Parlamentą pasiekė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymai gerokai pažeminti motinystės (tėvystės) pašalpų „lubas". Pagal projektą, kompensuojamasis uždarbis šioms pašalpoms apskaičiuoti nuo rugpjūčio negalėtų viršyti 3720 Lt (arba 2,8 tūkst. Lt „į rankas") - dukart mažiau nei yra dabar (7440 Lt).

Tačiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas pasiūlė nuo rugpjūčio 1 d. visas išmokas mažinti nuo 100 proc. iki 90 proc. buvusio atlyginimo pirmaisiais vaiko auginimo metais. Nuo kitų metų gegužės 1 d. siūloma antraisiais metais mokėti nebe 85 proc., o tik 50 proc. gautos algos.

Projekte nurodyta, kad mažesnės pašalpos turėtų būti mokamos iki 2012 m. balandžio 30 d.

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys Saulius Stoma pasiūlė antraisiais vaiko auginimo metais mokėti ne 50 proc., o 75 proc. buvusio atlyginimo, tačiau ne mažiau kaip 1,5 minimalios algos (šiuo metu minimali alga sudaro 800 Lt).

Jo manymu, taip pat nereikėtų drausti tėvams tuo pačiu metu dirbti ir gauti papildomų pajamų. Pagal dabartinį reguliavimą, jei vaiko priežiūros atostogose esantis tėtis ar mama dirba, pašalpa jiems mokama tokiu dydžiu, kiek papildomai jie gauna.

Anot S. Stomos, mažinti reikėtų tik tas išmokas, kurios bus skirtos iki nuo rugpjūčio 1 d. Socdemai Jonas Juozapaitis, Algis Rimas ir Edvardas Žakaris taip pat paragino netaikyti pataisos jau mokamoms pašalpoms.

Savo ruožtu frakcijos „Tvarka ir teisingumas" narys Julius Veselka pasiūlė mažinti tik išmokas, viršijančias 2 tūkst. Lt. Jo žodžiais, socialiai ydinga iš motinos, gaunančios 810 Lt pašalpą, atimti vaiko 8 Lt. Esą teisingiau būtų užtikrinti nekintamą pašalpų dydį iki tam tikro vidutinio pragyvenimo lygio ir, nesant kitos išeities, mažinti pašalpas tik tiems, kurių pajamos viršija vidutinį lygį.