Ketvirtadienį parlamentarai sutiko svarstyti tai numatančius konservatorės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės parengtus projektus. Jos siūlymams po pateikimo pritarė 37 politikai, balsuodami susilaikė 4.

Už nacių ar komunistų garbinimą – iki 2 m. nelaisvės

Pagal Politinių partijų įstatymo pataisos projektą, partijų simbolikoje negali būti naudojamos nacistinės Vokietijos, SSRS ir jos sąjunginių respublikų vėliavos, herbai, himnai, Vokietijos nacionalsocialistų ir SSRS komunistų partijos vadovų atvaizdai, nacių ir komunistų organizacijų simboliai ar uniformos.

Seimo narė siūlo uždrausti susirinkimus, kurių dalyviai demonstruoja minėtus simbolius.

Už nacių ar komunistų simbolių platinimą ir viešą naudojimą, nacistinės Vokietijos, SSRS ar jos sąjunginės respublikos himno viešą atlikimą V. Aleknaitė-Abramikienė siūlo numatyti 500-1000 litų baudą. Už pakartotinį šių veiksmų atlikimą bauda padidėtų dvigubai. Be to, parlamentarė ragina konfiskuoti daiktą, kuriuo padaromas administracinis teisės pažeidimas.

Ši nuostata nebūtų taikoma, kai simbolika būtų demonstruojama muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius įvykius, švietimo, mokslo, meno tikslais, taip pat kai naudojama oficiali egzistuojančios valstybės simbolika.

Asmuo, viešai pritariantis SSRS ir nacistinės Vokietijos agresijai prieš Lietuvą, okupacinių režimų vykdytiems nusikaltimams, tai teisinantis, menkinantis ar neigiantis, būtų baudžiamas bauda arba areštu arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Tokia pat bausmė grėstų ir už viešą pritarimą kitiems nusikaltimams žmoniškumui bei karo nusikaltimams.

Apatinis trikotažas su svastika neužkliūtų

Pasak V. Aleknaitės-Abramikienės, parengti šiuos projektus ją paskatino visuomenėje nuolat kylančios diskusijos dėl totalitarizmo palikimo naikinimo, nykstanti netolerancija nacių ir komunistų režimų idėjoms, besikuriantys atvirai nacionalsocializmo idėjas propaguojantys ir atitinkamus simbolius naudojantys judėjimai, kurie turi politinių ambicijų.

Konservatorė atkreipė dėmesį į plintančias totalitarinių režimų simbolių viešą naudojimą, kuriuo sudaromas įspūdis, kad šie režimai padarė teigiamą įtaką Lietuvos valstybės istorinei raidai, taip pat kartais net tiesiogiai vykdoma nacistinių ar komunistinių idėjų propaganda.

Anot Seimo narės, panašių draudimų esama ne vienos Europos šalies įstatymuose.

Dalis parlamentarų jos siūlymus įvertino skeptiškai. Liberaldemokratų atstovas Egidijus Klumbys kolegės klausė, kodėl ji nesiūlo uždrausti homoseksualų, satanistų, anarchistų, teroristų, Kiniją ar Vietnamą valdančių komunistų simbolikos. „Nebus galima naudoti Lenino, bet bus galima naudoti Mao (Zedong) ir Kim Il Sung atvaizdus?“ – klausė jis.

„Aš vadovavausi ES tarybos nuostata, kad reikia atsižvelgti į savo šalies istorinę patirtį. Lietuva nėra susijusi su Mao nusikaltimais“, - aiškino V. Aleknaitė-Abramikienė.

Valstietis liaudininkas Artūras Skardžius stebėjosi, kad būtų uždrausta net tokia frazė kaip „Dievas su mumis“, kurią naudojo naciai. E. Klumbys priminė, kad svastika yra ne tik nacių simbolis, bet ir senas saulės ženklas.

Tačiau konservatorė pabrėžė, kad baudžiant reikėtų atsižvelgti į aplinkybes. Ji taip pat ramino, kad Vladimiro Lenino raštų ar sovietinių ordinų laikymas namuose atsakomybės neužtrauks.

„Projektai neturi nieko bendro su bibliofilais ar kolekcionieriais. Jei kažkas apatinių rūbų serijoje panaudos sovietų ar nacių simboliką, vargu ar tai turės įtakos visuomenei“, - kalbėjo Seimo narė ir pabrėžė turinti omenyje viešai skelbiamą propagandą, kuria, pavyzdžiui, tyčiojamasi iš nacių ar sovietų nusikaltimų.

Neužkliūtų ir Rusijos himnas, kurio melodija identiška Sovietų Sąjungos himno melodijai. Anot V. Aleknaitės-Abramikienės, Vokietijoje, kurios dabartiniam himnui taip pat panaudota sena melodija, būtų atliekamas su nacių laikais sukurtais žodžiais, tai nebūtų toleruojama.

Nacių simbolika daliai gyventojų nėra tabu

Lietuvoje bene didžiausias aistras keldavo šiauliečio Mindaugo Murzos ir jo pasekėjų veikla. Radikalių pažiūrų M. Murza iki 2000 metų pabaigos vadovavo nelegaliai Nacionalsocialistų partijai, naudojusiai panašią į fašistinę simboliką.

Siekdamas legalizuotis, M. Murza su šalininkais perėjo į registruotą Gyvenimo logikos partiją, tačiau netrukus iš jos išstojo. 2001-ųjų rudenį šiaulietis su grupe bendraminčių prisijungė prie legalios Lietuvos nacionaldemokratų partijos ir gana greitai pradėjo jai vadovauti, tačiau prieš porą metų išstojo, pareiškęs, kad nacionaldemokratai tapo „eiline partijėle“, o jos nariams trūksta kovingumo ir sąmoningumo.

2001 metų vasarą už surengtus tris nesankcionuotus mitingus M. Murza buvo nubaustas administracine bauda. Tačiau nacionaldemokratų lyderis baudos nesumokėjo ir nesutiko vietoj jos atlikti viešųjų darbų, todėl tų pačių metų rudenį mėnesiui buvo uždarytas į areštinę.

M. Murza prieš pustrečių metų buvo paskelbęs apie naujos Vieningosios nacionaldarbininkų partijos (VNDP) steigimą. Jos steigiamojoje deklaracijoje itin nepagarbiai kalbama apie žydus.

Kai kuriuose miestuose daugiau ar mažiau aktyviai veikia neonaciai, dar vadinami „skinais“. Tai – daugiausia nepilnamečiai jaunuoliai, nusistatę prieš kitos tautybės ar rasės žmones.

Šalyje neretai kyla skandalų dėl viešai naudojamų nacių simbolių, pavyzdžiui, svastikos. Ši simbolika naudojama ir meno kūriniuose.