Socialinio teisingumo frakcijos iniciatyvinės grupės narys, signataras Bronislovas Genzelis DELFI teigė, kad frakcijos įkūrimą paskatino pastebima LSDP vadovybės “tarnystė” privačiam kapitalui: “Kiekviena partija turi kažką atstovauti. Verslininkai, milijonieriai gali turėti jų interesus ginančias partijas, o mūsų, socialdemokratų, tikslas tūri būti darbo žmonės”.

“Matydami, kaip LSDP vadovybė, pažeisdama pačius esmingiausius Europinės socialdemokratijos principus – žaboti privatų kapitalą visuomenės naudai, elgiasi priešingai - padeda privačiam kapitalui tarnauti jo pelnams visuomenės gerovės sąskaita, tam pajungdama visą partiją, vyriausybės veiklą ir net Lietuvos Respublikos Seimą.

Būdami tvirtai įsitikinę, kad socialdemokratiniai turi būti ne tik programiniai LSDP dokumentai, bet taip pat turi būti socialdemokratinė ir kasdienė praktinė kiekvieno partijai priklausančio pareigūno veikla bei elgsena, kviečiame LSDP narius kuo skubiau jungtis prie mūsų”, - rašoma frakcijos iniciatyvinės grupės laiške partijos nariams.

Laišką pasirašo šeši LSDP nariai: partijos tarybos narys prof. B. Genzelis, LSDP prezidiumo narys doc. Dobilas Kirvelis, LSDJS Vilniaus skyriaus pirmininkas Povilas Žarnauskas, LSDP Kauno rajono skyriaus Lapių grupės pirmininkas Antanas Zalieckas, LSDP Vilniaus skyriaus nariai Albertas Žilinskas ir Algimantas Jonaitis.

B. Genzelio teigimu, laukiama, kad prie frakcijos prisijungs apie 1 tūkst. socialdemokratų.

Prie minėtos frakcijos prisijungiantis pareiškė ir neseniai iš LSDP pirmininko pavaduotojo posto pasitraukęs Vytenis Andriukaitis.

„Aš esu prieš energetikos sektoriaus privatizavimą, prieš suteikimą nacionalinio investuotojo statuso „NDX energijai", esu prieš, kad būtų laužoma Konstitucija ir įstatymai, nes šiuo metu visa tai, kas vyksta kuriant trigalvį slibiną, yra įstatymų pažeidimas. Visiems, kurie tai daro, dera prisiminti, kas būna už priesaikos laužymą. Atsakomybė už priesaikos laužymą galioja visiems", - teigė V.Andriukaitis.

Jis sakė esąs nusivylęs LSDP vadovo premjero Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės veiksmais ir kartu tvirtino manąs, kad socialliberalams siūloma prisijungti prie valdančiosios koalicijos būtent dėl vadinamojo „Leo LT" projekto.

„Politinėms veidmainystėms nėra ribų. Akivaizdu, kad skubama užsitikrinti daugumą būtent dėl minėto projekto. Demokratinėje valstybėje jei jau taip atsitiko – derybos su privačiu investuotoju nepavyko, tai mažumos Vyriausybė turi imtis drąsos ir pasakyti – nepavyko, atsistatydiname, o ne paknopstom skubėti burti naują daugumą ir keisti įstatymus", - teigė V.Andriukaitis.

Anot jo, praėjusioje LSDP taryboje buvo sutarta, kad Vyriausybės darbo grupės ir „NDX energijos" derybų rezultatai dėl nacionalinio investuotojo į naują atominę elektrinę sudarymo pirmiausia bus pateikti svarstyti partijos prezidiumui, partinei Energetikos komisijai, o tik paskui Vyriausybė priims savo sprendimą.

„Tačiau matome, kad ir dabar partijai siūloma kažką svarstyti, nors Vyriausybė yra priėmusi sprendimą", - sakė V.Andriukaitis.

LSDP taryba antradienį svarstys vadinamąjį „Leo LT" projektą.

Be kita ko, Socialinio teisingumo frakcija skelbia, kad jos tikslas – ne valdžia bet kokia kaina, bet socialdemokratinių vertybių atstovavimas: “Mūsų programinis pagrindas – tradicinės Europinės socialdemokratijos vertybės plius XXI amžiaus iššūkiai.

Teigiame, jog kuo skubiau reikia atlikti šiuos žingsnius: įvesti visuotinį turto ir pajamų deklaravimą; mažinti mokesčius mažiau uždirbantiems, ir didinti turtingiesiems; reguliuoti monopolijų teikiamų prekių ir paslaugų kainas; užtikrinti valstybės kontrolę strateginiuose ekonominiuose sektoriuose; priimti neteisėtai įgyto turto gražinimo valstybei įstatymą”.