Apie patirtą šantažą V. Adamkus užsiminė savo knygos „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ pristatymui surengtoje spaudos konferencijoje.

„Kai kurių dalykų, kurie yra labai aštrūs, negaliu įrašyti net į savo dienoraščius. Bet aš turiu tuos faktus fiksuojančius dokumentus ir jie parašyti ne mašinėle. Pamenu, kad man atsikėlus penktą valandą ryto ir išėmus iš fakso šiuo metu Lietuvos tautos vadais esančių asmenų ranka rašytą dokumentą, instrukcijas man, kaip valstybės prezidentui, kur sakoma: jeigu tu darai tą, o ne ką kita, tu griauni valstybę kaip prezidentas; tu darai ne tą, turi daryti tą; turi skirti tą žmogų, o ne kitą“, - pasakojo buvęs valstybės vadovas.

Tokią elgseną V. Adamkus pavadino šantažu, bet sako negalįs atskleisti tuo užsiėmusių asmenų pavardžių, nes tam dar neatėjo laikas. Prezidentas net užsiminė, kad kai kuriuos turimus dokumentus leis paviešinti tik, pavyzdžiui, po penkiasdešimties metų nuo mirties.

„Aš turiu jų ranka, ne mašinėle, man, kaip valstybės vadovui, surašytą beveik šantažą. Ten rašoma: arba tu darai taip, kaip sakome, arba sugriausi valstybę. Ir nors tiesiai nepasakyta, tarsi sakoma, kad kai reikės su tavimi politiškai susitvarkysime“, - pasakojo kadenciją baigęs valstybės vadovas.

Paklaustas, dėl kurios priežasties neviešina jį šantažavusių asmenų, V. Adamkus buvo nekonkretus. Pasak jo, dalis nurodinėjimus jam teikusių žmonių šiuo metu Lietuvoje yra beveik dievinami, tad atskleidus jų darbus būtų sugriauta visuomenės iliuzija ir tikėjimas tais asmenimis.

„Šiandieną yra žmonių, kuriais šventai tikime ir vos jiems nesimeldžiame už jų nuopelnus atkuriant nepriklausomybę. Bet yra tokių dalykų, kad jeigu aš viešai ir su pavardėmis pasakysiu, tai aš manau, kad padarysiu nusikaltimą prieš šventą tikėjimą laisve, demokratija ir vienas kitu“, - aiškino prezidentas.

Jis taip pat pridūrė, kad dabartinis politinis gyvenimas Lietuvoje ir taip yra sudėtingas, tad dar aštrinti situaciją būtų netikslinga.

Valdas Adamkus
„Tai, kas liečia Lietuvos vidaus gyvenimą, užtenka ir to, kas matoma – tikriausiai sutiksite su manimi, kad viskas atsispindi nelabai šviesiomis spalvomis. Pasižiūrėkite, kas darosi mūsų politinių partijų gyvenime, kokie priimami politiniai sprendimai, kaip Lietuvos žmonės reaguoja į kuriamą demokratiją. Renkamų politikų tarpe yra puikių žmonių, bet yra tokių, kad už galvos susiimu ir galvoju, ką jie daro? Kodėl jie tokiame Seime gyvena, kodėl mūsų biurokratai priima vienokį ar kitokį sprendimą?“, - piktinosi V. Adamkus.

„Jeigu aš dar pradėsiu, kalbėti, su kuo teko susidurti per dešimtmetį (o buvo įvairių dalykų), aš manau, kad aš nepalengvinsiu mūsų šiandieninio gyvenimo. Aš neslepiu šnipų, aš neslepiu nusikaltėlių, bet manau, kad yra tam tikrų dalykų, apie kuriuos geriau nekalbėti, neaštrinti mūsų gyvenimo“, - pridūrė prezidentas.

V.Adamkus šalies vadovo pareigas ėjo 1998-2003 m. ir 2004-2009 m.