Vilniaus miesto apylinkės teismas šių metų birželį paskelbė atmetantis A. G. Astrauskaitės ieškinį, kuriuo moteris siekė būti sugrąžinta į darbą. Vis dėlto, teismas sutiko jai priteisti 5 tūkst. eurų už priverstinės pravaikštos laiką.

A. G. Astrauskaitė apskundė šį sprendimą apeliacine tvarka Vilniaus apygardos teismas. Šio teismo ieškovė prašė panaikinti pirmos Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartį ir priimti naują sprendimą – grąžinti ją į darbą Vilniaus „Juventos“ gimnazijoje, priteisti jai vidutinį darbo užmokesti už priverstines pravaikštas, priteisti bylinėjimosi išlaidas, skundą nagrinėjant žodinio proceso tvarka.

Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs civilinėje byloje A. G. Astrauskaitės skundą rašytine tvarka, jį atmetė ir paliko galioti nepakeistą Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimą. Atsakove šioje byloje buvo Vilniaus „Juventos“ gimnazija.

Teismo nutartyje pabrėžiama, kad bylą nagrinėję teisėjai sutinka su Vilniaus „Juventos“ gimnazijos pozicija, jog kontraversiškais pasisakymais ir poelgiais garsėjančios A. G. Astrauskaitės grąžinimą į mokytojos pareigas švietimo įstaigoje galėtų pakenkti ugdymo procesui.

„Teisėjų kolegija (...) konstatuoja, kad pirmosios instancijos teismas pagrįstai netenkino ieškovės (A. G. Astrauskaitės – ELTA) reikalavimo grąžinti ją į darbą. Sutiktina su atsakove (Vilniaus „Juventos“ gimnazija – ELTA) ir pirmosios instancijos teismu, kad ieškovės grąžinimas į darbą gali pakenkti ugdymo procesui, sukurti didesnes nei įprasta konfliktines situacijas, kas neabejotinai gali sąlygoti nepakankamai palankias ir saugias darbo sąlygas pačiai ieškovei.

Ieškovės viešo elgesio pavyzdžiai, elgesys, nesuderinamas su mokytojo profesijai keltinais reikalavimais, suponuoja pagrindą atsakovei abejoti ieškovės, kaip darbuotojo, patikimumu, lojalumu, todėl sunku tikėtis, kad tarp jų būtų atkurtas dalykinis bendradarbiavimas, tarpusavio pasitikėjimas, tinkamos sąlygos dirbti ieškovę grąžinus į darbą“, – nurodoma teismo nutartyje.

ELTA primena, kad 2022 m. pabaigoje tuometinė „Juventos“ gimnazijos direktorė Irina Ignatavičienė gavo Vilniaus miesto savivaldybės raštą su raginimu atleisti A. G. Astrauskaitę iš lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos pareigų, nes, kaip nustatė savivaldybės sudaryta komisija, A. G. Astrauskaitė anksčiau į minėtas pareigas priimta, pažeidžiant tvarką, tai yra nebuvo tinkamai paskelbta atranka.

A. G. Astrauskaitė pati iš mokytojos pareigų „Juventos“ gimnazijoje buvo pasitraukusi 2021 m., tačiau neįvykus konkursui, 2022 m. lapkritį ji vėl buvo priimta į darbą. Tuomet šį sprendimą kritiškai įvertino tiek Vilniaus miesto savivaldybė, tiek ir tuometinė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Kaip anksčiau pranešė portalas lrt.lt, A. G. Astrauskaitę 2022 m. gruodį atleidus iš mokytojos pareigų „Juventos“ gimnazijoje, pedagogė kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, kuri kovą paskelbė, kad mokytojos atleidimas iš darbo buvo neteisėtas, tačiau pačios A. G. Astrauskaitės į mokytojos pareigas negrąžino. Komisija priteisė A. G. Astrauskaitei kompensaciją už priverstinės pravaikštos laiką iki sprendimo priėmimo dienos, tačiau suma nebuvo atskleista.

A. G. Astrauskaitė yra kaltinama 2021 m. rugpjūčio riaušių prie Seimo organizavimu. Šiuo metu ši byla nagrinėjama teisme.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti Viešojo saugumo tarnybos ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)