Gynybos analitikas Egidijus Papečkys laidoje teigė, jog Rusijos kariuomenė niekaip nepajėgia sutelkti pajėgų tolesniam puolimui.

„Rusija yra didelė ir nepaisant patirtų nuostolių, gali sutelkti pajėgas kažkur vienoje ar kitoje kryptyje. Kol kas vėl matome, kaip nepavyko tas blitzkriegas, taip ir nepavyko sutelkti pajėgas tolimesniam puolimui. Ukrainiečiai sugeba atkirsti ir sunaikinti logistikos kolonas, niekaip Rusija tų pajėgų sutelkti nepajėgia. Vis dar matome tą pajėgų trūkumą, apie kurį kalbėjome prieš karą. Jie pajėgas jau teoriškai turėjo būti sutelkę, bet praktiškai tai labai sunkiai gaunasi“, – sakė analitikas.

Atsargos majoras Aurimas Navys teigė, jog yra labai sunku prognozuoti bet kokį Kremliaus elgesį. O tai, kad kelias dienas iš eilės akies nebepatraukia ir faktas, kad stebintys pavargo.

„Kariai pavargo, bet ir mes pavargome. Nebėra tokių skambių antraščių. Aišku, baisūs dalykai Mariupolio ligoninėje, gimdymo namų apšaudymas, bet tik ypatingi dalykai mus sukrečia. Mūšiai, aišku, vyksta. Tik jie negali būti tokie intensyvūs kaip pačiomis pirmomis dienomis.

Kai buvo sukaupta didelė dalis karių, kai buvo jiems pasakyta per kelias dienas būtinai paimti Kijevą, bet greitai. O dabar mes turime normalų, kiek tai galima sakyti, karo stovį. Ir per tas ramias dienas yra papildomi šaudmenys, nes rusai įstrigo. Tą jie puikiai supranta, tam skiriamos visos paliaubos, derybos, koridoriai humanitariniai. Nes tuo metu bandoma tą tiekimą atstatyti“, – laidoje teigė A. Navys.

Jis dar pridūrė, kad situacija, kurią mes matome yra iškreipta dėl „pozityvumo šališkumo“.

„Mes norime matyti laiminčią Ukrainą. Ir mes priimame labai daug informacijos, kurią kaip tikrą pateikia Ukrainos generalinis štabas, kurio uždavinys yra laimėti ir informacinį karą. Tai mes matome daug pergalių Ukrainos, kurios objektyviai vertinamos, nėra labai didelės pergalės kol kas“, – kalbėjo laidos pašnekovas.

Laidos „Info diena su Rimvydu Valatka“ pašnekovas A. Navys sakė tikintis, jog ateis persilaužimo momentas, jei Rusijai nepavyks įvykdyti pilnos mobilizacijos ir nesugebės permesti rezervo.

„Ir galiausiai tos pajėgos Rusijos, kurios dabar yra Ukrainoje, galutinai pritrūks šaudmenų ir taip toliau. Tai tokiu atveju visiškai logiška – karai laimimi ne ginantis, o puolimu. (…) Šiuo atveju, tai, kad miestuose ginasi ukrainiečių kariuomenė yra labai logiška. Dideli miestai iš principo yra tvirtovės, kurių neįmanoma paimti net ir su visomis Rusijos pajėgomis. Net jei jie užmėtytų kepurėmis, tai nebent tą miestą sugriausi – sulyginsi su žeme. Deja, rusai tai ir daro su Mariupoliu, Charkivu“, – teigė atsargos majoras.

Jis laidoje dar teigė, jog Rusijos karo mašina stringa. O į pirmas linijas stoja karinės patirties menkai turintys kareiviai.

„Sakau tai todėl, kad, matyt, yra laukiamas momentas, kada bus puolimas vykdomas iš Ukrainos. (…) Iš tiesų kai kurie faktai rodo, kad Rusija bent dalinai slaptai vykdo mobilizaciją ir ima visiškai žalius vaikinus, bando juos permesti, permeta iš Rusijos gilumos prie Ukrainos sienos, tada į Ukrainą. (…) Geriausiai parengtos rusų pajėgos neina pirmos į mūšį. (…) Tai kai buvo daromas Chersono mūšis – buvo pradžioje paleidžiama driskių banda ir kai ukrainiečiai nebelaiko to spaudimo, tik iš paskos tada ateina gerai paruošti profesionaliai, kurie užsiima gatvių valymu ir panašiai.

Tos pajėgos siekia 30–40 tūkst. gerai paruoštų karių. Jų nuostoliai maži, bet jiems reikia aprūpinimo“, – kalbėjo A. Navys.

Visą LNK laidą žiūrėkite čia: