Rugsėjo viduryje Medininkų pasienio poste per valandą „Info Diena“ užfiksavo bent keturis automobilius su rusiškais numeriais.

Tačiau atvykę dabar jų jau neaptiko nei vieno. Lietuva nuo rugsėjo 11 dienos automobilių su rusiškais numeriais neįsileidžia.

„Per pirmą savaitę skaičiavome 58 automobilius su rusiškais numeriais, antrą savaitę jau jų mažėjo, apie 70 suskaičiuota, o dabar tai būna arba nulis automobilių, arba nuo 1 iki 3 per dieną“, – „Info Dienai“ sakė Muitinės departamento atstovė Irina Frolova – Milašienė.

Rusijoje registruotų automobilių, kaip ir Lietuva, neįsileidžia Lenkija, Suomija, Latvija, Estija. Tačiau latviai eina dar toliau – tokius automobilius ketina konfiskuoti.

„Automobiliai, kurie yra registruoti Rusijoje, jei nebus priregistruoti Latvijoje iki vasario 1 dienos bus atimti ir perduoti Ukrainos gyventojams“, – sakė lietuvių bendruomenės Latvijoje pirmininkas Rolandas Žalnierius.

Latvijoje tai sukėlė savininkų, turinčių automobilius su rusiškais numeriais, pyktį.

Anot R. Žalnieriaus, kai kurie žmonės jau pasakė, kad automobilių Latvijoje neregistruos: „Nesklandumų jau vyksta, žmonės patys provokuoja vieni kitus, sakydami, kad vieni už, kiti – prieš“.

Ką daryti į mūsų šalį įvažiavusiais, rusiškus numerius turinčiais automobiliais, nusprendė ir Lietuva.

„Jiems duotas pereinamasis laikotarpis iki kovo 11-osios išsivežti tuos automobilius. Jeigu jie to nepadarys, jie bus sulaikomi ir konfiskuoti. Arba variantas, kad bus palydimas iki sienos, kad išvažiuotų“, – „Info Dienai“ sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Kubilius: priemonė per smulki


Ruošdamasi konfiskacijai Lietuva ir Latvija vadovaujasi Europos Komisijos rekomendacijomis. Tačiau Europos Parlamentas pareiškė, kad bendrijos šalys turėtų nustoti konfiskuoti automobilius su Rusiškais numeriais, nes tai esą diskredituoja sankcijas Rusijai.

Vienas rezoliucijos iniciatorių – europarlamentaras Andrius Kubilius.

„Siūlymai, kad turi būti taikomos sankcijos kosmetikai arba neleidžiama įvažiuoti automobiliais mums paliko labai didelių abejonių, kokių iš tų dviejų tikslų tokiomis smulkiomis priemonėmis galima pasiekti“, – kalbėjo politikas.

Rezoliucija siekiama paraginti Europos Sąjungą taikyti kur kas rimtesnes Rusijai. Anot A. Kubiliaus, pavyzdžiui, įvesti sankcijas „Rosatomui“, trąšoms, suskystintoms dujoms, eilei kitų energetinių resursų, kuriuos rusai vis dar eksportuoja, kad ji nebegalėtų šiomis pajamomis finansuoti karo.

Pasak L. Kasčiūno, visa tai svarbu, bet automobilių konfiskavimas – taip pat ne smulkmena.

„Labai lengva sėdėti ant sofos ir sakyti, kad aš nekariauju, kariauja kažkas kitas. Bet kai tavęs prašo: padaryk ką nors, kad karas baigtųsi – ne, aš geriau važiuosiu į Europą, pakeliausiu. Ne, šito nebus. Ir aš manau, kad automobiliai turi būti konfiskuojami. Geriausia konfiskavus juos atiduoti ukrainiečiams“, – teigė NSGK pirmininkas.

Skaičiaus nežino niekas

Lietuva savo sprendimo nekeis.

„Teisiniai įpareigojimai atsiranda iš EK sprendimų. EP pasiūlymai yra politinio pobūdžio. Jie gali daryti įtaką diskusijoms, bet EK sprendimai yra privalomi“, – teigia užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Į Lietuvą gali įvažiuoti automobiliai su rusiškais numeriais, nebent važiuojama tranzitu į Kaliningradą.

Na, o kiek Lietuvoje iš viso važinėja automobilių su rusiškais numeriais? Tikslaus skaičiaus nežino niekas.

Pagrindinis darbas išgaudyti tokius automobilius teks Lietuvos Muitinei. Tačiau pasak jos atstovės, prie automobilių su rusiškais numeriais kontrolės turės prisidėti ir kitos tarnybos, pavyzdžiui, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir policija, su kuriomis jau yra suderintas ir veiksmų planas.

„Įvykusių diskusijų ir susitikimų metu preliminariai buvo aptarta ir su Muitinės departamentu suderinta, kaip elgsis Lietuvos policijos pareigūnai, jei sustabdys, pastebės ar užfiksuos automobilį su rusiškais numeriais. Tą informaciją jie perduos Muitinės departamentui, kuris ir įgyvendins numatytas sankcijas“, – „Info Dienai“ sakė Policijos departamento atstovė Jorūnė Liutkienė.

Kol kas automobilius su Rusiškais numeriais konfiskuoja tik Vokietija.

Visą „Info Dienos“ reportažą apie automobilius su rusiškais numeriais žiūrėkite čia:

.