į Baltarusijos Respubliką. Lietuvos piliečiai neteisėtai sulaikomi, jiems pateikiami išgalvoti kaltinimai.

Užsienio reikalų ministerija dar kartą primygtinai rekomenduoja Lietuvos Respublikos piliečiams nevykti į Baltarusiją, o tiems, kurie šiuo metu yra šalyje, nedelsiant išvykti“, – nurodoma pranešime.

Atsižvelgiant į šias bei kitas aplinkybes, Lietuvos Respublikos piliečių kelionės į Baltarusiją, ignoruojant Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijas, kelia grėsmę jų pačių saugumui, sveikatai ir gyvybei.

ELTA primena, kad Baltarusijos pasienyje gruodžio mėnesį sulaikytas asmuo buvo apkaltintas šovinių kontrabanda.

Kaip skelbta portale LRT.lt, Baltarusijos muitininkai, tikrindami Lietuvos piliečio automobilį, rado 98 šaudmenis.

Gardino srities muitinė paskelbė lietuviui iškėlusi baudžiamąją bylą dėl nusikaltimo, numatyto Baltarusijos Respublikos baudžiamojo kodekso 333-1 straipsnio 1 dalyje.

Vairuotojas buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)