„Konsultavau J. Džiugelį jo rinkiminės kampanijos metu pagal minėtą sutartį. Pagal ją buvo išrašomos mano sąskaitos, kurios buvo tvarkingai apmokėtos. Dėl banko išrašų terminų apribojimų negaliu pateikti įrodymų, bet juos, manau, rasite J. Džiugelio politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje. Tad manymas, kad J. Džiugelis atsiskaito Seimo nario biudžetą su manimi už įvykusią rinkimų kampaniją, yra labai klaidingas“, – Eltai trečiadienį teigė M. Ardišauskas.

Jis pažymi, kad J. Džiugeliui tapus Seimo nariu, abipusiu sutarimu buvo nuspręsta pratęsti bendradarbiavimą.

„Buvo sutarta, jog aš teiksiu konsultacijas dėl viešosios/politinės komunikacijos bei periodinių veiklos ataskaitų, socialinių tinklų įrašų, pranešimų žiniasklaidai ir kalbų rengimo paslaugas pagal poreikį“, – informavo buvęs J. Džiugelio konsultantas.

Jis akcentuoja gavęs Seimo nario biuro patvirtinimą, kad tokių paslaugų teikimas yra legalus. Pasak M. Ardišausko, biuras taip pat nurodė, kad dėl šių paslaugų sudaryti sutartį nėra būtina, o paslaugų teikimo apimtis yra nurodytina sąskaitose.

„Pasikeitus mano profesinei orientacijai, aukščiau minėtas dalykinis susitarimas su Justu Džiugeliu baigėsi 2024 m. sausio 1 d.“, – taip pat pažymėjo jis.

Atliktų darbų pavyzdžiais M. Ardišauskas patikino negalįs pasidalinti „dėl objektyvių priežasčių“. Visgi buvęs J. Džiugelio konsultantas tikina esant poreikiui jais galėsiantis pasidalinti su atsakingomis institucijomis.

M. Ardišauskas taip pat nesutinka su viešoje erdvėje reiškiamais kaltinimais, esą jis galėjo daryti J. Džiugeliui spaudimą inicijuoti lošimo sektoriui palankius įstatymus. Jis akcentuoja bendradarbiavimą su J. Džiugeliu nutraukęs dar prieš įsiregistruodamas lobistu.

Mindaugas Ardišauskas

„Asocijuotos struktūros ALVA (Atsakingo lošimo asociacija), vykdančios lobistinę veiklą, vadovu tapau šių metų vasario 15 d. Lig šiol lobistinės veiklos nesu vykdęs. Kaip minėjau, mano bendradarbiavimas su Justu Džiugeliu baigėsi 2023 m. gruodį“, – patikino M. Ardišauskas.

Jis taip pat visiškai nesutinka ir su viešoje erdvėje reiškiama kritika, esą J. Džiugelis yra pasiūlęs azartinių lošimų bendrovėms palankius įstatyminius pakeitimus.

„Kalbant apie Justo Džiugelio registruotas dvi įstatymų pataisas, susijusias su lošimų sektoriumi: pirmoji – siūlymas dėl amžiaus barjero padidinimo (suvienodinimo) iki 21 m. Šis įstatymo pakeitimas nenaudingas verslui. Mano atstovaujama ALVA asociacija nesutinka su tokiu Azartinių lošimų įstatymo pakeitimu arba turi kitų pasiūlymų“, – akcentavo M. Ardišauskas.

„Antroji – siūlymas dėl atsakomybės už nelegalių lošimų organizavimą sugriežtinimo. Šis įstatymas labai nenaudingas nelegalių lošimo paslaugų teikėjams ir labai naudingas visuomenei“, – sakė jis, pažymėdamas, kad parlamentaro inicijuoti pakeitimai buvo naudingi ne verslui, o viešam interesui.

Džiugelis toliau aiškinasi


Pats Seimo narys J. Džiugelis ketvirtadienį ryte dar kartą feisbuke viešai pakomentavo jo atžvilgiu paskleistas abejones:

„1. Mindaugas Ardišauskas man paskutinį kartą teikė komunikacijos paslaugas 2023 m. gruodį. Kiek suprantu, vienos iš lošimų verslo asociacijų vadovu ir lobistu tapo vasario viduryje – taigi praėjus bent pusantro mėnesio. Mindaugas man teikė paslaugas pagal individualios veiklos sutartį. Aš tikrai neturiu jokių galių vienaip ar kitaip įtakoti paslaugas man teikiančio žmogaus noro pakeisti veiklos kryptį, eiti dirbti į vieną ar kitą organizaciją. Tai buvo jo asmeninis apsisprendimas. Dėl to teiginiai kad aš samdžiau lošimų verslo lobistą – žmogų kuris tuo metu, kai man teikė paslaugas nedirbusį lošimų asociacijoje – yra neatitinkantys tikrovės ir gali būti vertinami kaip sąmoningas klaidinimas ar net šmeižtas.

2. Aš gruodį pateikiau pataisas kurios blogina lošimų verslo situaciją – jomis siekiama neleisti lošti asmenims iki 21 metų (dabar lošti galima nuo 18), taip pat numatoma baudžiamoji atsakomybė už neteisėtų lošimų organizavimą. Tai dar kartą patvirtina, kad bet kokie bandymai apkaltinti mane sąsajomis su šiuo sektoriumi ir atstovavimu jo interesams – absurdiški.

Justas Džiugelis

3. Mano dėmesys lošimų sukeliamoms socialinėms problemoms dar pernai metų viduryje sukėlė tam tikrų asmenų (o gal interesų grupių) nepasitenkinimo. Manau to tikslas buvo vienas – „atmušti“ norą bandyti judinti šio sektoriaus problemas ir kažką griežtinti. Buvo gauti skundai neva atstovauju šiam sektoriui. Juos svarstė Seimo Etikos ir procedūrų komisija bei gruodžio 13 d. nusprendė, kad jokių pažeidimų inicijuodamas parlamentinę kontrolę ir pradėdamas domėtis šiuo klausimu aš nepadariau.“

J. Džiugelis taip pat iškėlė klausimą, esą šis skandalas yra kažkam naudingas.

„P.s. sąskaitos už Mindaugo paslaugas buvo reguliariai teikiamos Seimo finansų departamentui kelerius metus. Nei karto nebuvo pastabų, kad jos netinkamos, prašymo kažką patikslinti ar pateikti papildomus dokumentus. Na bet ar faktai kalti, jei trukdo kurti skandalą ir didinti laidos reitingus?“, – pridūrė politikas.

ELTA primena, kad „Skaidrinam“ iniciatyvos komanda antradienį pasidalino J. Džiugelio parlamentinių lėšų ataskaita, kurioje matyti, jog parlamentaras per trejus metus ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Skelbiama, kad J. Džiugelio Seimo buhalterijai pateiktas sąskaitas už Seimo nario ataskaitų rengimą jam išrašė pagal individualią veiklą dirbantis M. Ardišauskas.

Skelbiama, kad M. Ardišauskas parlamentarui išrašė sąskaitas beveik visais 2021–2023 metų mėnesiais, jose nurodoma suma – 1 tūkst. eurų. Visgi, parlamentaro pateikiami duomenys netikslūs – bendra šių išlaidų suma J. Džiugelio pateiktose sąskaitos faktūrose siekia daugiau kaip 26 tūkst. eurų.

J. Džiugelio ataskaitose taip pat rastos dvi sąskaitos, kuriose yra nurodoma, jog jos skirtos Seimo nario ataskaitos spausdinimui ir platinimui. Skelbiama, kad šiose sąskaitose yra nurodoma J. Džiugelio vienmandatės Vilniaus rajono iždininkė Ieva Vasiliauskaitė.

Pats J. Džiugelis antradienį atmetė kaltinimus dėl galimai neskaidraus parlamentinių lėšų naudojimo. Kaip „Laisvės TV“ eteryje teigė parlamentaras, šie pinigai buvo skirti spaudos pranešimų, įrašų socialiniuose tinkluose ir Seimo nario ataskaitų rengimui apmokėti.