Paieškos kaltų dėl sudužusių mamų lūkesčių

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas, pateikęs siūlymą motinystės (tėvystės) išmokas nuo rugpjūčio 1 d. mažinti 10 proc. pirmaisiais vaiko auginimo metais ir nuo kitų metų gegužės 1 d. 50 proc. – antraisiais, teigė, kad nieko nedarymas, bandant kažkaip išgyventi „iki pirmadienio“, skaudžiai paliestų tiek ateities kartas, tiek vaikus, kurie dabar auga. Tačiau didelio entuziazmo Seime jis nesulaukė.

„Parinkau Jums keletą citatų – pasiskaitykite, ką siūlėte praeitame Seime, negalvodami, ar mokesčių mokėtojai sugebės įvykdyti tokius įsipareigojimus. Moka juk ne Vyriausybė, ne Seimas, o žmonės. Čia sėdi moterys, kurios nori, kad tai, kas buvo priimta Seimo vyrų, būtų ištesėta. Ar galime pagal dabartinį biudžetą įvykdyti įsipareigojimus? Žinoma, ne. Patys įlipome į šį šulinį, kurį prispjaudėme. Mūsų partija taip pat balsavo už tuos sprendimus. Nebepapirkinėkime rinkėjų ir nesuteikime lūkesčių, kurių negalime įgyvendinti. Šie sprendimai neišvengiami ir mes juos palaikysime“, - teigė liberalcentristas Artūras Zuokas.

„Visą dieną dirbame ir manęs neapleidžia jausmas, kad įstatymus priiminėjame taip pat, kaip naktiniais posėdžiais – buldozeriu ir visiškai neįsigilinant. Rezultatas bus lygiai toks pat – praėjus keletui mėnesių A. Kubilius sakys, kad įvyko, kaip įvyko, ir vėl reikės daryti blogai – juos keisti. Neaišku, koks bus priimtų įstatymų rezultatas. Kiek mes gausime, kaip tai paveiks kitus valstybės procesus? Jeigu valdžia nuo vaikų ir pensininkų pradeda atiminėti pinigus net nepaskaičiavusi, ką sutaupys, ji pasmerkta žlugti“, - tikino tvarkietis Valentinas Mazuronis.

Kritikos negailėjo ir socialdemokratas Algirdas Sysas, nesuprantantis, kodėl įstatymas „kepamas“ tokiu dideliu greičiu. Anot jo, jei praeitoje kadencijoje buvo priimtas sprendimas – koks jis bebūtų, jį reikia vykdyti. Be to, parlamentaras pastebėjo, kad projekte numatyta galimybė dirbti neprarandant išmokos gali sukelti lygiai tokį patį piktnaudžiavimą, kokį sukėlė pasirinktas trumpas laikotarpis, pagal kurį buvo skaičiuojama išmoka.

„Siūlydami palikti pašalpą kartu su draudžiamomis pajamomis mes pažeidžiame draudimo įstatymą – juk ji skirta vaiko priežiūrai. Jeigu abu tėvai dirba ir neprižiūri vaiko, kodėl mokesčių mokėtojai turėtų jiems mokėti už tai, ko jie nedaro?“ – klausė Seimo narys.

Jo partijos kolega Vytenis Andriukaitis tikino, kad jei įstatymas ir bus priimtas, frakcijos vardu jis kreipsis į prezidentę, kad ši jo nepasirašytų. Taip pat jis priminė aktyvių mamų sambūrio siūlymą visoms socialinėms grupėms prisiimti atsakomybę dėl sunkmečio, prisimenant progresinių mokesčių idėją.

„Valstietė“ Rima Baškienė priminė, kad nuosekliai didėjant motinystės išmokoms, gimstamumas šalyje padidėjo 3 tūkst. „Esame pirmūnai Europos Sąjungoje. Galime didžiuotis, kad Lietuva pasirinko šeimą, auginančią vaikus. Ar iš tiesų nėra kitų būdų – mažinant administravimo išlaidas, įvedant turto mokestį? Žmonės laukia pamatuotų sprendimų, o dabar svarstome projektą neturėdami jokių paskaičiavimų. Aš tikėjau, kad jie bus pateikti, bet finansinę šalies analizę, pasirodo, galima gauti tik asmeniškai“, - piktinos parlamentarė.

Skaičiavimų, kokias pasekmes turės priimtas sprendimas, pasigedo ir kiti kalbėję parlamentarai.

Premjeras apkaltintas arogancija ir nesugebėjimu valdyti

Anot Darbo partijos atstovo Kęstučio Daukšio, jau netgi kūdikiai sužino, kad Lietuvos valdžia – melagė. „Iš pradžių sakome: „Dvejus metus galėsi augti su mama“. Tačiau po metų: „Nepyk, neturėsi tokių sąlygų augti su tėčiu ir mama“, - savo retorinius sugebėjimus rodė parlamentaras. - Mes prarasime jaunų žmonių pasitikėjimą valdžia, o tai neatstoja milijonų, kuriuos sutaupysime. Tegu ministrai tuos kelis metus gauna tris tūkstančius, o mamų apgauti negalima, nors jos gal ir išgyventų ir su mažesniais pinigais“.

Socialdemokratas Andrius Šedžius premjerui netgi pasiūlė atsistatydinti, jei šis nesugeba valdyti. Esą visais laikais per karus ir kataklizmus pirmiausiai buvo gelbėjamos moterys ir vaikai. Anot jo, mažiausiai 50 proc. dabartinių bedarbių – pasitraukę į šešėlinę ekonomiką, o Lietuvos valdžia eina lengviausiu keliu – apvogdama ar persekiodama mamas, užuot ieškojusi vietų, kur iš tiesų žarstomasi milijonais.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas įsitikinęs, kad mažinti išmokas vis tiek reikės, todėl nesuprantąs, kodėl aitrinamos aistros. „Brangios mamos, čia nėra rūpesčio jumis, o tik bandymas susikrauti politinį kapitalą. Visi pripažįsta, kad yra problemų, iš bėdos išeiti galima tik ramiai. Kai „Sodra“ bankrutuos – nebus nei pensijų, nei išmokų“, - tikino Seimo nario mandatą pasilikęs ministras.

„Jei mamytė paeiliui pasigimdo du vaikus, ji gauna ne vieną atlyginimą, kaip dirbanti mamytė, bet du. Tai juk neteisinga. Niekas nesiūlė palikti motinas be jokių pajamų, o populistinių kalbų jau prisiklausėme“, - antrino konservatorius Saulius Pečeliūnas.

Jei nesumažinsime išmokų, vaikai jausis blogai?

„Sudėtinga kalbėti, kai diskusija skirta ne tam, kad būtų ieškoma sprendimų. Nors buvo tikrai racionalių pasiūlymų, dauguma kalbėjo taip, tarsi tuoj būtų rinkimai. Kai socialdemokratai priekaištauja, kodėl prieš dvejus metus mes pritarėme išmokų didinimui, o dabar – kodėl mes bandome vėl jas keisti – gerbiami socialdemokratai, išeikite iš savo paklydimo, nes tai gresia psichologinėmis problemomis, rimtomis“, - visiems atsikirto A. Kubilius.

Jis atsiprašė motinų, kad valdžia turi priimti tokius sprendimus, ir patikino, kad šeimos politika, kaip prioritetas, išlieka. Anot jo, jaunos šeimos vargu ar jaustųsi labai patogiai, jei valstybei pakliuvus į didelę bėdą nebūtų ieškoma solidarių sprendimų.

„Nežinau, ar tie patys vaikai užaugę nekeltų klausimo, kodėl valstybė turėjo žymiai daugiau mažinti pensijas, kad neliestų motinystės išmokų. Kad viešuosiuose finansuose atsirastų iki 13 mlrd. litų skirtumas tarp pajamų ir išlaidų, turime peržiūrėti viską. Ir kai aš atbėgu į Seimą iš rimtų pokalbių – su pensininkų atstovais, profsąjungomis, suprantu, kad jie daug labiau suvokia atsakomybę šiuo laikotarpiu. Ką mes turime svarstyti? Jei bus tokia skylė biudžete, reikia arba didinti mokesčius, arba mažinti išlaidas.

PVM padidinimas kitais metais atneš 600 mln. litų, viešo sektoriaus administravimo išlaidų sumažinimas – 800 mln., valstybės tarnybos vietų sumažinimas – 240 mln., nekilnojamo turto mokestis – 60 mln., pensijų mažinimas – 500 mln., motinystės išmokų mažinimas – 160 mln., pensinio amžiaus ilginimas – 5 mln. Norime pasiekti, kad deficitą sumažintume 3-4 mlrd. litų. Arba kartu ieškome sprendimų, arba koalicija jų ieškos kartu su socialiniais partneriais“, - grasino premjeras opozicijai.

A. Kubilius patikino, kad neišsigąs šantažo, tačiau mamas penktadienį pakvietė į Vyriausybę susitikimui bei pažadėjo visiems Seimo nariams išplatinti finansų ministerijos medžiagą apie padėtį valstybėje bei dabartinį pasiūlymų paketą. „Bet sutarkime, kad opozicija neieškos specialiai pertraukų, o ieškosime reikalingų sprendimų. Jei stengiamasi tik trukdyti ir kenkti Lietuvai, mums nepakeliui“, - pabrėžė Vyriausybės vadovas.