„Orų „virtuvėje“ nieko naujo. Vis dar tas pats virš Skandinavijos ir šiaurės vakarų Rusijos nusitęsęs sausas anticiklonas. Stiprėja ir plečiasi į pietryčius. Vakaruose ciklonų sistema su audringais atmosferos frontais įsikūrusi, tiesa, jau silpnėja. O mūsų Lietuvėlė atsidūrė ir vis dar bus šių dviejų sistemų sandūroje.

Porą dienų gaivesnis rytinių krypčių vėjas pūs, vėliau aprims, bet dienomis per perkūniją stiproki jo gūsiai įsisuks. Šiltas oras iš pietryčių vis dar plūs, dienomis gerokai įšils, naktys bus irgi gana šiltos. Popietinėmis valandomis beveik kasdien trumpai palis, kartais ir gausokai laistys, perkūnas dundės, iš juodesnio debesėlio ir kruša pabirs. Panašūs orai išliks ir šią, ir kitą savaitę“, – rašo sinoptikė.

Ketvirtadienio dieną vėl trumpas lietus, vietomis smarkus, įdienojus jau perkūnija dundės, iš juodesnio debesėlio net ir kruša pabirs. Vėjas rytų, pietryčių naktį 6–11 m/s, dieną 8–13 m/s, per perkūniją gūsiai 15–18 m/s. Naktį 12–15 °C, dieną 22–27 °C.

Penktadienį, gegužės 24 d. protarpiais palis, dieną vėl su perkūnija lis, dienos pradžioje gausiau vakariniuose rajonuose, pavakare jau daug kur. Vėjas pietryčių, naktį 7–12 m/s, dieną 6–11 m/s, bet per perkūniją gūsiai 15–18 m/s. Naktį 13–16 °C, dieną 23–28 °C.

Šeštadienį, gegužės 25-osios rytą ir dieną protarpiais, su perkūnija palis, dieną vietomis gausokai. Vėjas pietryčių, 4–8 m/s, per perkūniją 8–13 m/s, gūsiai 15–18 m/s. Naktį 12–15 °C, dieną 21–26 °C.

Sekmadienį, gegužės 26 d., protarpiais su perkūnija palis, daugiausia vakariniuose, pietvakariniuose rajonuose. Vėjas pietryčių, 4–8 m/s. Naktį 13–15 °C, dieną 21–26 °C.

Pirmadienį, gegužės 27-osios naktį, be lietaus, dieną vėl trumpas lietus su perkūnija nulis. Vėjas nepastovus, 4–8 m/s. Naktį 10–13 °C, dieną 22–27 °C.

Antradienį, gegužės 28 d., be ženklesnio lietaus. Vėjas nepastovus, 4–8 m/s. Naktį 12–15 °C, dieną 23–27 °C.

Trečiadienį, gegužės 29-osios naktį, be ženklesnio lietaus, dieną vėl gali trumpai su perkūnija nulyti. Vėjas nepastovus, 4–8 m/s. Naktį 13–16 °C, dieną 22–26 °C, vakariniuose rajonuose 18–20 °C.

Ketvirtadienį, gegužės 30 d., palis, dieną vėl su perkūnija. Vėjas nepastovus, 4–8 m/s. Naktį 12–16 °C, dieną 22–25 °C.

Klimatologas nurodė, kokie orų iššūkiai Lietuvos laukia ateityje

Vilniaus universiteto (VU) profesorius, klimatologas Arūnas Bukantis LNK vidurdienio žinioms papasakojo, kokie orai ir stichijos laukia Lietuvos iki šio šimtmečio pabaigos.

Paklaustas, kaip orai keisis per artimiausią dešimtmetį, pašnekovas teigė, jog iššūkių laukia tikrai įvairių ir visais metų laikais.

„Pradėsiu nuo pavasario, kadangi šiltos žiemos lemia ankstyvesnę vegetaciją, vadinasi, šalnų pavojaus aktualumas labai išauga. Toliau – sausros, karščio bangos, stiprios liūtys, kruša.

O žiemos metu tai būtų trumpalaikiai šalčio įsiveržimai, permainingi temperatūros svyravimai. Nuo 10 laipsnių šilumos iki 15 laipsnių šalčio. Tokia jau yra kasdienybė dabar – nepastovi sniego danga, nepastovus įšalas. Štai tokie pagrindiniai iššūkiai“, – vardijo klimatologas A. Bukantis.

Liūtis Ukmergės rajone, Vepriuose

Daugelį gyventojų šiltuoju metų laiku stebina netikslios orų prognozės dėl kritulių. Anot LNK vidurdienio žinių pašnekovo, kai kurių dalykų prognozuoti tiesiog neįmanoma.

„Turbūt visiems aktualu krituliai, ypač liūtys šiltuoju metų laiku. Šie krituliai susidaro iš konvekcinių debesų ir iškrenta maždaug 10–20 kilometrų plotelyje: viename gatvės gale gali palyti, kitame ne.

Taip atsiranda tam tikras prognozių netikslumas, sakoma, kad krituliai bus vietomis. Bet numatyti, kuriame tiksliai taške, tikrai neįmanoma“, – kalbėjo jis.

Klimatologas A. Bukantis teigė, jog pastaraisiais dešimtmečiais vis dažniau fiksuojamos sausros.

„Pavyzdžiui, XX amžiuje buvo 6–7 per visus 100 metų, o dabar per 10 metų būna jau 5–6 sausros, jos daro didelę žalą ir žemės ūkiui, upių nuotėkis nuo to labai priklauso.

Kitas klausimas – karščio bangos. Pastaraisiais metais pastebėjome, jog jos būna net po 2–3 per vasaros sezoną, kai temperatūra viršija 30 laipsnių. Tokių dienų dabar jau pasitaiko iki 12–14, o praėjusiame šimtmetyje geriausiu atveju būdavo 2–3 per vasarą. Taigi, tokie tropinių oro masių įsiveržimai lemia ir sveikatos problemas.

Po karščio bangų būna stiprios liūtys, kruša vasaros sezono metu“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo klimatologas A. Bukantis.

Ir nors kritulių normos yra pasiekiamos, jos gali iškristi vos per kelias dienas, taip sausros tęsiasi nepaisant kritulių.