Taip LRT.lt tinklalapiui sako politologai Lauras Bielinis ir Ainė Ramonaitė. Pasak politologo Mindaugo Jurkyno, ar šešėlinė vyriausybė yra viešųjų ryšių projektas, sužinosime po metų.

„Tokios šešėlinės vyriausybės pasiteisina šalyse, kuriose yra dvipartinė sistema. Esant daugiapartinei sistemai, tam tikri žmonės paruošiami toms [ministrų] pozicijoms, bet tikimybė, kad jie užims postus, yra nedidelė. Net jei partija ir perimtų valdžią, koaliciniai susitarimai tuos postus perskirsto, todėl šešėlinės vyriausybės nauda – ribota“, – LRT.lt tinklalapiui sako A. Ramonaitė, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentė, politologė.

Ji atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje šešėlinės vyriausybės idėja niekada nebuvo iki galo įgyvendinta, ir tai daugiau galima vadinti viešųjų ryšių akcija. „Bet negali žinoti, gal šįkart bus kitaip“, – svarsto politologė.

„Iš tikrųjų A. Ramonaitė yra teisi, nes ten, kur yra daugiapartinė sistema, opozicija nėra vienos partijos reikalas. Tai yra kelių partijų junginys, kuris gali formuoti opoziciją. Ir tada šešėlinė vyriausybė turi būti taip pat šių kelių partijų junginys, jei norima, kad ji būtų veikiantis, šešėlinei vyriausybei atstovaujantis organas.

Tai gali būti įvardijama kaip viešųjų ryšių akcija, bet mes turime pažvelgti į dabartinės opozicijos sandarą – matome, kad yra viena didelė dominuojanti politinė jėga ir kelios jai asistuojančios. Konservatoriai galėtų vieni sukurti šešėlinės vyriausybės modelį“, – LRT.lt tvirtina L. Bielinis, Vytauto Didžiojo universiteto ( VDU ) profesorius, politologas.

L. Bielinio teigimu, šešėlinė vyriausybė leidžia opozicijai labai konkrečiai vertinti vykstančius procesus, o visuomenė pamato, kaip opozicija pasirengusi perimti valdžią. „Alternatyvi Vyriausybė naudinga ir Vyriausybei, ir visuomenei“, – mano L. Bielinis.

Tuo metu kitas politologas – Mindaugas Jurkynas tvirtina, kad, nors šešėlinė vyriausybė būdingesnė dvipartinei sistemai, ji gali būti įgyvendinama bet kurioje demokratinėje valstybėje paskiriant žmones, kurie rūpinsis savo sritimi.

„Tai gali būti ir viešųjų ryšių akcija, bet tą lengva pastebėti – po metų reikia žiūrėti, ar šešėlinė vyriausybė bus pamirštas, vienadienis dalykas, ar bus rezultatai, sistemiški ir nuoseklūs pasiūlymai. Tai kantrus ir nuoseklus darbas, reikia sistemingai stebėti Vyriausybės veiklą, reikia žmogiškųjų ir laiko resursų“, – sako M. Jurkynas.

Pasak L. Bielinio, labiausiai išsivysčiusi šešėlinės vyriausybės praktika yra Didžiojoje Britanijoje. Ten esą ji formuojama labai paprastai ir naudinga tiek politiškai, tiek ekonomiškai.