Tai numatančias Atmintinų dienų įstatymo pataisas antradienį Seimui pateikęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Robertas Šarknickas ją siūlo minėti lapkričio 16 d. Ši data pasirinkta atsižvelgiant į tai, kad Lietuvių daugiabalsės dainos – sutartinės – 2010 m. lapkričio 16 d. buvo įtrauktos į UNESCO Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

„Ši diena nepelnytai nėra įtraukta į atmintinų dienų sąrašą. Siūlau sugrąžinti į mūsų gyvenimą šią svarbią datą“,– kvietė R. Šarknickas.

Seimo narys Stasys Tumėnas tvirtino, kad mes pasauliui esame įdomūs savo išskirtinumu, tapatybės rodymu.

Parlamentarai tikisi, kad po Eurovizijos, kus skambės daina ČIŪTO-TŪTO, pasaulis daugiau išgirs apie Lietuvą. Seime diskutuojant apie naują atmintiną dieną, parlamentarai linkėjo sėkmės Eurovizijoje mūsų atlikėjai Monikai Linkytei.

Anot R. Šarknicko, „lietuvių polifoninės dainos – sutartinės – tai lietuvių tradicinės muzikos fenomenas, itin sena polifonijos forma, atsiradusi dar iki Lietuvos krikšto“.

Įtraukti Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių – dieną į atmintinų dienų sąrašą siūloma „siekiant pagerbti ir priminti visuomenei mūsų esmines tautos identiteto saugotinas nematerialias kultūros paveldo vertybes“.

Atmintinų dienų įstatymo pataisą po pateikimo antradienį palaikė 98 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 12 parlamentarų.
Šiuo metu Atmintinų dienų sąraše yra 77 dienos.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją