Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kviečia gyventojus naudotis COVID-19 ligos prevencijos priemonėmis darbo, prekybos ar laisvalaikio vietose, o pajutus bent menkiausius peršalimo simptomus - likti namuose ir vengti kontakto su kitais žmonėmis.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, net 22 Europos valstybėse praėjusią savaitę stebėtas 65 metų amžiaus ir vyresnių žmonių sergamumo rodiklių didėjimas. Šis augimas ES šalyse stebimas jau penkias pastarąsias savaites ir pradeda reikštis didėjančiu sunkių susirgimų skaičiumi. Didžiausi sergamumo COVID-19 liga rodikliai stebimi Kipre, Liuksemburge, Prancūzijoje. 18 šalių taip pat pateikė informaciją apie praėjusią savaitę pradėjusius kisti hospitalizacijos rodiklius. 7 šalyse pastebėtos COVID-19 mirtingumo rodiklio didėjimo tendencijos.

Prognozuojama, kad situacija Lietuvoje taip pat gali prastėti dėl augančių susirgimų skaičiaus. Teigiamų testų dalis Lietuvoje yra virš 40 proc., tai reiškia, kad didelė dalis simptomus jaučiančių asmenų serga būtent COVID-19 liga. Naujų atvejų pokytis, palyginus su praėjusia savaite - 24,2 proc. Tai gali nulemti lengviau plintantys Omikron atmainos BA.4 ir BA.5 potipiai, dominuojantys daugelyje Europos šalių.

Nepaisant to, kad augant pacientų skaičiui šiek tiek išaugo ir hospitalizuojamų asmenų skaičius, situacija ligoninėse išlieka stabili, dauguma pacientų serga lengva šios ligos forma - šiuo metu hospitalizuoti 95 asmenys, iš kurių tik 8 reanimacijos intensyvios terapijos skyriuose.

Per praėjusią savaitę Lietuvoje užfiksuota 2,6 tūkst. susirgimų COVID-19 liga, antradienį ji diagnozuota 634 asmenims. Pažymėtina, kad šią vasarą sergamumo augimo požymiai pradėti stebėti anksčiau, nei praėjusiais metais, kuomet sergamumo augimo pradžia stebėta liepos antroje pusėje.

SAM specialistai situaciją šalyje vertina kaip stabilią, tačiau bet kuriuo metu gali būti pastebėtas spartesnis rodiklių augimas.

Plintant dažniausiai nesunkią ligos formą sukeliančiai Omikron atmainai ir esant didelei imunizuotų asmenų daliai, šiuo metu turimais duomenimis, COVID-19 liga gali būti valdoma kaip kitos per orą plintančios užkrečiamosios ligos, todėl šiuo metu dar nėra būtinybės taikyti griežtų ir privalomų infekcijos valdymo priemonių, tačiau svarbu rimtai vertinti COVID-19 ligos prevencines priemones.

SAM kviečia nepamiršti, kad efektyviausia apsauga nuo šio viruso - vakcinos.

Taip pat svarbu laikytis bendrų COVID-19 ligos prevencijos priemonių: dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius, ypač viešajame transporte, uždarose viešose erdvėse laikytis saugaus atstumo nuo aplinkinių, kruopščiai plauti rankas muilu po apsilankymo uždarose viešose vietose, neliesti neplautomis rankomis akių, nosies, burnos, kosėti, čiaudėti į servetėlę arba sulenktą alkūnę, kuo dažniau vėdinti gyvenamąsias patalpas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją