• Prezidentas A.Zuoko susispendavimą laiko tik proceso pradžia

    Vilniaus meras tikisi, kad iki rugpjūčio 15 d. teisėsaugos institucijoms užteks laiko patvirtinti arba paneigti tai, kas jau keli metai sklando kaip gandai.

    Apie galimybę atsistatydinti iš mero posto A.Zuokas kol kas nekalba. “Mero klausimo mes nelietėme, tai yra savivaldos reikalai, taip pat yra pagrindinių partijų ir frakcijų seniūnų išreikštas palaikymas", - sakė A.Zuokas.

    Vilniaus tarybos sekretorius Žilvinas Šilgalis taip pat pabrėžė, kad Vilniaus taryba yra išreiškusi savo poziciją dėl A.Zuoko ir su juo ketina dirbti vilniečių labui.

    Laikinuoju Liberalų ir centro sąjungos pirmininku paskirtas Vytautas Bogušis. “Pirmininko buvo tokia valia, toks noras ir toks pageidavimas suspenduoti savo veiklą kaip partijos pirmininko. Mano galva, kad partijos lyderis žengtų tokį žingsnį - tai pirmas atvejis Lietuvoje”, - sakė V.Bogušis.

    LiCS lyderis, sostinės meras Artūras Zuokas po praėjusią savaitę išsakytos prezidento Valdo Adamkaus kalbos, kurioje netiesiogiai išreikštas nepasitikėjimas juo, buvo užsiminęs apie galimybę pasitraukti iš partijos pirmininko posto. Tačiau teigė, kad tam reikia partijos vadovybės patarimo.

    Apie tai susitikęs pietų su keliais partijos nariais jis kalbėjo praėjusį trečiadienį. Tada su meru kinų restorane prie stalo susėdę Seimo ir partijos vicepirmininkas Gintaras Steponavičius, Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Algis Čaplikas, partijos vicepirmininkai Šilutės rajono meras Arvydas Jakas ir sostinės tarybos sekretorius Žilvinas Šilgalis, partijos atsakingasis sekretorius Klemensas Rimšelis ir buvęs parlamentaras Gintautas Babravičius aptarė tolimesnius veiksmus.

    Po pietų A.Zuokas pareiškė, kad vis dar galvoja apie galimybę pasitraukti iš posto, tačiau ne dėl „moralinių, etinių ar kokių nors teisinių dalykų".

    "Nebenoriu būti tam tikru skydu, gelbėjimosi ratu, kuris dabar tarytum mestas Viktorui Uspaskichui. Man šita situacija ne tik kaip merui ir partijos pirmininkui, bet ir kaip piliečiui nepatinka. Natūralu, kad prezidentas savo kalboje dėl objektyvių ir subjektyvių priežasčių man iškėlė didesnius kriterijus", - praėjusią savaitę teigė A.Zuokas.

    Po praėjusio trečiadienio pietų kitaip nei ankščiau prakalbo ir partijos pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius. Anksčiau siūlęs A.Zuokui atsistatydinti, jis teigė, jog "kalbėdamiesi viduje nesame padėję taško". G.Steponavičius praėjusią savaitę taip pat siūlė laukti šiandienos posėdžio.

    Politinę situaciją praėjusią savaitę A.Zuokas buvo aptaręs ir su Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariais. Daugumos frakcijų seniūnai pasirašė pareiškimą dėl paramos liberalcentristų lyderiui.

    Praėjusį penktadienį į pirmąjį posėdį susirinkusi Seimo laikinoji komisija aiškinasi, ar A.Zuoko, tarybos narių bei savivaldybės administracijos valstybės tarnautojų veiksmais nebuvo pažeisti teisės aktai, tarnybinė etika bei viešųjų ir privačių interesų derinimo principai, taip pat turi nustatyti, ar buvo proteguojama UAB "Eksimeta" Maskvos vyriausybėje.

    Be to, komisija aiškinasi, ar faktai paskelbti žiniasklaidoje pagrįsti. Buvo pranešta, kad įmonių grupė "Rubicon group" už jai naudingus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus nuo 2001 metų liepos iki 2003 metų birželio sumokėjo 2,3 mln. litų, dolerių arba eurų "abonentu" ar "kolega" vadinamam asmeniui. Tokie duomenys esą užfiksuoti per kratas rastuose įmonių grupės juodosios buhalterijos dokumentuose.

    Prezidentas A.Zuoko susispendavimą laiko tik proceso pradžia

    Ispanijoje viešintis prezidentas Valdas Adamkus Liberalų ir centro sąjungos pirmininko Artūro Zuoko savo kaip partijos pirmininko įgaliojimų sustabdymo nelaiko netikėtu sprendimu.

    "Aš manau, kad kiekvienas atsakingas pareigūnas, vertindamas susidariusią padėtį, žino, ką daryti. Aš iš savo pusės galiu pasakyti tik tai, kad ne vien tiktai ponui Zuokui, bet ir visiems kitiems tai yra tik proceso pradžia", - sakė šalies vadovas.

    Paklaustas, ar prezidentą tenkina toks A. Zuoko sprendimas, jis pakartojo, jog tai yra ne pabaiga, o proceso pradžia.