Tuo metu rinkimų išvakarėse Šalčininkuose, Vilniaus ir Alytaus rajonuose pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos persiregistravimas iš vienos savivaldybės į kitą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė tai pavadino organizuotos manipuliacijos požymiais.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko pavaduotoja Laura Matijošaitytė „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sutinka, jog keistai atrodo tokie „šuoliai“, tačiau įrodymų, kad vienaip ar kitaip buvo paveikta rinkėjų valia, VRK šiuo metu neturi:

„Jeigu bus gauta kažkokių įrodymų, atitinkamai ir reaguosime. Sunku prognozuoti, koks bus rinkėjų aktyvumas, nes šie rinkimai skiriasi nuo anksčiau buvusių, tiesioginiai rinksime merus. Jeigu prisiminsime pastaruosius prezidento rinkimus, taip pat Europos Parlamento rinkimus, išankstiniame balsavime dalyvavo apie 6 procentai rinkėjų. Jeigu žmogus dėl vienokių ar kitokių priežasčių negavo rinkėjo kortelės, VRK interneto svetainėje yra tam tikra nuoroda, tad kortelę galima atsispausdinti pačiam. Taip pat galima susisiekti su rinkimų apylinkę, apie tai pranešti, ir rinkėjo kortelė jam bus pristatyta“.

L. Matijošaitytė priminė, kad išankstinio balsavimo metu draudžiama agitacija balsavimo patalpoje ir 50 metrų aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa. O visiškas agitacijos draudimas įsigalioja, likus 30 valandų iki rinkimų. Jis galios iki sekmadienio 20 valandos vakaro:

„Politinė reklama – tai informacija,kuria skatinama balsuoti už vieną ar kitą kandidatą, politinę partiją, visuomeninį rinkimų komitetą. Pastebėjus pažeidimus, reikėtų kreiptis į savivaldybės ar apylinkės rinkimų komisiją, taip pat prašytume informuoti ir VRK trumpuoju numeriu 1855. Trečiadienį ir ketvirtadienį savivaldybėse galima balsuoti nuo 8 iki 20 valandos. Su savimi reikia turėti pasą ar kitą asmens tapatybę patvirtinanti dokumentą, taip pat prašome atsinešti ir rinkėjo kortelę. Galima balsuoti bet kurioje savivaldybėje,o rinkimų dieną bus galima balsuoti tik savo rinkimų apylinkėje arba kitoje savo savivaldybės rinkimų apylinkėje“, – sakė L. Matijošaitytė.

Šiuose rinkimuose dėl 1524 savivaldybių tarybų narių mandatų 60-tyje savivaldybių varžysis 15 149 kandidatai. Tiesioginiuose merų rinkimuose dalyvaus 434 kandidatai. Pakartotinis balsavimas renkant merus numatytas kovo 15 d.

Kartu su savivaldos rinkimais kovo 1 d. vyks ir nauji rinkimai į Seimą vienmandatėje Žirmūnų rinkimų apygardoje. Dėl vieno Seimo nario mandato varžysis 12 kandidatų.


Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo nuo 6.05 val. iki 9.00 val.