Kaip praneša LNK, dėl skilusių stuburo slankstelių ir kitų sužeidimų vaikas mažiausiai šešias savaites negalės vaikščioti.

Dusetose, ant prie nuosavo namo esančioje kūdroje žvejojusio aštuonmečio užvirto ir jį stipriai sužalojo didelis medis.

„Medis 50-60 metų – va toks“, – rodydama rankomis LNK pasakojo berniuko močiutė Dorita Rameikienė.

„Aukštis gal koks 10-15 metų“, – sakė ji.

Mažametis po smūgio įkrito į vandenį.

Kadangi Šventoji yra gana srauni upė, iškart jį nunešė po tilteliu – ar nuo smūgio, ar... Žinote, niekas dabar to scenarijaus nenupaišysime. Jį iš vandens ištraukė, jis jau netgi po vandeniu buvo“, – kalbėjo D. Rameikienė.

Po kelių sekundžių vaiką iš vandens ištraukė šalia buvęs tėtis.

„Sužalojimai petirti siaubingi – ketvirtas, penktas slankstelis skilę, du kryžkaulio slanksteliai skilę, rankoje turbūt vidinis lūžis yra, dabar gipse. Galvos, kojos sumušimas“, – pasakojo vaiko močiutė.

Aštuonmetis – vis dar ligoninėje. Jis dėl sžalojimų turės šešias savaites praleisti lovoje.

Šeimai skaudžiausia, kad nelaimės buvo galima išvengti – savivaldybė dėl senų, sudžiuvusių ir žmonėms pavojų keliančių medžių informuota ne kartą, buvo prašyta juos iškirsti.

„Mes tą nelaimę (nujautėme – aut. p.) penkis metus. Dusetų miestelio, Zarasų savivaldybės valdininkams aš asmeniškai, tą patį darė ir kai kurie kaimynai, skambinėjome, prašinėjome“, – prisiminė D. Rameikienė.

Nelaimė Zarasuose: ant vaiko užkrito medis

Šeima stebisi, kodėl, net ir po nelaimės, vieta neaptverta, žmonės toliau maudosi, žvejoja.

„Visiškai ignoruoja, visiškai. Apskritai naujasis seniūnas Steponavičius išvis nešneka. Kai įvyko nelaimė, aš jam už dešimt minučių paskambinau, sakau: „Seniūne, tai jūsų abejingumas“. Aš, aišku, nekoketavau su juo ir nekalbėjau švelniai, aš kalbėjau labai griežtu tonu, pasakiau, kad jūsų abejingumas nelaimę išprovokavo. Jis pasakė: „Nerėkaukit, ačiū už skambutį, viso gero“, – piktinosi vaiko močiutė.

LNK žinioms susisiekus su Dusetų seniūnu Dariumi Steponavičiumi, jis teigė atostogaujantis nuo liepos mėnesio, todėl apie nukritusį medį nežino – esą tokių Dusetose daug. Jo teigimu, už medžius atsakinga Nacionalinė žemės tarnyba.

„Supraskite tokį dalyką, kad seniūnijoje medžių yra nežinau kiek, tai aš negaliu visų medžių žinoti, kur, kas yra. Prie geriausių norų, bet turbūt, kad kiekvieno medžio tikrai nežinau“, – LNK sakė D. Steponavičius.

Zarasų rajono merės seniūno argumentai neįtikina – anot jos, medžius būtinai reikėjo pašalinti.

„Abejoju, kad nežinojo, kadangi vienas medis buvo pašalintas. Kaip nukentėjusio vaiko močiutė, jos sūnus, nukentėjusio vaiko tėvas sakė, vienas medis buvo pašalintas. Reiškia, situaciją matė, turėjo matyti“, – LNK žinioms sakė Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė.

„Šioje situacijoje visą atsakomybę neabejotinai turi prisiimti seniūnija. Konkrečiai šie medžiai yra traktuojami kaip želdiniai, tai nėra miško žemėje augantys medžiai. Tiek Vietos savivaldos įstatymas, tiek Želdynų įstatymas labai aiškiai nustato, kad želdinių tvarkymas yra išskirtinai savivaldybės ir seniūnijos savarankiška funkcija. Kitaip tariant, nežiūrint į tai, kad šie medžiai auga valstybinės žemės plote, ruože, seniūnija privalėjo juos sutvarkyti“, – komentavo Nacionalinės žemės tarnybos atstovas Ruslanas Golubovas.

Merė teigia, kad seniūnui grįžus iš atostogų aiškinsis, kodėl pavojingi medžiai buvo palikti, nors gyventojai apie juos ir įspėjo.

„Reikės drausmines kažkokias priemones taikyti. Šitaip neatsakingai žiūrėti negalima“, – patikino N. Guobienė.

„Man belieka tik apgailestauti, kad dėl seniūnijos neveikimo ar net aplaidumo įvyko tokia skaudi nelaimė“, – sakė Nacionalinės žemės tarnybos atstovas.

Likusius sudžiuvusius medžius prie nelaime pažymėto tvenkinio ruošiamasi iškirsti kitą savaitę.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: