„Šiandieną aš pažado, konkretaus skaičiaus balsų negavau, bet tikiu, kad vis dar susitelkę galime išspręsti“, – po koalicinės tarybos posėdžio sakė A. Armonaitė, pridurdama, kad Civilinės sąjungos įstatymą galima priimti dar rudens sesijos metu.

„Žinoma mes buvome įspėję ir privačiai kolegas, kad norėsime šiandieną apie tai pasikalbėti, apie tai, kiek mums kaip koalicijai pavyksta pirmiausiai sutelkti balsų. Tai kol kas pažado, konkretaus skaičiaus iš koalicijos partnerių mes šiandieną negavome, tačiau gavome pažadą aktyviai padirbėti savo frakcijose“, – sakė ji.

Laisvės partijos pirmininkė teigia, kad balsavimo metu tikimasi sulaukti ir opozicijos atstovų palaikymo, tačiau, pasak jos, vis dar yra viliamasi, kad koaliciniai partneriai imsis lyderystės ir sutelks palaikymą savo frakcijose.

„Kalbant apie opoziciją, žinoma, kad visada šnekame su opozicija, bet pirmiausiai koalicija yra įsipareigojusi įgyvendinti pokyčius. Tai mes dabar skaičiuojame koalicijoje 20 narių, tų sūnų paklydėlių, kuriuos, tikimės, kad koalicijos lyderiams pavyks sutelkti ir priimti svarbų įstatymą“, – sakė A. Armonaitė.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė akcentavo vis dar turinti vilties, kad šios kadencijos Seimas gali civilinės sąjungos įstatymą priimti. Visgi, pasak jos, palaikymo reikėtų ieškoti ir opozicijoje.

„Kaip jūs puikiai žinote, partnerystės klausimas yra tarp tų klausimų, dėl kurių buvo sutarta sudarant koaliciją ieškoti paramos visame Seime, nes buvo akivaizdu, kad koalicijos balsų šiems sprendimams neužteks, tiesiog dėl skirtingų nuomonių“, – žurnalistams po koalicinės tarybos posėdžio sakė I. Šimonytė.

„Todėl tas darbas ieškoti balsų visame Seime išlieka aktualus ir aš nesu tas žmogus, kuris pasakys, kad neturiu jokios vilties, kad šis Seimas gali šį įstatymą priimti, Aš tos vilties vis dar turiu“, – akcentavo ji.

Tuo tarpu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen po koalicinės tarybos posėdžio pripažino, kad dalis Liberalų sąjūdžio frakcijos narių ir toliau ketina nepalaikyti Civilinės sąjungos įstatymo projekto.

„Jokių naujienų ar netikėtumų su koalicijos partneriais čia nėra. Mes turime tiek tvirtų balsų „už“, kiek turime. Mūsų frakcijoje 8-9 balsai „už“ yra, kiti kolegos turi kitą nuomonę. Ir šią mūsų poziciją kolegos žino“, – žurnalistams sakė Seimo pirmininkė.

ELTA primena, kad gegužę Seimas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.
Įstatymą skeptiškai vertina ir jo palaikyti nesutinka dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje.

Savo ruožtu, Laisvės partija kritikuoja tokius politikų pasisakymų ir net svarsto blokuoti kai kurias TS-LKD iniciatyvas, nes šie, Laisvės partijos nuomone, nerodo pakankamai pastangų įtikinti abejojančius partiečius balsuoti už civilinę sąjungą.