Vileikiškių kaime gyvenanti, tris globotines auginanti Andželika Bagočiūnienė DELFI teigė, kad planuotais tikrinimais norėta suvesti asmenines sąskaitas, o neseniai išrinkta taryba nesuvokia, kad yra liaudies išrinkti, jai atstovaujantys tarnautojai.

„Jie galvoja, kad yra dievai“, – sakė ji ir pridūrė, jog į tarybą išrinktas „darbietis“ Zenonas Miselis yra buvęs jos darbdavys, „dabar sugalvojęs parodyti, koks jis valdžia“.

Santechnikas tikrins vaikų globą?

Apie tai, kad gali svečiuose sulaukti tikrintojų A. Bagočiūnienė sužinojo liepos viduryje. Tuo metu jauniausią iš keturių sūnų ir tris globotines mergaites auginanti moteris su mažiausiąja gulėjo ligoninėje.

„Sužinojau iš kitų Širvintų rajono vaikų globėjų draugijos narių. Jie man paskambino išsigandę, nesuprantantis, kas vyksta, nes mes nebuvome sutikę dėl jokių tikrinimų, kaip išleidžiame tuos 38 eurus“, – pasakojo ji.

Susisiekusi su Vaiko teisių apsaugos kontrolierės atstovais A. Bagočiūnienė išsiaiškino, kad savivaldybė neturi teisės jų tikrinti. „Apie tai informavau ir kitus globėjus ir pasakiau, kad jei nenori, gali nebendrauti“, – toliau pasakojo ji.

Po to sekė kelios dienos, per kurias į savivaldybę buvo kviesta ir jau pilnametė buvusi A. Bagočiūnienės globotinė. Savivaldybė neatlyžo ir toliau skambino vaikus globojančiai moteriai, primygtinai bandė įrodyti, kad ji privalo tikrintojus priimti.

„Aš gal ir priimčiau, bet jie, visų pirma, nepaiso įstatymų, nes tarp jų nėra vaikų teisių atstovų“, – pasakojo pašnekovė.

Pagal savivaldybės administracijos direktorės Ingridos Baltušytės-Četrauskienės įsakymą, globą tikrinančioje darbo grupėje pakviesti dalyvauti ir tarybos nariai.

Tuo užsiimti panoro kavinės savininkas, santechnikas Z. Miselis, taip pat Darbo partijai priklausantis agronomas Alfredas Astikas ir konservatorė muzikos mokytoja Irena Vasiliauskienė.

„Kaip tokie asmenys gali nuspręsti apie vaiko auginimą, jo globą“, – retoriškai klausė A. Bagočiūnienė.

Turėjo savų interesų

A. Bagočiūnienės manymu, šie trys tarybos nariai tikrinti globėjų užsimojo neatsitiktinai.

„A. Astikas neseniai pralaimėjo bylą prieš globėją Sigitą Kirtiklį, kuris net nebeturi vaikų, nes jie pilnamečiai nuo gegužės mėnesio, o tikrinimas inicijuotas liepos 15 dieną. Byla buvo dėl šmeižto, nes jis viešai išvadino jį negražiai internetinėje erdvėje.

I. Vasiliauskienė su kita globėja Valda Patinskienė buvo labai susikibusios TS-LKD partijos viduje. Po jų konflikto iš Širvintų skyriaus pasitraukė 50 konservatorių narių. Tai buvo labai didelis kivirčas.

Z. Miselis anksčiau buvo mano darbdavys, „gražiuoju būdu“ mane pašalinęs savo noru iš darbo. Jis buvo bendruomenės narys, pirmininkas, o aš buvau vaikų dienos centro įkūrėja ir direktorė. Kai išėjau į motinystės atostogas, jam netiko mano pasiūlyti kandidatai į pedagogo vietą. Jis siūlė draugę virėją. Kai pasipriešinau, prasidėjo pykčiai“, – vietines peripetijas dėstė pašnekovė.

Aprimo įsikišus žiniasklaidai

A. Bagočiūnienė pasakojo, kad viskas nurimo, kai tikrinimais susidomėjo žiniasklaida.

„Pradėjo aiškinti, kad tai apskritai ne merės potvarkis, nors man du kartus sakė, kad jie turi merės potvarkį ir jokių įstatymų nelaužo. Galiausiai paaiškėjo, kad tai buvo administracijos direktorės įsakymas“, – sakė globėja.

Tą patį DELFI tvirtino ir I. Baltušytė-Četrauskienė. „Tai tikrai nebuvo merės potvarkis“,
– sakė ji

„Pradėjo sakyti, kad jie net neklausė dėl 38 eurų, o domėjosi, kaip globėjai gyvena, net nenorėjo kontroliuoti, kaip mes globojame. Norėjo paklausti, ko mums trūksta. Viską pradėjo sukti į kitą pusę, visiškai ne taip, kaip bendravo. Prieš tai – su reikalavimais, pasipiktindami ir iškeldami save. Atseit globėjai – menkystos ir norime juos patikrinti“, – tikino A. Bagočiūnienė.

Ji taip pat pastebėjo, kad Širvintų rajone vienintelis laikraštis priklauso merei Živilei Pinskuvienei ir jos vyrui Jonui Pinskui. „Todėl ji ten rašo, ką ir kaip tik nori. Pasitelkia tokius žodelius, kaip „galimai“, „abejojama“. Visokių šmeižtų yra prirašiusi“, – pasakojo širvintiškė.

Živilė Pinskuvienė

Dėl planuojamų tikrinimų A. Bagočiūnienė kreipėsi į vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje.

Audrius Skaistys nustatė, kad juos organizuoti norėjusi savivaldybė padarė du pažeidimus. „Pirmasis ir esminis, kad darbo grupei buvo suteikti viešojo administravimo įgaliojimai. Tokius įgaliojimus gali turėti tik žmonės priimti, pavyzdžiui, į valstybės tarnybą, praėję konkursą, turintys atitinkamų gebėjimų. O ten net nebuvo aišku, pagal kokius kriterijus tie žmonės buvo atrinkti“, – sakė jis.

Antrasis pažeidimas – administracijos direktorė negali nurodinėti tarybos nariams, nes ji jiems atskaitinga. Tai kompetencijos pažeidimas.

Pirmadienį posėdžiavusi savivaldybės taryba šias savo klaidas pripažino ir administracijos direktorės įsakymas buvo pakeistas. Darbo grupėje nebeliko tarybos narių – tik trys administracijos darbuotojai. Taip pat nebebus jokių tikrino veiksmų, o išanalizavus padėtį tiesiog bus teikiami siūlymai dėl vaikų globos tobulinimo.

Jaunos vadovės klaida

A. Skaistys sakė, kad tokie nesusipratimai kilo dėl to, jog administracijos direktorė įsivaizduoja, jog ji valdo tarybos narius.

„Tai toks pradedančiųjų dirbti šioje srityje nesusivokimas: kas yra taryba, kas yra administracija, kas yra atstovaujamoji institucija, kas yra vykdomoji institucija, koks jų santykis.

Kai žmogus neturi patirties, tos klaidos išlenda. Ji jauna, sudėtinga iškart. Jai turi patarti toje srityje dirbantys žmonės, bet jie gal bijo patarinėti. Gali būti ir taip“, – sakė vyriausybės atstovas.

Audrius Skaistys

Pati I. Baltušytė-Četrauskienė aiškino, kad jos įsakymu sukurtos darbo grupės tikslas – išsiaiškinti, ar tikslingai panaudojamos iš Širvintų rajono savivaldybės gaunamos biudžeto lėšos, kaip sekasi globėjams prižiūrėti vaikus, kokios yra globėjų problemos ir poreikiai.

Paklausta, kaip vertina A. Bagočiūnienės pareiškimus apie tai, kad tikrinimai yra savotiškas kerštas, ji atsakė vienu žodžiu: „Neigiamai“.

I. Baltušytės-Četrauskienės kandidatūrą į administracijos direktorės pareigas, kuriai pritarė taryba, pateikė Ž. Pinskuvienė. Administracijos direktorė yra baigusi ekonomikos magistro studijas.

„Ar verta aukotis?“

A. Bagočiūnienė sakė, kad po visos „tikrinimų istorijos“ jaučiasi tartum iš jos būtų pasityčiota.

„Tada pradedi galvoti, ar verta aukotis. Pavyzdžiui, mano šeima dabar išėjusi į žygį, o aš negaliu, nes turiu prižiūrėti mažutę. Atsisakau ir daugybės kitų dalykų“, – sakė globėja.

Tačiau kažko panašaus ji tikėjosi jau kurį laiką. „Kai padaviau prašymą išeiti iš darbo, buhalterė po to man paskambino ir papasakojo, kad Z. Miselis sakė, jog nuo šiandien man prasidės problemos su globa. Gerai, kad tą pasakymą išgirdau prieš mėnesį iki tikrinimų, laukiau ir žinojau, kad kažkas įvyks.

Jau 17 metu esu globėja ir jokių problemų nesu turėjusi. Mergaitės, kurias auginau dabar jau pilnametės, niekada nebuvo nei pabėgimo iš namų ar panašiai. Užaugo geri vaikai ir tiek.

Netgi buvo šovusi mintis, kad pagrobs mano globotines mergaites. Visko gali prisigalvoti, bet akyliau saugojome, užsidarinėjome vartus, šunis paleidome. Įtampos ir taip į namus įnešė tas sakinys“, – pasakojo pašnekovė.

Širvintų rajono taryboje yra 21 narys, 10 jų priklauso Darbo partijai. „Ir kylą rankos visiškai nemąsčius apie ką jie balsuoja. Merė liepė – taip ir vyksta. Juokas ir šlykštu“, – piktinosi A. Bagočiūnienė.

Ji sakė, kad iš savivaldybės laukia pakvietimo į tarybos posėdį ir viešo atsiprašymo jame.

Prieš kurį laiką prezidentė Dalia Grybauskaitė ėmėsi iniciatyvos Lietuvoje įgyvendinti pertvarką, kuria siekiama, kad šalyje nebeliktų vaikų namų, o be tėvų likę mažieji piliečiai namus atrastų šeimose ar pas globėjus.

Ž. Pinskuvienė Širvintų rajono mere išrinkta birželio pradžioje po pakartotinių rinkimų, kurių prireikė, nes ankstesniuose buvo užfiksuoti šiurkštūs pažeidimai.