Nesutaria ir Rašytojų sąjungos nariai


Rašytojų sąjungos pirmininkės pavaduotoja Vitalija Maskvytė LNK vidurdienio žinioms sakė, kad itin įvairialypė diskusija viešojoje erdvėje trunka jau maždaug mėnesį.

„Nuo to, ar apskritai reikia J. Marcinkevičiui statyti paminklą, iki to, ar Vilniaus senamiestyje reikia statyti paminklus.

Šiuo atveju Rašytojų sąjunga surengė diskusiją, kurios tikslas buvo būtent pakalbėti apie prie Rašytojų sąjungos esančiame J. Marcinkevičiaus vardo skvere numatytą architektūrinį skulptūrinį projektą ir jo įgyvendinimą“, – kalbėjo sąjungos pirmininkės pavaduotoja.

Ji LNK vidurdienio žinioms teigė, jog nuomonės išsiskiria ir pačioje Rašytojų sąjungoje.

„Tai yra natūralu, demokratija ir yra apie tai, kad mes dalinamės nuomonėmis. Vyksta balsavimai ir dėl to paties projekto įgyvendinimo, ir dėl tolesnių žingsnių“, – teigė V. Maskvytė.

Pasak pašnekovės, net ir praėjusią savaitę rengtos diskusijos metu paaiškėjo, jog skiriasi net ir paminklą poetui J. Marcinkevičiui palaikančiųjų nuomonės – nesutariama dėl vietos, paties paminklo.

„Ta nuomonių įvairovė tikrai yra tiek tarp Rašytojų sąjungos narių, tiek ir visuomenėje. Tai labai panašu“, – kalbėjo V. Maskvytė.

Rašytojų sąjunga kreipėsi į Vilniaus savivaldybės tarybą ir sprendimą dėl J. Marcinkevičiaus paminklo priims ji.

„Mums, kaip Rašytojų sąjungai yra pasakyta tik tiek, kad kažkada vyks posėdis ir kad ne artimiausiame posėdyje bus priimtas šis sprendimas. <...> Dabar mes ne tai, kad kreipėmės į tarybą, bet procedūriškai taip yra – Rašytojų sąjungai negali Vilniaus mieste statyti paminklo tokio, kokį ji sugalvojo.

Tai tvirtina Vilniaus miesto savivaldybė. Ir iki tol ir siūlomą vietą, siūlomą architektūrinį sprendimą peržiūri Vilniaus miesto savivaldybės Istorinės atminties komisija. Tai yra pirmoji grandis, kuri gali atmesti ir įvertinti, kad tai yra netinkamas siūlymas.

Tai šiuo atveju Istorinės atminties komisija net du kartus yra patvirtinusi, kad jų rekomendacija – statyti J. Marcinkevičiui tokį paminklą prie Rašytojų sąjungos ir prieštaravimų jie neįžvelgia“,– LNK vidurdienio žinioms kalbėjo Rašytojų sąjungos pirmininkės pavaduotoja V. Maskvytė.

Visgi, komisijos atstovai sutinka, kad prie tokios nuomonės prieita buvo dar prieš visuomenėje kilusią diskusiją.

Nuomonę išsakė gyventojai


LNK vidurdienio žinios apklausė ir vilniečius, ką jie mano apie paminklą J. Marcinkevičiui.

„Tai labai gerai, reikėtų pastatyti (paminklą, red. p.) Savaime aišku, nusipelnęs žmogus, patiktų man“, – kalbėjo viena vilnietė.

Kita tikino, jog interpretuojantys turėtų sustoti.

„Visi mes gyvenome tais laikais. O tiek, kiek jis davė Lietuvai – bent jau iš poetų, tai nėra kitų tokių“, – kalbėjo kita pašnekovė.

Kita vilnietė taip pat teigė, jog paminklo J. Marcinkevičiui reikėtų.

„Aš visu 100 procentų esu už jį. Kalbėjo ir kalbės, bet jis nieko blogo nepadarė – tik gerą Lietuvai. Tokią poeziją paliko, paminklo labai laukiame“, – sakė moteris.

Visą LNK vidurdienio žinių reportažą apie J. Marcinkevičiaus paminklą žiūrėkite čia: