Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis paaiškino, kas sunkiajai technikai reikalingas kietas gruntas.

„Visi žinome, kad žiemą, jei iš pradžių užsninga, paskui pašąla, giliau sluoksniuose nebūna pakankamai sutvirtėję, tai reikia žiūrėti į tai. Yra tokių pasakymų, galvojama, kad jei pakankamai šalta temperatūra pabūtų kažkiek dienų, sukietėtų žemė, gruntas, tada būtų galima vystyti puolamąsias operacijas, bet čia nebūnant Ukrainoje ir neįvertinus meteorologinių aplinkybių, sunku vertinti“, – „Žinių radijui“ pirmadienį sakė pašnekovas.

Jis teigė, kad paskutiniai Ukrainos smūgiai priešams yra reikšmingi.

„Iš pradžių vyksta pasiruošimas kontrpuolimui. Dabar toliašaudė artilerija naikina susitelkimo vietas, štai ir paminėta kažkuri „Wagner“ grupuotės infrastruktūra sunaikinta teritorijoje. Taip pat buvo tokios informacijos, kad buvo sunaikinta didelė grupė mobilizuotųjų – galbūt ir keli šimtai karių“, – pasakojo V. Malinionis.

Laidos dalyvio teigimu, šiuo metu ukrainiečiai ruošiasi rimtesniam kontrpuolimui.

„Šiuos veiksmus galima pavadinti paruošiamąja veikla prieš kontrpuolimą – tai yra nuolat vykdoma. Visos priešo logistinės, komunikacijos linijos trikdomos. Kai tik atsiras palankios sąlygos, jie galės vykdyti kontrpuolimą – nepamirškime, kad joks kontrpuolimas nelaimimas ir vien tik artilerija bei aviacija neįmanoma atkovoti teritorijos, vis dėlto viską turi užbaigti motorizuoti pėstininkai“, – tęsė atsargos pulkininkas.

Rusija, pasak jo, jau yra išnaudojusi didelį kiekį savo turėtų modernių raketų.

Ukraina

„Tą modernų arsenalą jie iš tikrųjų baigia išeikvoti, o paminėtos sovietinių laikų raketų jie, matyt, dar turi – jos pasižymi, kad negeba labai taikliai pataikyti į taikinius, jų paklaida yra be galo didelė, bet jei jie nori trikdyti ir atakuoti civilinę infrastruktūrą, tai vis tiek ji pataikys į kažkokį gyvenamą pastatą, sunkiau bus pataikyti į energetikos objektą. (…) Tokių raketų jie dar turi“, – paaiškino V. Malinionis.

ES svarsto sankcijas prieigai bepiločiams iranietiškams dronams.

„Ukrainiečiai jau dabar su tais bepiločiais iranietiškais dronais neblogai susidoroja – didelę žalą jie jiems padarė pačioje pradžioje, ypač tada, kai tuos dronus naudojo kartu su raketomis, bet dabar ukrainiečiai išmoko. Amerikiečiai, žinau, galvoja apie papildomas priemones prieš tuos dronus ir ES. Tai aš manau, kad tas numušimo koeficientas bus labai neblogas“, – komentavo atsargos pulkininkas.

V. Malinionis pakomentavo ir vis Rusijoje kylančius gaisrus.

„Aš manyčiau, kad čia greičiausiai pačios Rusijos viduje veikiančios kažkokios opozicinės grupuotės, kurios bando trikdyti Rusijos kaip valstybės veiklą tam, kad stabdytų agresiją“, – svarstė pašnekovas.

Tuo tarpu atakos aerodromuose, anot jo, buvo įvykdytos ukrainiečių, kurie tai patys ir patvirtino.

„Bet kuomet įvykdomi kažkokie uždegimai prekybos centruose, tai negalėčiau įsivaizduoti, kad čia ukrainiečiai čia padarė. Galbūt Rusijoje veikia kažkokios priešiškos, diversinės grupuotės, kurios šitam režimui nėra palankios“, – sakė V. Malinionis.

Visą „Žinių radijo“ pokalbį klausykite čia: