V. Malionionis LNK eteryje citavo Lenkijos užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį, kuris teigė, jog atsakas Rusijai turėtų būti jai suprantamomis priemonėmis ir būdais.

„Nes sankcijos nelabai veikia, tų komponentų kritinių jie gauna kažkokiais kitais keliais, apeidami konvencines komunikacijos linijas. Reikia, kad Vakarai padarytų taip, kad Rusija negalėtų regeneruoti ir atstatyti tų raketų pajėgumų. O dabar mes matome, kad jie gali tai padaryti.

Aišku, tai jie gali padaryti ne kasdien. Nes tam, kad tokį kiek raketų pagaminti ir iššauti reikia laiko. Bet po kažkiek dienų, savaičių vėl galės tai padaryti. Turbūt, kad reikia paklausyti Lenkijos užsienio reikalų ministro patarimo“, – LNK sakė atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Jo teigimu, Ukraina pati sako, kad apie 85 procentus atskrendančių taikinių geba sunaikinti.

„Aišku, kad kai ši ataka buvo, sunaudojo Ukraina nemažai ir „Patriot“ raketų, kurios yra brangios. Faktas tas, kad tam, jog Ukraina galėtų gintis nuo tokių antpuolių ir patirti kuo mažesnius nuostolius, jiems yra būtina Vakarų parama. Tikėkimės, kad ta Vakarų parama išliks“, – vylėsi pašnekovas V. Malinionis.

Karas Ukrainoje

Pasak jo, jeigu nebelieka JAV paramos Ukrainai, ši talis jau tik itin ribotai galės gintis nuo Rusijos išpuolių.

„Nes Ukrainos pačios gynybos pramonė nėra pakankamai efektyvi, kad jie galėtų atstatyti tuos praradimus. Ir Ukraina yra Vakarų galimybė išvengti karo savo teritorijoje. Tad manyčiau, kad be Vakarų paramos Ukraina neturi šansų laimėti prieš Rusiją, ji pralaimėtų“, – konstatavo jis.

Atsargos pulkininkas V. Malinionis pabrėžė, jog itin negerai, kad karą Ukrainoje kai kurios šalys naudoja savo politinių tikslų siekimui.

„Tokie žaidimai, deja, vyksta. Ir jie neigiamai atsiliepia operatyviam paramos pristatymui ukrainiečiams“, – teigė pašnekovas.

Tęsdamas mintį apie JAV paramą Ukrainai, V. Malinioniui teko atsakyti, ar Vakarai tęs paramą kariaujančiai Ukrainai vieni.

„Manyčiau, kad amerikiečiai yra svarbiausias sąjungininkas, kurio parama yra kritinė Ukrainai. ES turi pinigų, galėtų kompensuoti tą, ką JAV duoda. Bet jie neturi ginklų, to, ko reikia“, – aiškino atsargos pulkininkas V. Malinionis.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su V. Malinioniu žiūrėkite čia: