Klaipėdiečiai moksleiviai Audrius ir Germanas jau seniai domisi Antruoju pasauliniu karu. Jie yra Klaipėdos karybos istorijos klubo nariai ir su bendražygiais studijuoja bei rekonstruoja viduramžių, Napoleono laikų, o neseniai ir Antrojo pasaulinio karo karių uniformas ir ekipuotę.

Pakartodami visas smulkmenas vaikinai pasisiuvo uniformas. Audriaus personažas buvo Vokietijos vermachto kariuomenės eilinis. Tokį pat eilinį, tik iš priešingos fronto pusės – sovietų Raudonosios armijos, – vaidino Germanas. Daugelis klaipėdiečių ir Jūros šventės svečių noriai fotografavosi su neįprastais kostiumais pasipuošusiais vaikinais, čiupinėjo jų uniformas, klausinėjo daugelio su karu susijusių dalykų.

„Mums teko pasakoti, ką kuri uniformos detalė reiškė, žmonės klausinėjo ir apie frontų judėjimą, ginklus. Buvo smagu, nes matėme, kad žmonėms suteikėme netikėto džiaugsmo“, – pasakojo Audrius.

Patiko ir pareigūnams

Pasipiktinimo ar grasinimų jaunuoliai tikino negirdėję. Policijai jų taip pat niekas neskundė. Tačiau trečią šventės dieną praeities karius sulaikė policininkai. Audrius ir Germanas patrulių buvo nuvežti į Klaipėdos policijos 1-ąjį komisariatą.

Čia vaikinų pasirodymas taip pat sukėlė didelį policininkų ir net už grotų pakliuvusių asmenų susidomėjimą. Pareigūnai taip pat norėjo su vaikinais fotografuotis. O vienas juokavo, kad parodęs tokią nuotrauką savo močiutei, ko gero, būtų sukėlęs infarktą.

Tačiau Audriui ir Germanui policijoje nebuvo juokinga. Neseniai įsigaliojęs nacistinę ir sovietinę simboliką propaguoti draudžiantis įstatymas, pagal kurį abu vaikinai buvo suimti, numato 500–1000 litų baudą.

Vaikinams teko raštu įrodinėti, kad jie neketino nieko agituoti ar kurstyti nesantaiką. Tądien iš policijos jie išėjo tik po kelių valandų.

Rugpjūčio 14 d. Klaipėdos miesto apylinkės teismas spręs, ar vaikinus bausti, o jeigu bausti, tai kaip. Jaunuoliai pasakojo iki šiol nelabai suprantantys, kuo nusikalto, ir tikisi, kad nepiktus savo norus sugebėsią įrodyti ir teisėjai.

1-ojo policijos komisariato viršininką pavaduojantis Romualdas Liaudanskis teigė, kad dar prieš porą savaičių iki šventės Audrius ir Germanas nebūtų turėję nemalonumų. Pareigūnas tikino, kad atvežti į komisariatą vaikinai nė neužsiminė esą Karybos istorijos klubo nariai. Jie tik parašė pasiaiškinimus ir buvo išleisti. Kaip vertinti pasirodymą su priešiškų lietuvių tautai kariuomenių uniformomis, spręs teismas.

Vasaros viduryje įsigaliojęs Administracinių teisės pažeidimų kodekso 188 straipsnis su ženkleliu 18 numato bausti tuos, kurie platina, naudoja susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose ar kitaip demonstruoja nacistinės Vokietijos ar sovietinių valstybių herbo, svastikos, SS ženklo, sovietinio kūjo ir pjautuvo, penkiakampės žvaigždės atvaizdus ar viešai atlieka himną. Be to, numatoma konfiskuoti daiktus, ant kurių pavaizduoti tie simboliai.

Tačiau atsakomybė nenumatoma žmonėms, kurie tai daro informuodami visuomenę apie istorinius įvykius, mokslo, meno, antikvarinės prekybos tikslais. Nevaržomas ir Antrojo pasaulinio karo dalyvių, vilkinčių savo uniformą, veikimas.

Aklai taiko įstatymą?

Karybos istorijos klubo Klaipėdoje vadovas Egidijus Zajecas tikino, kad Audrius vilkėjo ne elitinių SS dalinių uniformą, o eilinio šauktinio kario, tad jokios ryškiai matomos nacistinės atributikos ant jo uniformos nebuvo. Nebent penkių milimetrų dydžio svastika ant diržo sagties.

Ant Germano vilkėtos uniformos raudonos penkiakampės žvaigždės taip pat nebuvo matyti. Nei vienas, nei kitas neturėjo skiriamųjų ženklų.

„Jūros šventė – didžiulis balaganas, šventė, karnavalas, kuriame daugybė persirengėlių. Nematau čia jokios bėdos ir esu įsitikinęs, kad šis incidentas kilo dėl policininkų nesupratimo, – kalbėjo E.Zajecas. – Jeigu aklai taikytume įstatymus, būtų daugybė kuriozinių sprendimų. Mano įsitikinimu, gerai, kad žmonės domisi istorija, stengiasi kažką daryti, ir negalima drausti tuo dalytis su aplinkiniais. Jie savo noru išėjo pavaidinti, padaryti atrakcijos.“

“Vilniaus dienoje” taip pat skaitykite:

Už istorijos pamoką – bausmė

Į studentų bendrabučius įsisuko kompiuterių vagys

Už šilumą bus galima mokėti ir vasarą