Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorė Dovilė Jakniūnaitė komentavo situaciją „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ penktadienį.

„Galima daryti prielaidų, kad kokie nors veiksmai galbūt planuojami, tačiau kartu galime pastebėti, jog aiškių išdavų iš tų pratybų, ginklų judėjimo kol kas nematyti“, – kalbėjo D. Jakniūnaitė.

Jos teigimu, stebint situaciją karo fronte, sprendimas į karą įtraukti baltarusius karius nebūtų prasmingas.

„Tai karo eigai greičiausiai smarkiai nepadėtų, tai kol kas visi tie veiksmai panašėja į nuolatinį grėsmės jausmą ir grėsmės šaltinio palaikymą, kol kas nebandant jo apčiuopiamai transformuoti tame pačiame karo lauke, bet, aišku, reikia stebėti bei nenuvertinti šios grėsmės“, – sakė politologė.

VU TSPMI profesorė pakomentavo ir svarstymus, ar baltarusiai sukiltų, jei būtų paskelbta apie aktyvų šalies karių įsitraukimą į karą Ukrainoje.

„Čia labiau yra tikėjimo ir vilties dalykas, nes mes neturime patikimų duomenų apie dabartines Baltarusijos visuomenės nuomones, turint minty, kad daug aktyvistų buvo išvyti arba išvažiavo iš šalies, arba sėdi kalėjimuose.

Šiuo atveju nebūčiau tokia optimistė, kad, hipotetizuojant Baltarusijos įtraukimą [į karą], sulauktume labai didelių protestų. Tai nebūtų savaime suprantama“, – teigė D. Jakniūnaitė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad A. Lukašenka drąsiai naudoja represinį aparatą prieš bet kokį pasipriešinimą.

„Galbūt galima spėti, kad mobilizacija nebūtų tokia sėkminga arba veiksminga, kokia Rusijoje“, – svarstė politologė.

Kalbėti apie galimybes, kad patys rusai sukils prieš Kremlių, pasak jos, nėra prasmės, nes tai – nelabai realu.

„Turbūt nebuvo prasmės kalbėti ir apie tą revoliucinį protestinį judėjimą visais praėjusiais metais, karo pradžioje. Kaip labiau tikėtinas variantas, kad gali būti politinio elito perstruktūravimai, bet kol kas jokios informacijos apie kokius nors poslinkius, kritiškesnio požiūrio Putino atžvilgiu nematome, – bent jau iš tos pusės, kurie būtų prieš karą“, – kalbėjo D. Jakniūnaitė.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį su VU TSPMI profesore žiūrėkite čia: