Stebisi Lietuvos politikų elgesiu

Atsargos majoras, specialiųjų operacijų karininkas Aurimas Navys Žinių radijo eteryje pasidalijo viena karo taisykle – kuo arčiau „žemės esi, tuo labiau žinai“.

„Labai sveikintina, kad kolegos kalba apie karo rūką, tą vadinamą miglą. Nes pastebiu kitą, priešingą dalyką – kai visi viską žino. Ir žino geriau nei Ukrainos ar Rusijos generalinis štabas. Mane tai visą laiką šiek tiek linksmina ir stebina. Paprastai yra tokia taisyklė – kuo arčiau mes taktinio lygmens, kuo arčiau žemės, tuo mes mažiau žinoma. Ir tuo mažiau mes galime komentuoti“, – laidoje pabrėžė A. Navys.

Jis priminė, jog tai lemia ne tik tai, kad „yra labai daug įvairiausių vienetų, kurie veikia ant žemės, bet taktiniai reikalai yra ypatingai įslaptinti“.

„Ir paskui kažkada jie gali būti paviešinti, kas vyko, per 24, ar 48 valandas. Rusijos pusė gal stengiasi išsiaiškinti, kas vyksta, kas suplanuota, o ukrainiečiai stengiasi, kad apie tai niekas nežinotų, aplinkui nenuspėtų, kas gali būti“, – teigė atsargos majoras A. Navys.

Karas Ukrainoje

Specialiųjų operacijų karininkas A. Navys laidoje užsiminė ir apie nuotaikų, emocijų svyravimą karo kontekste.

„Labai yra svarbus atsparumo visiems informacijos pliūpsniams ugdymas karo sąlygomis“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas.

A. Navys laidoje „Mes tikriname“ stebėjosi ir aukštus postus Lietuvoje, ar kaimyninėje Latvijoje užimančių politikų raiška socialiniuose tinkluose. Jie, anot atsargos majoro, viešina informaciniame kare kariaujančios Ukrainos pranešimais.

„Jie kariauja ir turi galvoti apie informacinius karius, psichologinį gerbūvį. (…) Jie paima tą informaciją kaip 100 procentų (teisingą, aut. p.) iš Ukrainos, kuri kariauja informacinį karą ir tą pateikia kaip faktą. Tas yra linksmiausias dalykas, nes matosi, kad žmonės nelabai supranta, ką jie daro“, – kalbėjo Žinių radijo pašnekovas A. Navys.

Prognozuoti itin sunku

Žurnalistas, karo apžvalgininkas Giedrius Petkevičius irgi sutiko, jog balansą išlaikyti yra būtina.

„Žinoma, emociškai kaip žmogui man norisi šaukti po Chersono išvadavimo, kad ukrainiečiai laimės, viskas bus gerai. Bet jeigu yra šiokia tokia pretenzija į kažkokį apžvalgos pateikimą, tai vis tiek reikėtų išlaikyti šaltą, analitinį protą. Ir aš pritariu kolegai Aurimui ir dėl politikų skelbimo tam tikrų dalykų socialiniuose tinkluose.

Kaip žmogus turi priimti, kad tavo emocijos, arba skaitovų emocijos negali labai stipriai kirstis su ta realybe, kuri dažnai nėra tokia puiki. (…) Ir jeigu skelbsi tik geras žinias, tai tu neskelbsi tiesios apie tą karą“, – kalbėjo G. Petkevičius.

Karas Ukrainoje

Karo apžvalgininkas G. Petkevičius taip pat sutiko, jog taktiniame karo lygyje patikrintos informacijos galima gauti mažiau. Jis taip pat teigė, jog ir karo ateities prognozės yra itin nedėkingos, nes kintamųjų tiesiog per daug.

„Karuose, ypatingai šitame, nėra nieko iš esmės, arba žiūrint į tolimesnę ateitį, aiškaus. Nes yra per daug vardiklių, per daug dedamųjų padaryti įtaką vienos ar kitos pusės veiksmams. Paimkime tuos pačius ukrainiečius, apie jų valią priešintis mes neturėtume abejoti, bet vakarų kritinė, karinė parama ukrainiečiams yra kaip niekada svarbi.

Kita pusė – kokie bus politiniai sprendimai? Nes rusai nesielgia „teisingiausiai“ iš karinės pusės – ten groja asmenybės kaip Vladimiras Putinas, Sergejus Šoigu, bet groja tai, kas ne visą laiką pasiteisina kariniu požiūriu. Tai irgi daro įtaką kariniam mūšio laukui“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Mes tikriname“ dalijosi karo apžvalgininkas G. Petkevičius.

Jis pabrėžė, jog šiuo metu pasakyti kada, kas ir kurioje teritorijoje laimės karą Ukrainoje yra absoliučiai neįmanoma.

„Kai jau manai, kad supranti Rusiją, ji atkiša špygą“

Atsargos majoras, specialiųjų operacijų karininkas A. Navys Žinių radijo laidoje „Mes tikriname“ kalbėjo, jog nepaisant karą Ukrainoje gaubiančio informacinio rūko, kai kuriuos vektorius galima įžvelgti.

„Akivaizdu, kuo yra didesni okupantų nuostoliai fronto linijoje, yra du keliai: arba jie atsitraukia, arba jie eina toliau. Mes matome, kad režimas eskaluoja situaciją ir eina toliau. Tai reiškia, kad reikės mobilizuoti. Ir iš čia jau gali prognozuoti, kas čia bus – kuo didesnė mobilizacija, tuo didesnis pasipriešinimas pačioje Rusijoje. Tai žiūrint iš tokio paukščio skrydžio jau galima pasakyti, kaip nesėkmingai rusai tą mobilizaciją vykdo logistine prasme.

Nes mes matome vaizdus socialinėje erdvėje, kaip jaunuoliai guli palapinėse basi, nevalgę – tikri driskiai. Ten ne kariai, sunku kažkaip kitaip juos įvardinti. Tai galima iš karto pasakyti, kad akivaizdu, jog juos įmetus į frontą jie didesnio persilaužymo, įtakos nepadarys“, – sakė atsargos majoras.

Jo teigimu, mobilizacijos pašaukti piliečiai „sumažins šaudmenų kiekį Ukrainos pusėje ir reikės dar didesnės paramos ukrainiečiams“.

„Bet lygiai taip pat galime sakyti, kad Chersono miestas buvo raudona linija. Aš galiu labai tiesiai pasakyti – jeigu Rusija praras Chersoną, tai bus Rusijai bėda, sukils prieš režimą visi jo virėjai. Bet ką mes matėme?

Mes teisingai prognozavome, kad Chersoną atsiims, rusai atsitrauks, bet nieko panašaus neįvyko, režimas nesubraškėjo. O atvirkščiai – Jevgenijus Prigožinas ir visi kiti jie kaip tik stojo į režimo pusę, dar labiau pečius suglaudė. Tai tu kaip ir matai tuos įvykius, vektorius, bet kai jau atrodo, kad supranti Rusiją, ji už tai atkiša špygą“, – sakė specialiųjų operacijų karininkas A. Navys.

Atsargos majoras teigė, jog gana aišku, kad Rusija tęs energetinės sistemos griovimą.

„Labai aišku, kad vakarai duos, tikėtina, vis daugiau ir šaudmenų, ir pačios gynybos sistemų“, – Žinių radijo eteryje kalbėjo A. Navys.